CHP'li Kaya: OHAL komisyonu bazı dosyaların incelemesini bekletiyor

CHP'li Kaya: OHAL komisyonu bazı dosyaların incelemesini bekletiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun yavaş çalışmasını Meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kaya, “Görev süresi 26 Aralık 2019’da 1 yıl daha uzatılan, ‘Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’, ivedilikle incelenmesi gereken dosyaların incelemesini, hala tamamlamamıştır. Haftada 1250 dosya incelediğini açıklayan Komisyonun, Covid-19 sürecinde çalışmalarını daha da yavaşlattığı gözlenmektedir.” dedi.

Kaya, eğitimin uzaktan yapıldığı, futbol maçlarının oynanmasına karar verildiği, AVM’lerin açıldığı bir süreçte; sosyal mesafe korunarak çalışma imkanı bulunan komisyonun, çalışmalarını daha da yavaşlatmasının, adalet bekleyen vatandaşın mağduriyetini arttırdığını söyledi. 

Açıklamasında, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun 2019 raporunda yer alan, ‘Komisyonca, yargı mercileri tarafından verilen kararlar UYAP sistemi üzerinden takip edilmekte, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen başvurular öncelikli olarak incelenmektedir.’ İfadesine yer veren Kaya, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen kişilerin dosyalarının hala bekletildiğini hatırlattı. 

KESK üyelerinin ve Barış Akademisyenlerinin durumunu örnek olarak gösteren Kaya, “KESK’e bağlı sendikaların üyesi olan çalışanların ve kamuoyunda Barış Akademisyenleri olarak bilinen, Anayasa Mahkemesinin de barış talebini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği Akademisyenlerin dosyaları hala incelenmemiştir. Bu kişiler göreve iade edileceği için dosyalarının özellikle bekletildiği de iddia edilmektedir.” ifadelerini kullandı. 

Kaya, “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunda dosyası bulunan vatandaşlarımız, ‘Geciken adalet adalet değildir.’ anlayışıyla, dosyalarının ivedilikle incelenerek sonuçlandırılmasını beklenmektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun çalışmalarının yavaş yürümesinin nedenleri nelerdir? diyen Kaya, “Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen vatandaşların dosyaları neden bekletilmektedir? Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen Barış Akademisyenlerinin dosyaları neden bekletilmektedir?” diye sordu. 

Kaya, “KESK üyeleri ve Barış Akademisyenlerinin dosyalarının özellikle sona bırakıldığı iddiaları doğru mudur?” diyerek gündemdeki bir iddiayı da Meclise taşıdı. Kaya, “Komisyon haftada kaç dosya incelediğini ve inceleme bekleyen kaç dosya olduğunu da sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın TBMM’ye verdiği soru önergesi:

Görev süresi 26 Aralık 2019’da 1 yıl daha uzatılan, “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu”, ivedilikle incelenmesi gereken dosyaların incelemesini, hala tamamlamamıştır. Haftada 1250 dosya incelediğini açıklayan Komisyonun, Covid-19 sürecinde çalışmalarını daha da yavaşlattığı gözlenmektedir.

Eğitimin uzaktan yapıldığı, futbol maçlarının oynanmasına karar verildiği, AVM’lerin açıldığı bir süreçte; sosyal mesafe korunarak çalışma imkanı bulunan komisyonun, çalışmalarını daha da yavaşlatması, adalet bekleyen vatandaşın mağduriyetini arttırmaktadır.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu 2019 raporunda, “Komisyonca, yargı mercileri tarafından verilen kararlar UYAP sistemi üzerinden takip edilmekte, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen başvurular öncelikli olarak incelenmektedir.” denilmektedir. Ancak, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen kişilerin dosyaları hala bekletilmektedir. 

Örneğin, KESK’e bağlı sendikaların üyesi olan çalışanların ve kamuoyunda “Barış Akademisyenleri” olarak bilinen, Anayasa Mahkemesinin de barış talebini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği Akademisyenlerin dosyaları hala incelenmemiştir. Bu kişiler göreve iade edileceği için dosyalarının özellikle bekletildiği de iddia edilmektedir. 

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunda dosyası bulunan vatandaşlarımız, “Geciken adalet adalet değildir.” anlayışıyla, dosyalarının ivedilikle incelenerek sonuçlandırılmasını beklenmektedir.  

Bu bilgiler kapsamında;

1. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun çalışmalarının yavaş yürümesinin nedenleri nelerdir?

2. Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen vatandaşların dosyaları neden bekletilmektedir?

3. Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen “Barış Akademisyenlerinin dosyaları neden bekletilmektedir?

4. KESK üyeleri ve Barış Akademisyenlerinin dosyalarının özellikle sona bırakıldığı iddiaları doğru mudur?

5. Komisyon haftada kaç dosya incelenmektedir? 

6. Komisyonda inceleme bekleyen kaç dosya vardır?