CHP'li vekillerden Sosyal Medyadan Çağrı: Enis Berberoğlu Meclise dönsün

CHP'li vekillerden Sosyal Medyadan Çağrı: Enis Berberoğlu Meclise dönsün

Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu ile ilgili hak ihlali kararı ile ilgili CHP’liler başta olmak üzere çek sayıda siyasi mesaj yayınladı.

 
 Berberoğlu için verilen karara dikkat çekilerek Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi hatırlatılarak Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a tepki gösterildi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak “AYM milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Şimdi TBMM Başkanına düşen, haksızlığı telafi etmek, millet iradesinin tecellisi için gereken önlemleri derhal almaktır. Berberoğlu, TBMM’ye geri dönmelidir” sözleri ile Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi kararının iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan ise bunun mümkün olmadığını, “AYM’nin verdiği karar ile Meclis’te yapılan usuli işlem (karar okuma) birbirinden farklıdır. Meclis’te Anayasa ve içtüzüğe göre Yargıtay’da kesinleşmiş olan karar okunmuştur. Bunun dışındaki başvuru yolları, bireysel başvuru sonucundaki kararlar, kesin hükme engel değildir. Bireysel başvuru sonucunun beklenmesi, mevzuata göre mümkün değildir” ifadeleri ile savundu.

AYM kararı ile Berberoğlu'nun MİT tırları davasında aldığı hapis cezasının direkt, içerik olarak bir ilgisi olmadığını söyleyen Turan, “AYM, dokunulmazlığı kaldırılan ama tekrar seçilen milletvekilinin dokunulmazlığının o dosya için olup olamayacağına ilişkin aldığı bir karardır. Bir hukukçu olarak bu kararı doğru bulmamakla beraber AYM kararları tabii ki bağlayıcıdır.  Gereğini ilgili tüm kurumlar yerine getirmelidir” ifadelerini paylaştı.

Deva Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu kararla ilgili “Yeniden seçilmesine rağmen dokunulmazlığı kaldırılmadan hukuksuz bir şekilde yargılanması sürdürülen ve bu karara dayanılarak milletvekilliği düşürülen  Enis Berberoğlu hakkında önemli bir karar. Yargıyı ve TBMM'yi siyasetlerine alet edenler ders alır mı?” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda CHP’li milletvekili de kararla ilgili paylaşımda bulundu:

Gökhan Zeybek: Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu için verdiği; seçilme,hürriyet,güvenlik haklarının ihlal edildiği kararı, TBMM Başkanı'nın 4 Haziran günü Millet iradesini hiçe sayarak saraydan aldığı talimatla anayasayı çiğneyip Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğini düşürdüğünün kanıtıdır.

Sevda Erdan Kılıç: Enis Berberoğlu‘nun Milletvekilliği düşürülürken alınan kararın hukuki değil siyasi olduğunu söylemiştik. Enis Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkını elinden alarak seçmenin iradesine darbe vurdunuz. Utanın biraz, tabi varsa o duygunuz!!

Orhan Sümer: Anayasa Mahkemesi, İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun Anayasa'ya aykırı şekilde milletvekilliğinin düşürüldüğünü ve kararın hukuksuzluğunu oy birliğiyle tescilledi. AYM'nin kararı millet iradesini hiçe sayanlara hukuk dersi olmalıdır.

Yaşar Tüzün: TBMM Başkanına duyurulur; AYM, Enis Berberoğlu hakkında oy birliği ile 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edildi' dedi. Saray hukuku ile değil hukuk devleti ile yönetileceğiz derken boşuna söylememiştik.

Gamze Taşcıer: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu hakkında hak ihlali kararı verdi. TBMM'de, hukuk süreci devam ederken milletvekilliği düşürüldüğünde uyarmıştık. AKP-MHP'nin Anayasa'yı ayaklar altına alan siyasi darbesiyle eşsiz bir garabet oluştu. Meclis'te okunan düşürme kararı hükümsüzdür!

Orhan Sarıbal: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu'nun haklarının ihlal edildiğini kararlaştırdı. Saray baskısı ile alınan haksız, hukuksuz karar düzeltilmeli, Enis Berberoğlu Meclis'teki yerini almalıdır.

