Davutoğlu için 'yeni AKP' patladı mı? 'Kaderini AKP içinde bir yerlerde arıyor'

Davutoğlu için 'yeni AKP' patladı mı? 'Kaderini AKP içinde bir yerlerde arıyor'

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bidebunu İzle programında canlı yayında Gazeteci İsmail Saymaz, Akif Beki, Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı. Saymaz, Davutoğlu'nun konuşmasını değerlendirdi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bidebunu İzle programında canlı yayında Gazeteci İsmail Saymaz, Akif Beki, Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, yeni parti kurulması meselesinden, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik eleştirilerine, siyasi gündemi değerlendirdi. Davutoğlu ayrıca Suriye ve Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alınması gibi dış politika gündemleri hakkında da konuştu.

Davutoğlu’nun konuşmasını Gazeteci İsmail Saymaz Medyascope’a değerlendirdi.

Saymaz, Davutoğlu’nun AKP içine seslendiğini ve kendisinin uzakta kalmış pozisyonunu yeniden elde etmek istiyor olabileceğini belirtti. Saymaz, Davutoğlu’nun AKP’yi iki noktada eleştirdiğini söyledi. Davutoğlu’nun AKP’ye yönelik birinci eleştirisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı olmaktan vazgeçmesi, ikincisi ise “cumhurbaşkanı ailesinin devlet katına taşınmaması”.

Saymaz, Ahmet Davutoğlu ile Babacan-Gül’ün hareketini birbirinden ayırmak gerektiğini belirtti ve Babacan ile Gül’ün “AK Parti gömleğini çıkararak, yeni, biraz ANAP’ı andıran liberal bir parti formuna taşınmış durumda” olduklarını söyledi.

SİYASAL İSLAM HARİTASINDAKİ KONUMU
Davutoğlu’nun henüz AKP’den ideolojik bir kopuş gerçekleştirmediği değerlendirmesinde bulunan Saymaz, “Davutoğlu Recep Tayyip Erdoğan’la devam eden Türkiye’nin siyasal İslam haritası içerisinde kendi konumunu yeniden yaratmak istiyor” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan varken AKP tabanından yeni bir AKP doğurmanın mümkün olmadığını iddia eden Saymaz, “Erdoğan kendi tapulu arazisinde Ahmet Davutoğlu’na gecekondu kurdurmaz” dedi.

Babacan ile Gül’ün yeni bir siyasal hareketin başını çektiğini söyleyen Saymaz, Davutoğlu’nun ise ne AKP’den ayrılmaya karar verdiğini ne de yeni bir siyasi hareketin başına geçmeye cesaret ettiğini vurguladı.

'KADERİNİ AKP İÇİNDE BİR YERLERDE ARIYOR'
Davutoğlu’nun AKP’den farklı bir siyasal aklı olmadığını ve belki yöntemsel değişiklikler olabileceğini belirten Saymaz: “Davutoğlu, başbakanlığı dönemine dair iade-i itibar sağlanırsa ve parti-cumhurbaşkanlığı ilişkileri kendi istediği şekilde yeniden düzenlenirse AKP’de kalmayı tercih edecektir, henüz bir yol ayrımı kararı vermiş değil, henüz kaderini AKP içinde bir yerlerde arıyor” dedi.

“Davutoğlu, AKP’den ayrılmadan önce son çağrı niteliğindeki manifestosunun yok sayıldığını, karşılıksız bırakıldığını düşünüyor”

Saymaz, ayrıca Davutoğlu’nun başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP’de birlikte siyaset yaptığı isimlere kırgın olduğunu ve “Davutoğlu’nun bu kırgınlığını ifade ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu kırgınlık çemberinin dışında tuttuğunu” belirtti.