Damat, Japonya’daki G20 hazine ve maliye bakanları zirvesine neden katılmıyor?

Damat, Japonya’daki G20 hazine ve maliye bakanları zirvesine neden katılmıyor?

Gazeteci Murat Yetkin, Berat Albayrak'ın 8-9 Haziran’da Japonya’nın Fukuoka şehrinde yapılacak Hazine ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları Zirvesin'e neden katılmayacağını yazdı.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 8-9 Haziran’da Japonya’nın Fukuoka şehrinde yapılacak Hazine ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları Zirvesi’ne katılmayacağını yazdı. Yetkin, “Bakanlık kaynakları tarafından, Nisan ayında Washington’da uluslararası mali çevrelerle “zaten görüşmeleri olmasına” ve liderler zirvesi öncesi ayrı bir maliye bakanları toplantısına katılacak olmasına bağlanıyor” bilgisini paylaştı.

Berat Albayrak’ın aksine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “28-29 Haziran tarihlerinde Osaka şehrinde yapılacak G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılmasının beklendiğini” aktaran Yetkin, “Bakan Albayrak, Nisan’da Vaşington’da ekonomi ve finans çevreleriyle temaslarında aradığını bulamadıktan sonra, Trump’ın damadı ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Jared Kushner’in desteğiyle –aynı zamanda kayınpederi olan- Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Trump’a özel bir mesaj iletmişti. Resmen açıklanmamakla birlikte, Ankara’daki kaynaklar, G20 Hazine ve Maliye Bakanları Zirvesine yardımcısı Bülent Aksu’yu gönderen Bakan Albayrak’ın bu ziyarette Erdoğan’a eşlik edeceğini söylüyor” dedi.

Yetkin'in kişisel blogundan yayımladığı "Japonya’daki G20 hazine ve maliye bakanları zirvesine Berat Albayrak katılmıyor" başlıklı yazısında Berat Albayrak'ın zirveye katılmamasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"En büyük 20 ekonomiye sahip ülkenin oluşturduğu G20 grubunun 8-9 Haziran’da Japonya’nın Fukuoka şehrinde yapılacak Hazine ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları Zirvesinde Türkiye’yi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın temsil etmeyeceği ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye’yi zirvede Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu temsil edecek. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ise dünyanın en önemli mali zirve toplantılarından biri olan G20 zirvesinin Merkez Bankası bölümünde yerini alacak. G20 kaynaklarına göre, zirveye bakan düzeyinde temsilci göndermeyen diğer ülkeler Rusya, Brezilya ve Meksika.  Geçen yıl Arjantin’de Hazine ve Maliye Bakanı olarak katıldığı ilk zirveyi “tarihi ve kritik önemde” sözleriyle tanımlayan Albayrak’ın bu yılki G20 Zirvesine katılmama kararı, Bakanlık kaynakları tarafından, Nisan ayında Washington’da uluslararası mali çevrelerle “zaten görüşmeleri olmasına” ve liderler zirvesi öncesi ayrı bir maliye bakanları toplantısına katılacak olmasına bağlanıyor"