CHP YSK temsilcisinden katılım uyarısı: ‘2 puanlık artış sonuç değiştirir’

CHP YSK temsilcisinden katılım uyarısı: ‘2 puanlık artış sonuç değiştirir’

24 Haziran için geri sayım sürerken CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’ndan katılım uyarısı geldi. Seçime katılımda 1-2 puanlık artışın sonucu değiştireceğine dikkat çeken Yakupoğlu “16 Nisan’da sandığa gitmemiş bir yakınınızı mutlaka kolundan tutun sandığa götürün” dedi.

Seçim sonucunda sandık güvenliği kadar katılım da büyük önem taşırken, CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, katılımda 1-2 puanlık artışın sonucu değiştireceğine dikkat çekti. Yakupoğlu, “16 Nisan’da sandığa gitmemiş bir yakınınızı mutlaka kolundan tutun sandığa götürün” çağrısı yaptı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya, CHP’nin Ankara 1. Bölge Milletvekili adayları arasında bulunan Yakupoğlu ile seçime katılım oranlarının sonuçlara etkisi üzerine konuştu.

‘AVRUPA’YLA KIYASLAMAK DOĞRU DEĞİL’

Türkiye’de seçime katılım oranının Avrupa ülkelerindeki düşük katılım oranlarıyla kıyaslanmasını doğru bulmadığını söyleyen Yakupoğlu, bunun nedenlerini şöyle anlattı:

“Demokrasi geçmişimiz Avrupa ile aynı değil. YSK üyeleriyle Belçika, Fransa, Avusturya, Almanya ve Hollanda’ya yaptığımız bir ziyarette YSK gibi bir kurumun olmadığını gördük. Seçimleri İçişleri Bakanlıkları yapıyor. Bizdeki gibi yüksek hakimler yok, çünkü toplumda seçim güvenliği ile ilgili bir endişe yok. Hile, mükerrer oy, sandıkta kimi oyunlar gibi gündemleri yok. Bu benim saptamam. Avrupa’da seçime katılım oranı düşük çünkü oturmuş bir sistem, gelen kim olursa olsun temel düzeni değiştirmeyeceği inancı var. Bizde ise sistemi değiştirmek, mevcut sistemden rahatsızlıkları gidermenin tek aracı sandık. Bu nedenle katılım oranının yüksek olması da anlaşılır.”

KATILIMIN ÖNEMİNE 2014 ÖRNEĞİ

Seçimlere katılımın önemini 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile örnekleyen Yakupoğlu, “2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım yüzde 75 oldu. 4 kişiden biri sandığa gitmeyince yüzde 75’in salt çoğunluğu hesaplandı. Halbuki katılım yüzde 10 daha yüksek olsa birinci turda 50 +1 çıkmayacaktı. 2014 seçim sonucunu sandığa gitmeyen seçmen belirledi” dedi.

SANDIĞA GİTMEYENLERİN ÇOĞUNLUĞU PROTESTOCU!

Türkiye’de son yıllardaki en düşük katılımlı seçim Yakupoğlu’nun altını çizdiği 2014 seçimleri oldu. Bundan sonraki seçimlerde ise katılım oranı yüzde 80-85 düzeyinde gerçekleşti. Sandığa gitmeyen yaklaşık yüzde 15’lik seçmen kitlesinin bu tutumu merak konusu. Yakupoğlu’na göre bu seçmen kitlesinin küçük bir kısmı apolitik seçmenler. Bu seçmenleri zorla bile sandığa götürmenin mümkün olmadığını söyleyen Yakupoğlu ağırlıklı bölümün ise politik seçmen olduğu görüşünde.

Yakupoğlu, “Sandığa gitmeyenlerin ağırlıklı kısmı kendi siyasi tercihinin aktörleri kimse onları çeşitli nedenlerle cezalandırmak, protesto etmek isteyenler. Bu düşüncedeki seçmen sandığa gitmeyerek aslında diğer siyasi aktöre oy vermiş oluyor. Bu durumda sandığın sonucunu sandığa gitmeyen belirliyor” dedi.

KATILIMDA 2 PUANLIK ARTIŞ TABLOYU DEĞİŞTİREBİLİR

16 Nisan referandumunda yüzde 85 katılım sonunda yüzde 51-49 sonucu çıktı. Arada yaklaşık 1.5 puanlık farkın 1 milyon 378 bin seçmene tekabül ettiğinin altını çizen Yakupoğlu, “Seçmen yüzde 49 tarafının kazanmasını istiyorsa yüzde 85 katılımın üzerine çıkması gerek” dedi.

7 Haziran seçimlerinde yüzde 87’lik katılım oranının Türkiye’de iktidarı değiştirecek bir tabloya yol açtığını hatırlatan Yakupoğlu, “Katılımda yüzde 2’lik fazlalık ile Türkiye’nin siyasi tablosu değişti. İktidar partisi tek başına yönetme hakkını kaybetti. Bu seçimde de katılım yüzde 87 ve üzerine çıkarsa yeni bir süreç yaşanabilir” dedi.

2 PUANLIK ARTIŞ 1 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN DEMEK

Yurt içi seçmen sayısı 56 milyon. Katılımda 1 puanlık artış 560 bin, 2 puanlık artış 1 milyon 120 bin seçmenin daha oy kullanması anlamına geliyor. Bu sayının son referandumdaki farka yakın olduğuna dikkat çeken Yakupoğlu şunları söyledi:

“Ben aynı zamanda milletvekili adayıyım. Alan çalışmasında seçmene iki şey söylüyorum. 16 Nisan’da sandığa gitmemiş bir yakınınızı mutlaka kolundan tutun sandığa götürün. Bir de 24 Haziran saat 24.00’te her şey çok daha güzel olacak, diyorum.”

‘YÜZDE 49’UN KIYMETİNİ BİLELİM’

Referandumdaki 49 bileşenlerinin seçim güvenliği için ne gerekiyorsa yapacağını söyleyen Yakupoğlu, “Bizim katılımı arttırmanın yollarını bulmamız gerek. Sandık güvenliğini sağlasanız da katılım düşük olursa seçim kaybedilir. Önce katılım. Yüzde 49 hala yan yana. Bunun kıymetini bilelim. 2 puan katılım artışı ile tablo değişebilir” dedi.