CHP'li Budak: YSK, görme engellileri yok sayıyor

CHP'li Budak: YSK, görme engellileri yok sayıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 24 Haziran seçimlerinde görme engelli seçmenlerin tek başlarına oy kullanabilmeleri için şablon kullanmasına izin verdiğini, ancak şablonların basımını bütçe olmadığı gerekçesiyle üstlenmediğini söyledi. Budak, “YSK bir yandan doğru bir adım atıyor ama bütçe gerekçesiyle bu kararı uygulanamaz kılıyor. Görme engelli seçmen YSK eliyle yok sayılıyor, hakları da bütçe bahanesiyle gasp ediliyor” dedi.

YSK’nın görme engellilerin tek başlarına oy kullanabilmeleri için şablon kullanılmasına izin verdiğini ve bu kararın doğru bir karar olduğunu ifade eden Budak şunları söyledi:

“Seçme ve seçilme hakkı Anayasamız tarafından güvence altına alınan en temel haklardan birisidir. Bu hakkın önündeki her türlü engeli kaldırmak da devletin temel görevleri arasındadır. Görme engelli yurttaşlarımız yıllardır tek başlarına oy kullanmak için mücadele ediyor. YSK ilk kez bu adımı geçen referandumda şablon kullanılmasına izin vererek attı ki bu doğru ve yerinde bir karardır. 24 Haziran seçimlerinde de görme engelli yurttaşların şablon kullanarak oy vermesine izin vermiştir, ancak bütçeyi bahane ederek bu şablonun basımını üstlenmemiştir.

Öte yandan yaklaşık 400 bin görme engelli vatandaşımız bulunurken bu vatandaşlarımızın bir kısmı seçmen niteliğine sahiptir. Dolayısı ile YSK’nın bahane ettiği gibi çok büyük bir bütçe yükünden bahsetmiyoruz. Kaldı ki böyle bir yük olsa da YSK bu yükü üstlenmelidir. Görme engelli seçmen YSK eliyle yok sayılıyor, hakları da bütçe bahanesiyle dolaylı da olsa gasp ediliyor. Bu engeli ortadan kaldırmak YSK’nın görevidir. Görme engelli seçmenin de tıpkı diğer seçmenler gibi oy verme kabininde tek başına vatandaşlık görevini yerine getirebileceği tedbirler alınmalıdır.”