CHP'li Demirtaş: Belediyelere yapılan akla ziyan bir durum, vicdansızlıktır

CHP'li Demirtaş: Belediyelere yapılan akla ziyan bir durum, vicdansızlıktır

Bağış kampanyası düzenledikleri için İçişleri Bakanlığı tarafından CHP’li Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin yardım hesaplarına bloke konulup, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatılırken Nur Cemaatine bağlı Hayrat Vakfı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da ziyaret edilen Nakşibendi Tarikatı’na bağlı İsmailağa Cemaati’nin bağış kampanyalarını bu süreçte de sürdürmeleri dikkat çekti.


Nur Cemaati’ne bağlı olan Hayrat Vakfı tarafından bağış hesabı sosyal medya üzerinden duyuruldu.

Derneğin sosyal medya hesabında, “Haydi Türkiye #BirlikteYenebiliriz @TC_icisleri Vefa Destek Grubu vasıtasıyla ilk etapta 10 bin gıda kolisi, 10 bin temizlik seti ve 10 bin sağlık seti olmak üzere yaklaşık 3 Milyon TL değerinde yardımı ulaştırmaya devam ediyoruz” deniliyor.

İSMAİLAĞA CEMAATİ’DE BAĞIŞ TOPLUYOR

Bağış toplayan cemaatlerin arasında yer alan Nakşibendi Tarikatı’na bağlı İsmailağa Cemaati’de yardım kampanyasını sosyal medya hesabı üzerinden, “Mağdur durumdaki 10 bin ihtiyaç sahibi aileye gıda ve temizlik malzemesi yardım kampanyamıza, faziletleri bol Şa'bân-ı Şerif ayında desteklerinizi bekliyoruz” paylaşımı ile sürdürüyor.

CHP’Lİ DEMİRTAŞ, “ BELEDİYELERE YAPILAN İNSANLIK DIŞI”

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de yapılan yardım kampanyalarına ilişkin yaşanan süreci Anka Haber Ajansı’ndan Mehtap Belen’e değerlendiren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, bu süreçte belediyelere yapılan uygulamaları vicdansızca ve insanlık dışı olarak nitelendirdi.

AKLA ZİYAN BİR DURUM, VİCDANSIZLIKTIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da işaret ettiği gibi birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyulan bu dönemde, siyasetin bir kenara bırakılarak, iyilikte yarışılması gerektiğini vurgulayan Ünal Demirtaş tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Vatandaşlarımıza yardım yapılacaksa, kim toplarsa toplasın yapılmasından yanayım, cemaatlerde yasalara uygun olmak şartı ile yardım toplayabilirler buna hiçbir engel yok ancak kamu yararı için kurulan belediyelerin bağış toplamasının engellenmesi kabul edilemez. Kurumsal kimliği olmayan, resmiyeti olmayan cemaatler rahatlıkla yardım toplarken, belediyelerin yardım toplayamaması akla ziyan bir durumdur. Yardım toplayan belediyelerimize yapılanlar son derece yanlıştır ve tam bir vicdansızlıktır. Böyle siyaset olmaz. ”

ANAYASA VE HUKUKA AYKIRI

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan uygulamaların Anayasa’nın sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmadığının altını çizen Ünal Demirtaş, “ Hukuka ve Anayasa’ya aykırı olan bu soruşturmaların tamamının hukuktan döneceğine inanıyoruz” dedi.

Belediyelerin, kanuni yetkileri kapsamında bağış topladıklarının altını çizen Demirtaş, İçişleri Bakanlığı tarafından yetki gaspı yapıldığını öne sürerek, “ Seçimlerden önce, “ CHP’li belediyeler sosyal yardımları kesecekler” diye kampanya yürütmüşlerdi. Ama gelinen süreçte görüldü ki bu belediyeler sosyal yardımları kesmek bir yana, mağdur durumdaki vatandaşlara sosyal yardımları arttırarak sürdürdü. Bu uygulamalar, CHP’li belediyelerin önünü kesmek için siyasi baskı ile vicdansızca atılan adımlardır” diye konuştu.

YANLIŞ YOLDASINIZ

CHP’li Ünal Demirtaş, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de 25 yıldır devam eden aşevi hesabına bakanlık tarafından el koyulduğunu da hatırlatırken, “ Ancak yapılan baskılar belediyelerimizi durduramayacaktır. Siyasi iktidar son derece yanlış bir yoldadır. Salgın nedeniyle şu anda milyonlarca insan işsiz, evlerine ekmek götüremiyor, açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyorlar. CHP’li belediyelerin desteklenmesi gerekirken, yoksul halka hizmet etmesinin önünün kesilmesi karşısında hukuka ve milletimizin vicdanına sığınıyoruz” sözleri ile tepkisini dile getirdi.