Cumhuriyet'e gönül verenlerin vicdanı unutulmadı

Cumhuriyet'e gönül verenlerin vicdanı unutulmadı

Hayatını yitirmesinin 14. yılında Aydın Güven Gürkan mezarı başında anıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi'ne gönül verenlerin vicdanı olarak tanınan Aydın Güven Gürkan 22 Ocak 2006’da hayatını kaybetti. 

Gürkan'ın yol arkadaşları ve dostları olarak O’nu bu yıl da unutmadılar ve bu yıl da Tuzla'da mezarı başında toplanarak andılar.

AYDIN GÜVEN GÜRKAN KİMDİR?

1941 yılında Elazığ'da doğan Aydın Güven Gürkan, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fajkültesi, Maliye ve İktisat Bölümünü bitirdi. 

Gürkan, doktorasını Almanya'da, Köln Üniversitesi'nde tamamladı. 

1970 yılında Gazi Üniversitesi'nde doktor asistan olarak akademik kariyerini sürdürdü. 

1973 yılında doçent, 1978 yılında profesör oldu. 

Gazi Üniversitesi, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nda müdürlük yaptı ve uzun yıllar Ekonomik Doktrinler Kürsüsü başkanlığını yürüttü.

Gürkan, 1981 yılında Yüksek Öğretim Kurulu YÖK) sistemini ve baskıları protesto ederek üniversiteden ayrıldı. Aynı yıl politikaya girdi. Halkçı Parti (HP)'den XVII. dönem Antalya Milletvekili seçilerek TBMM'ne girdi. 

1984'te HP'nin genel sekreterliğine, 1985'te de genel başkanlığına getirildi. 

Sosyal Demokrat Parti (SODEP) ile HP’nin birleşmesini (3.11.1985) sağlayanlardan birisidir. İki partinin birleşmesiyle oluşan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)’nin kurucu genel başkanı oldu. 

Erdal İnönü yeni partinin genel başkanı olduktan sonra Gürkan iki kez (1985 ve 1987) SHP genel başkan yardımcılığına seçildi.

Aydın Güven Gürkan, 29 Kasım 1987 genel seçimlerinde parlamento dışında kalarak, aktif politikaya bir süre ara verdi. 

30 Temmuz 1991 tarihinde yapılan SHP Kurultayı'nda Parti Meclisi üyeliğine seçilerek, parti tarafından yeniden aktif olarak görevlendirilmiş oldu. 

1991 seçimlerinde İçel'den milletvekili seçildi. Partinin grup başkanvekilliğini üstlenen Gürkan, bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevinde de bulundu.

22 Ocak 2006 günü, Ankara’da mide kanserine bağlı olarak yaşamını yitirdi.  Tuzla'da bulunan aile kabristaninda toprağa verildi.

YURT HABER