CHP'li belediyeden devletin sattığı şeker fabrikası ile ilgili flaş teklif

CHP'li belediyeden devletin sattığı şeker fabrikası ile ilgili flaş teklif

Trakya Belediyeler Birliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk şeker üreten fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin hukuki yollarla engellenmesi, engellenemezse Trakya halkı adına fabrikayı birliğin üstlenmesi kararı aldı.  

Trakya Belediyeler Birliği üyesi Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün önerisi ve birlik başkanı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın daveti üzerine bir araya gelen birlik üyeleri bu amaçla 5 belediye başkanından oluşan bir komisyon kurdu. Beş kişilik komisyon şu isimlerden oluşuyor: Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinde bir araya gelen Trakya Belediyeler Birliğine üye belediye başkanları, Alpullu Şeker Fabrikası'na talip olacaklarını ortak bir deklarasyonla ilan etti. Toplantıya Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da katıldı.  

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün toplantı sürecini ve alınan kararları şöyle değerlendirdi:

“FABRİKA TRAKYA HALKININDIR”

“Alpullu Şeker Fabrikası sadece bir şeker fabrikası değildir. Ulu Önder Atatürk’ün emriyle kurulmuş, Cumhuriyetimizin en önemli ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinden birinin ilk adımıdır. Özelleştirilme kararı alınan 14 şeker fabrikası ve özellikle Alpullu’yu yakinen takip ediyorum.  Geçende Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak arkadaşım ‘halkın malını halka geri vermek istiyorum ve Alpullu Şeker Fabrikası'nı satıyorlarsa alacağım’ dedi. Bu açıklama beni çok etkiledi. Vahşi kapitalizm, emperyalizm ve onların hizmetindeki özelleştirme karşısında çaresiz olmadığımızı bize gösterdi. Ben de ilk olarak özelleştirmenin hukuki mücadeleyle durdurulmasını savunuyorum. Halk sağlığı ve milli ekonomi bunu gerektiriyor. Eğer bunu beceremezsek yine çaresiz değiliz. O zaman halk adına, halkla, üretici ile birlikte biz fabrikayı alalım diye düşündüm. Fikrimi birlik başkanımız Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve diğer başkan arkadaşlarımıza açtım. Sağ olsun Albayrak başkanım bu fikri değerlendirmek ve uygulamaya koymak için hemen bizi topladı. Sonuçta özelleştirmeyi engelleyemezsek bize Cumhuriyetin bir değerini yok ettirmeyeceğiz. Halkın malı halkta kalacak. Bu fikre bölgedeki her partiden tüm belediye başkanları katılıyor. Özelleştirme durdurulmazsa Alpullu Şeker fabrikası Trakya halkı adına Trakya belediyeler Birliği’nindir. Burada üreticiler de bizim gibi söz sahibi olmalı.  Komisyon 16 Nisan’a kadar ihale sürecine teknik hazırlık yapacak ve sürecin istediğimiz bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacak.”   

Başkan Dr. Akgün, “fabrikada pancar şekeri üretimine devam edilmesini, ayrıca fabrika kampüsü içinde bulunan tarihi mekânların da açık hava müzesi biçiminde korunması kararlılığında olduklarını” söyledi.