Oğuz Kaan Salıcı: Başından beri söylüyorduk! Enis Berberoğlu'nun milletvekilliği tamamen hukuksuzca düşürülmüştür! Sarayın siyasi hırsı ve kiniyle, mecliste bir oldu bittiyle düşürülen Enis Berberoğlu'nun vekilliği değil vatandaşın seçme iradesidir...

Dr. Jale Nur Süllü: Anayasa Mahkemesi yol arkadaşımız Enis Berberoğlu için oy birliğiyle seçilme, hürriyet ve güvenlik haklarının ihlal edildiği kararını verdi. Bu karar milletin iradesini hiçe sayanlara tarihi bir yanıttır. Milletvekilliği düşürülsün diye acele edenler şimdi vicdanınız rahat mı?

Mehmet Göker: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu için, hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Düşürülen vekilliğin, hapishanede geçen yılların hesabını kim verecek?

Ahmet Kaya: Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti. Böylece, Enis Abinin vekilliğinin siyasi ve şaibeli bir kararla elinden alındığı tescillenmiş oldu. Şimdi gereği yapılmalıdır.

Seyit Torun: AYM, İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun Anayasa'ya aykırı şekilde milletvekilliğinin düşürüldüğünü ve kararın hukuksuzluğunu oy birliğiyle tescilledi. AYM'nin kararı millet iradesini hiçe sayanlara hukuk dersi olmalıdır!

Tacettin Bayır: AKP'ye yaptığı işlemin hukuki olmadığını defalarca kez anlatmıştık oysa... Bugün, Enis Berberoğlu nun, AYM'ye yaptığı hak ihlali başvurusunda karar oy birliği ile verildi. AYM kararı ile birlikte, TBMM'de okunan karar, yok hükmündedir.

Mehmet Bekaroğlu: TBMM Başkanı Şenop beklemedi, tüm uyarıları kulak ardı ederek milletvekilliğinin düşürülmesini sağladı. Enis Berberoğlu'nun haklarının ihlal edilmesi nasıl giderilecek? @MustafaSentop 

Hüseyin Yıldız: AYM'nin verdiği ihlal kararı; talimatla hareket eden yargının Enis Berberoğlu’nu hukuksuz ve Anayasa'ya aykırı şekilde yargıladığını tescilledi. Halkın iradesi yok sayılarak Mecliste Enis Berberoğlu için alınan karar yok hükmündedir.

Muharrem Erkek: "Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez" kuralı, kanunların iptali durumunda geçerlidir. Hak ihlali tespitlerinde gereği mutlaka yapılmalıdır. Durum hukuken “Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği iade edilmeli” değil, “milletvekilliği zaten hiç düşmedi” biçimindedir.

Yunus Emre: İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin talimatla düşürülmesinin millet iradesine darbe olduğunu söyledik! Anayasa Mahkemesi bugün verdiği karar ile TBMM Başkanı'nın Anayasayı nasıl çiğnediğini gösterdi. Millet iradesi gasp edildi!

Ayhan Barut: Anayasa Mahkemesi, Milletvekilimiz Enis Berberoğlu'nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Saray talimatı ile milletvekilliğini düşürenler, demokrasiye leke düşürüp hukuka darbe vuranlar, utanmalısınız!

Mahir Polat: AYM'nin verdiği ihlal kararı; talimatla hareket eden yargının Enis Berberoğlu’nu hukuksuz ve Anayasa'ya aykırı şekilde yargıladığını tescilledi. Halkın iradesi yok sayılarak Mecliste Enis Berberoğlu için alınan karar yok hükmündedir.

Bülent Tezcan: Enis Berberoğlu yeniden seçilmekle dokunulmazlık kazandığı halde yargılamaya devam eden 16. CD (Ceza Dairesi), AYM kararını beklemeden kararı okutup milletvekilliğini düşüren Meclis Başkanlığı, Saraya rehin verdiğiniz diploma ve mazbatanız, Anayasa Mahkemesi kararından sonra artık hükümsüzdür.

Gamze Akkuş İlgezdi: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu ile ilgili oy birliği ile hak ihlali kararı verdi. Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülme kararı yok hükmündedir.

