'Cumhur İttifakı'AKP'yi parçalayıp, MHP'yi daha da bölebilir...

'Cumhur İttifakı'AKP'yi parçalayıp, MHP'yi daha da bölebilir...

SETA, ittifak sisteminin siyasal alan üzerindeki olası etkilerine ilişkin bir analiz hazırladı. Hazal Duran ve Nebi Miş imzalı çalışmada ittifak sisteminin siyasi partilerde bölünmeyi hızlandırabileceği tespitini yer verilirken seçim sonrası 'yönetim krizi' çıkabileceği öngörüsünde bulunuluyor. 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) araştırmacıları Hazal Duran ve Nebi Miş, dünyadaki seçim ittifaklarını değerlendiren bir analiz kaleme aldı. Analizin, Türkiye açısından seçim ittifaklarının doğurabileceği sonuçlar bölümünde cumhurbaşkanlığı sistemiyle siyasal alanan iki blok etrafında şekilleneceği, partilerin bölünme motivasyonunun artabileceği, seçmenin küçük partilere oy verme konusunda kendisini daha rahat hissedebileceği belirtildi.

Milliyet’ten Didem Özel Tümer’in haberine göre analizin, ‘Seçim İttifaklarının Türkiye Siyasetinin Geleceğine Muhtemel Etkileri’ bölümünde şu değerlendirme yer aldı:
“Başkanlı siyasal sisteme dönüşme sonucu, parti sistemi iki partili bir yapıdan çok iki blok etrafında şekillenecektir. Partiler arasındaki ideolojik yakınlık ve uzaklık daha fazla gündeme gelebilir. İttifak yapacak partilerin ideolojik uyumu, ittifakın bileşenlerinin belirlenmesini, başarılı ya da başarısız olmasını etkileyecektir.”

İttifak içindeki partilerin oyları yüzde 1’in altında olsa bile, ittifakın toplamda yüzde 10’u geçmesi durumunda barajı geçmiş sayılacağı hatırlatılan analizde bu uygulamanın ileride partilerin bölünme motivasyonunu artırabileceği saptaması yer alıyor. Oylarının ziyan olmayacağını düşünen seçmenlerin Cumhurbaşkanı’nın seçilmesinin zaten istikrarı sağlayacağı düşüncesiyle, milletvekilliği seçimlerinde küçük partilere oy vermek için kendilerini daha rahat hissedecekleri belirtiliyor.

‘KAĞIT ÜZERİNDE İTTİFAKLA SEÇİME GİREBİLİRLER’

Analizde şunlar yer alıyor: “Birbirlerine ideolojik olarak çok uzak ve programları farklı olan partiler bile sadece kağıt üzerinde ittifak yaparak az sayıda da olsa milletvekili çıkarmak için uğraşacaklardır.
Seçim çevresi ile ilgili (dar ya da daraltılmış bölge) bir değişikliğe gidilmediği için, çok küçük oy oranına sahip partilerin büyük illerden milletvekili çıkarabilmeleri ihtimal dahilindedir.”

Analizde ittifak düzenlemesinin orta vadeli sonuçlarına ilişkin şu öngörülere yer verildi: “2019 seçimlerinde olmasa bile, sonraki dönemlerde, hakim partiyi mümkün olduğu kadar aşağı çekmek için karşıt bütün partiler kağıt üzerinde ittifak yaparak, çok küçük marjinal partileri bile Meclis’e taşımaya çalışacaklardır. Kağıt üzerinde ittifak yapmanın küçük partiler açısından önemli bir maliyeti yoktur.”

‘PARTİLER İÇİNDEKİ HER ÇATIŞMA BÖLÜNMEYİ CESARETLENDİREBİLİR’

İttifakların bölünmüş parti sistemini kalıcı hale getirebileceği belirtilen analizde, şunlara da yer verildi: “İttifaklar küçük partileri sistemde bazen kilit bir konuma taşıdığı için, bölünmüş parti sistemini daimi hale getirmektedir. Ya da küçük partilerin içinde yaşanan her çatışma, o partilerin de bölünmesini cesaretlendirir.
Küçük partilerin ve onların seçmenlerinin oylarının sistemde önemli hale gelmesi, bu partilerin seçmenlerinin oy verme motivasyonu artırır. Seçim barajı bulunan ülkelerde, partiler bir platformda birleşerek seçime gittiğinde, seçmenler oylarının boşa gitmeyeceğini düşünerek oy vermeye yönelir.

”YÖNETİM KRİZİ ÇIKABİLİR’

SETA analizinde başkanlı bir siyasal sistemde seçim ittifaklarının en büyük dezavantajının seçim sonrası ile ilgili olduğu belirtiliyor. “Seçim öncesi partiler arasında kurulan ittifakın, seçim sonrasını da içerecek şekilde bir protokole bağlanmaması halinde yönetim krizinin çıkması ihtimal dahilinde” değerlendirmesi yapılıyor.