CHP'li Kaya: Ahilik Kırşehir’de yaşayacak

CHP'li Kaya: Ahilik Kırşehir’de yaşayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Ahilik Haftası kutlamalarına yönelik bir yazılı açıklama yayımladı.

Kaya,Ahiliğin merkezinin Kırşehir olduğunu, Kırşehir halkının yüzyıllardır Ahilik geleneğiyle yoğrulan kültürün bir parçası olduğunu belirttiği açıklamasında şunları kaydetti:

"27-30 Kasım tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde; Ticaret Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği desteğiyle Konya ilimizde “Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi” düzenlenmiştir.Konya Belediye Başkanı zirvede yaptığı konuşmada, Ahiliğin merkezinin Konya olduğunu ilan ederek, talihsiz bir açıklamaya imza atmıştır.
Ahiliğin merkezinin Kırşehir olduğunu, Kırşehir halkının yüzyıllardır Ahilik geleneğiyle yoğrulan kültürün bir parçası olduğunu, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın, Cacabey, AhmedGülşehri’nin, Aşık Paşa’nın, Muhterem Hatun’un, Süleyman Türkmani’nin, Yunus Emre’nin mezarlarının Kırşehir’de olduğunu; bu değerlerin Kırşehir halkı ile bütünleştiğini herkes bilir. Herkesin bildiğini Konya Belediye Başkanının bilmemesine imkan yoktur.Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğinde de, Ahiliğin merkezinin Kırşehir olduğu açıkça yer alır.
Yaşanan talihsiz olaydan sonra, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında yetkili kişilerle görüşerek Ahilikle ilgili yönetmenliği hatırlattım. Ahiliğin merkezinin resmi olarak da Kırşehir olduğunu bir kez daha teyit ettirdim.(Resmî gazetede yayınlanan yönetmelik ektedir)Ahilik etkinliklerinin Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında yapılması Kırşehirlileri her zaman mutlu eder. Ancak Konya Belediye Başkanının Ahiliğin merkezinin Konya olduğunu açıklaması kabul edilemez.Mevlana anması ve Şeb-i Arus törenleri Konya halkı için neyi ifade ediyorsa; Ahilik de Kırşehir halkı için aynı şeyleri ifade ediyor. Bunu en iyi Konya Belediye Başkanının anlaması gerekir. Bu gerçeği ne Konya Belediye Başkanı, ne de başka bir AKP yöneticisi değiştirebilir.Kırşehir halkı demokrasi uğruna ilçe yapılmayı göze almış, bedeller ödemiştir. Ancak demokrasi sevdasından vazgeçmemiştir. Ahilikten de asla vazgeçmez!Kırşehir’in bir evladı, Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili olarak duyduğum sorumluluğun gereği bu açıklamayı yapıyorum.Kırşehir Ahiliğin merkezi, Anadolu’nun Gülşehridir.Gelecek kuşaklara da bu şekilde taşınacaktır.Ahilik Kırşehir’de yaşayacak! Türkiye’de dünyada var olacaktır…"