Özgür Özel: Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararı; TBMM Başkanı'nın saraydan aldığı talimatla anayasayı çiğneyerek Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğini düşürdüğünü gösteriyor. Bu karar Mustafa Şentop'un 4 Haziran günü millet iradesinin üzerine saray vesayeti düşürdüğünün tescilidir.

Gülizar Biçer Karaca: Anayasa Mahkemesi Milletvekilimiz Enis Berberoğlu hakkında hak ihlali kararı verdi. Kararın henüz kesinleşmediği için TBMM'de okunmaması gerektiğini ve milletvekilliğinin düşürülmesinin hak ihlali olduğunu söyledik. AYM Enis Berberoğlu'nun ve mücadelemizin haklılığını tescil etti.

Aziz Aydınlık: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu'nun seçilme, siyasi faaliyet, kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine oybirliği ile karar verdi. Talimatla hareket edip Enis Berberoğlu'nun vekilliğini düşürenler bunun hesabını vermelidir!

Sezgin Tanrıkulu: Milletvekiline bile hukuku doğru uygulamayan talimatla hareket eden yargı ortamı Enis Berberoğlu'nun "seçilme ve siyasi faaliyet" hakkını gasp etmişti, Bugün AYM'nin verdiği ihlal kararıyla Enis Berberoğlu’nun hukuksuzca ve Anayasa'ya aykırı şekilde yargılandığı da tescillendi.

Mahmut TANAL: Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararı hukuki değil, siyasidir.  İşsizlik, yoksulluk, pahalılık alıp başını gitmişken, 2 yıl önce Meclis’e gönderilmiş tezkereyi bekletip, bugün apar topar Genel Kurul'da okutmak gündem değiştirme amaçlıdır.

Ahmet AKIN İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin hukuksuzluğunu Anayasa Mahkemesi de tescillemiş oldu. EnisBerberoğlu’nun haklarını Millet iradesini yok sayarak elinden alanlar şimdi ne yapacak? Hak Hukuk Adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

Muharrem Erkek: Başından beri uyardık. Saray'ın kini yüzünden büyük bir hukuksuzluğa imza atılmıştı ki Anayasa Mahkemesi geç de olsa hak ihlali var dedi. Anayasa açıkça ihlal edilerek yargılamaya devam edildi. Milletvekilliğini düşüren işlem tümüyle sakatlandı ve yok hükmündedir.

Ali Haydar Hakverdi: Anayasa mahkemesi oy birliği ile Enis Berberoğlu hakkında hak ihlali var dedi. Milletvekilliği düşürülürken tam da bunu söylemiştik peki hem seçmeninin hem kendisinin hakkı nasıl ödenecek!

Ali Öztunç: Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Anayasa Mahkemesi kararını beklenmeden Berberoğlu’nun vekilliğini düşürenleri uyarmıştık. Artık Berberoğlu ile ilgili TBMM’de okunan karar yok hükmündedir. Dolayısıyla Berberoğlu meclise yeniden dönmelidir.

Burhanettin Bulut: Anayasa Mahkemesi, Saray'ın talimatıyla haksız yere milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında hak ihlali kararı verdi.  Anayasa'yı yok sayarak Enis Berberoğlu'nun siyaset yapma hakkını elinden alanlar bir nebze olsun utanır mı?

Çetin Osman Budak: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetti. Yani haksız yere Enis Berberoğlu'nun vekilliğini düşürdünüz. Bu ayıp da size yeter!

Ali Mahir Başarır: Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında hak ihlali kararı verdi. O gün ne söylediysek bugün tam da o oldu! Peki şimdi milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun hakkını nasıl ödeyeceksiniz? Bunun hesabını nasıl vereceksiniz!

Yıldırım Kaya: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetti.

Gürsel Tekin: Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu'nun seçilme, siyasi faaliyet, kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine oybirliği ile karar verdi. Yıllardır siyasi bir kin ile yürütülen sürecin nasıl bir haksızlık olduğu ortaya çıktı. Enis Berberoğlu Meclis'te yerini almalıdır.

Tuncay ÖZKAN: Anayasa Mahkemesi'nin tokadı AKP'nin vicdansızlığının kanıtıdır. Haksız yere milletvekilliğini düşürdünüz, hukuksuz yere yargıladınız, kininiz ve ayıbınız tarihe yazıldı. Utanın.