CHP'li Öztrak: 2019'a giderken öncelikli konu seçim güvenliği ve seçim adaletidir

CHP'li Öztrak: 2019'a giderken öncelikli konu seçim güvenliği ve seçim adaletidir

CHP'li Öztrak, TBMM’ye getirilen ittifak yasasında yer alan düzenlemelerin seçim adaleti ve güvenliği konusunda ciddi sakıncalar içerdiğini belirtti.

CHP'li Öztrak, “2019’a giderken öncelikli konular seçim güvenliği ve seçim adaletidir. Referandumda hayır diyen tüm kesimlerin seçim güvenliği ve adaleti konusunda ciddi bir mücadele vereceği açıktır. Şöyle bir söz var: Seçimde oyu verenin kim olduğundan daha önemli olan oyları kimin sayacağıdır. Tek adam parti devletinin oyları saydığı bir seçim milli iradenin katledilmesine sebep olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Çorlu’da düzenlediği basın toplantısında yerel basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Çorlu İlçe Başkanı Yıldıray Arıcı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’la birlikte kameralar karşısına geçen Öztrak, Türkiye ve Tekirdağ gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2016 yılı itibariyle 29 milyon vatandaşın iki günde bir masasına bir kap et yemeği koyamadığını, 19 milyon vatandaşın evini ısıtmakta zorlandığını, son 15 yılda vatandaşın borcunun 32 kat arttığını ifade eden Öztrak, insanların artık işsizlik ve geçim sıkıntısı yüzünden kendini yakmaya başladığını belirtti. Vatandaş bu haldeyken, ultra zenginlerin sayısının artmaya devam ettiğine dikkat çeken Öztrak, 2016’da 500 milyon dolar ve üzerinde serveti olanların sayısı 64 iken, 2017’de bu sayının 76’ya çıktığını kaydetti.

VATANDAŞA BİÇİLEN YOKSULLUK ELBİSESİNİ YIRTIP ATACAĞIZ

CHP Sosyal Politikalar Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, sosyal politikaların vatandaşın günlük hayatına dokunan bu ve benzeri tüm alanları kapsadığını belirterek, “Ülkede son 16 yılda uygulanan politikalar zengini daha zengin ederken, yoksulluğu da adeta bir kader haline getirdi. Biz vatandaşımıza biçilen bu dar elbiseyi yırtıp atacak proje ve politikaları geliştireceğiz” dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan CHP’li Öztrak, özetle şunları söyledi:

TÜRKİYE’NİN BORCU GIRTLAĞI AŞTI

Türkiye’nin borçları giderek artıyor. Mevcut siyasi iktidarın işbaşına geldiği 2002 yılında kamunun, özel sektörün ve hane halklarının borcunun toplamı Türkiye’nin milli gelirinin altındaydı, şimdi bu borçlar milli geliri aştı. En kırılgan ekonomiler listesinde diğer ülkeler değişiyor ama Türkiye hep ilk 5 ülke arasında kalıyor. Türkiye şirketleri döviz cinsinden en fazla borçlanan ülkeler arasında. Bunun sonucu olarak Türkiye, dünyada bizim gibi ülkelere sermaye akışının kesilmesi halinde bundan en olumsuz etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor.

EKONOMİDE ANİ DURUŞ RİSKİ

Özellikle OHAL neticesinde Türkiye’de hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü tehdit altında girdi. Yapılan referandumla da Türkiye ucube bir tek adam parti devletine geçiş yaptı. Devletle iktidar arasında hiçbir mesafe kalmadı. Böyle bir yapı içinde sürekli yıpranan hukuk devleti ve demokrasi nedeniyle Türkiye’ye dışarıdan kuşkuyla bakılıyor. Çünkü böyle bir ortamda yatırımcılar “Ben bu ülkeye yatırım yaparsam paramı geri alabilir miyim” diye düşünüyor. Bu nedenle kimse Türkiye’de uzun vadeli pozisyon almak istemiyor. Kısa vadeli sıcak para giriyor, kârını alıp çıkıyor. Devlet tahviline ABD’den kat kat fazla faiz ödüyoruz. Faize karşıyız diyenler yurtdışına tefeci faizi ödüyor. Türkiye bir an önce normalleşmeli. Bu OHAL vatandaşımızın cebinde yangın çıkarıyor. Dışarıda da artık gelişmiş ekonomiler kendi faizlerini artıracaklarını, eskisi gibi tüm dünyaya Dolar ve Euro vermeye devam etmeyeceklerini söylüyor. Türkiye’de bütün bu riskler varken bir de bu gelişmenin yaşanması, dışarıdan para bulmayı çok daha pahalılaştıracak, ani duruş riski daha da artacaktır.

BİZE YERLİLİK VE MİLLİLİK DERSİ VEREMEZLER

Bize yerlilik ve millilik dersi verenlerin önce geçmişte Habur’da oynadıkları komediyi, Oslo’da kiminle masaya oturduğunu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şerefli mensupları kumpaslarla içeri atılırken bu kumpasların yapılmasına nasıl izin verdiklerini açıklaması lazım. Bu cemaatin yaptıkları konusunda önlerine gelen bilgileri, bu cemaatin durdurulması gerektiği yönündeki taleplere veto koyanların kalkıp bize verecekleri yerlilik ve millilik dersi yoktur. Bu memlekette Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyeti yerine keşke Yunanlılar olsaydı, diyen Fesli Kadir’in yanından çıkmayacaksınız, okullara tarikatları, cemaatleri hem de protokolle sokacaksınız, sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne yerlilik ve millik dersi vermeye kalkacaksınız. Kimse kusura bakmasın, burası Atatürk’ün Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

MİLLİ MESELE PARTİ KONGRELERİNDE AĞIZLARA SAKIZ YAPILMAZ

CHP ve AKP içinde bazı milletvekilleri de 1 Mart tezkeresine hayır dedi. Çünkü bu Türkiye’nin sınırında teröristlere devlet kurdurma anlamına geliyordu. Ama Suriye’de emperyalistlerle kol kola girdiler, şimdi emperyal devletler Türkiye’nin Suriye sınırında teröristlere devlet kurdurmaya kalkıyor. TSK ise yapılan hataların ortaya çıkardığı vahim sonucu önlemek için orada operasyon yapıyor, şehitlerimiz geliyor. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, milletimize sabır diliyorum. Hem bunun müsebbibi olacaksınız, hem kongrelerinizde çıkıp konuşacaksınız. Bu milli bir meseledir. Milli mesele parti kongrelerinde ağızlara sakız yapılmaz.

TEK ADAM DEVLETİNİN OYLARI SAYMASI MİLLİ İRADEYİ KATLEDER

TBMM’ye getirilen ittifak yasasında yer alan düzenlemelerin seçim adaleti ve güvenliği konusunda ciddi sakıncalar içerdiğini belirten Öztrak, “2019’a giderken öncelikli konular seçim güvenliği ve seçim adaletidir. Referandumda hayır diyen tüm kesimlerin seçim güvenliği ve adaleti konusunda ciddi bir mücadele vereceği açıktır. Şöyle bir söz var: Seçimde oyu verenin kim olduğundan daha önemli olan oyları kimin sayacağıdır. Tek adam parti devletinin oyları saydığı bir seçim milli iradenin katledilmesine sebep olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.