CHP'li vekiller Enis Berberoğlu için toplandı: Derhal serbest bırakılsın

CHP'li vekiller Enis Berberoğlu için toplandı: Derhal serbest bırakılsın

Tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında dün verilen karara, CHP'li vekiller Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında tepki gösterdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin, Berberoğlu hakkında verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etmesine CHP’den tepki geldi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, partisine mensup kalabalık bir milletvekili grubuyla Enis Berberoğlu hakkında dün verilen karara ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 

Kararı hukuk garabeti olarak nitelendiren Aldan, şöyle dedi:

Keza bu karara olan tepkimizi ve Enis Berberoğlu’na olan saygı ve sevgimizi göstermek üzere kalabalık bir grup halinde huzurlarınızdayız. İki hakem heyeti arasında bir tepişme söz konusudur. İki hakim grubu arasında bir kapris söz konusudur. Bu kaprisin cezasını Sayın Enis Berberoğlu çekmektedir. Buna hiç hakları yoktur.

“YOK HÜKMÜNDE OLAN BİR KARARDIR”

14. Ağır Ceza Mahkemesi dün verdiği kararda tutukluluğa ilişkin herhangi bir ibareye yer vermemiştir. Ve şu andan itibaren yani bu kararı verdiği andan itibaren bu doğrudan görevi kötüye kullanmanın ötesinde hürriyeti tahdit suçunun unsurlarını oluşturur. Bu yok hükmünde olan bir karardır. Bu tutukluluk kesinlikle hukuksal bir tutukluluk hali değildir.

“YARGI AYÇİÇEĞİ GİBİ GÜNEBAKAN GİBİ SARAYA BAKMAKTAN VAZGEÇMELİDİR”

Ortada tam bir boşluk hali var. Hakimler heyeti arasındaki bu kaprisleşmenin bir an önce sona ermesi gerekmektedir. Artık Türkiye’de yargı ayçiçeği gibi günebakan gibi saraya bakmaktan vazgeçmelidir. Bir an evvel Enis Berberoğlu’nun özgürlüğüne kavuşup aramıza katılmasını diliyorum.”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise “Enir Berberoğlu’nun tahliye edilmemesi bir çadır devletindeki çadır yargıya benzer. Aslında mahalli mahkeme Türk Ceza Kanunun 257. maddesi uyarınca görevi kötüye kullanmıştır. Yargıda güçler savaşı vardır. Güçler savaşı nedeniyle adalet zedelenmektedir. Hukuk itibar kaybetmektedir. Bölge Adliye Mahkemesinin kararına karşı yerel mahkemenin direnmesi yani dosyayı kapatması anayasal bir suç işlemektir. Mahkeme dosyaları su musluğu gibi açma kapatma musluğu değildir. Burada savunma hakkı kısıtlanmıştır. Burada mahkeme siyasi baskılara dayanamayıp resmen güçler savaşı arasında adalet zedelenmekte Enis Berberoğlu mağdur edilmekte” dedi.

“MAHKEMENİN BU KARARI KEYFİDİR HUKUK DIŞIDIR, ADALETSİZDİR BU KARAR SİYASİDİR”

Verilen kararın Enis Berberoğlu için esarete dönüşen bir karar olduğunu ifade eden Tanal, “Mahkeme Ceza Muhakeme Kanunu 284. maddesini dinlememekte. Anayasa Mahkemesini hiçe saymakta. Kendisi kanun koyucu yerine geçmekte adeta kendine yeni bir kanun ihdas etmektedir. Mahkemenin bu kararı keyfidir. Hukuk dışıdır, adaletsizdir. Bu karar siyasidir” değerlendirmesinde bulundu.   Kaynak: CHP'li vekillerden çok sert Berberoğlu tepkisi: Bu karar siyasidir