CHP'li Tanrıkulu'dan 'bağımsız yargı' sorusu

CHP'li Tanrıkulu'dan 'bağımsız yargı' sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, avukatların 'savunma' hakkını 2 yıla kadar engelleyen karar hakkında soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği : "Darbe”, “terör” ve “örgüt” davalarında sanık ve hükümlülerin avukatlarının, savunma görevinden 2 yıla kadar yasaklanabilir" yazısı hakkında Başbakan Binali Yıldırım'a soru önergesi verdi.

Sezgin Tanrıkulu'nun, Başbakan Binali Yıldırım'a yazılı olarak yanıtlamsını istediği soru önergesi şu şekilde:

Adalet Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilen bir yazıda, “darbe”, “terör” ve “örgüt” davalarında sanık ve hükümlülerin avukatlarının, savunma görevinden 2 yıla kadar yasaklanabileceğinin hatırlatıldığı haberleri basına yansımıştır.

Ceza Muhakemesi Yasası'nın “müdafilik veya vekillik görevini üstlenmekten yasaklama” ile ilgili maddelerinin anımsatıldığı talimatta, “Devam eden veya yeni başlayacak olan soruşturma ve kovuşturmalarda, Ceza Muhakemesi Kanununun belirtilen hükümleri doğrultusunda ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gereğinin yapılmasının soruşturmaların daha sağlıklı yürütülmesi amacıyla yararlı olacağı değerlendirilecektir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bu bağlamda;

1.Hukukun temel öğelerinden biri olan "savunma"nın kısıtlanması için çaba gösterilmesinin izahı ve gerekçesi nedir?

2."Türkiye’de yargının bağımsız olduğu” AKP Hükümeti tarafından sık sık vurgulanmakta iken, TBMM Başkanı "bağımsız yargı", "yargıya müdahale" içerikli yazılı soru önergelerini işleme almamakta ve iade etmektedir. Cumhuriyet Savcılarına bu tür bir talimat ya da hatırlatma yazısı gönderilmesinin izahı ve gerekçesi nedir?

3.Türkiye, dünya genelinde "bağımsız yargı" sıralamasında kaçıncı sıradadır?

4."Yargıya güven ve memnuniyet" son 5 yılda yüzde kaç gerilemiştir?