Demirtaş: Siyasi rehineyim

Demirtaş: Siyasi rehineyim

Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş savunma yaptı

Edirne F Tipi Cezaevi’nde “terör örgütü yöneticiliği” iddiasıyla tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılanmasına devam edildi. Sincan Cezaevi Kampusu içindeki duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılan Demirtaş, 3 yıla yakın bir süredir hukuka aykırı şekilde şekilde tutuklu olduğunu belirterek “siyasi amaçlarla ve iktidarın siyasi beklentileri ve çıkarları için tutuklandığını” söyledi.

Demirtaş, savunmasına 2012’de Nusaybin’de yaptığı konuşmada “Sayın Öcalan” dediği için “terör örgütü propagandası yapma”, “suçu ve suçluyu övmek” suçlarından hazırlanan 29 numaralı fezleke üzerinden devam etti. Bu konuşmadan iki hafta önce Erdoğan’ın MİT Müsteşarı Emre Taner’i Oslo görüşmelerine kendisinin gönderdiğine ilişkin açıklama yaptığını belirten Demirtaş, şunları söyledi: “Mahkeme 7 yıl sonra benim sözlerimi örgüt propagandası olarak değerlendiriyor, ama o dönem Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda devlet yetkilileri İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapıyordu. Bu görüşmeler aleni şekilde kamuoyuna yansımamıştı. Bu süreçte Abdullah Öcalan’ın kendi el yazısı ile dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’a ve hükümete gönderdiği bir mektup vardı. Mektupta Öcalan, yeni bir barış süreci başlatmak istediğini, çok ciddi ve kararlı olduğunu, bu meselenin artık çözülmesi gerektiğini kendi üslubunca Erdoğan’a anlatmıştı. Bizler barış süreci için çaba sarf ederken asıl acil olan ölüm sınırındayken açlık grevlerini bırakmalarını sağlamaktı. İşte Nusaybin’deki konuşma bunun için yapıldı.”

Nusaybin konuşmasını yaptığı dönemde çözüm süreci kapsamında Kandil’e birkaç kez gittiğini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti: “Silah bırakmalarına ikna etmek için saatlerce konuştuğum günler oldu. Bana şunu söylüyorlardı: İyi de Selahattin Bey, bize anlatıyorsunuz da senin parti yetkililerin gece gündüz soruşturmaya, tutuklamaya tabi tutuluyor. Siz gelmiş burada silah bırakın, sivil siyaset yapın diyorsunuz da siz bile siyaset yapamıyorsunuz, biz nasıl yapalım? Bunu KCK’nin üst düzey yöneticilerinden duydum. Onun için bu fezlekeler, tutuklamalar, savaş devam etsin diye yapılanlardır. O dönem KCK soruşturmasında 10 bine yakın siyasetçi içerideydi. Buna rağmen silah bırakın dedim. Ve bıraktırma noktasına getirmiştik.”
Şu anda benzer süreçlerden geçtiklerini, bu süreçte yine Öcalan’ın devreye girmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Avukatlarıyla ve başka heyetlerle görüştürülmeli. PKK’ye çağrı yapılacaksa, çağrı yapmasına imkân sunulmalı. Kansız, silahsız, şiddetsiz, demokratik yol ve yöntemlerle sorun çözülmeli. Erdoğan geçen gün bir konuda şöyle dedi: ‘Bize bir adım atana biz on adım atarız’. Kendisi demokratikleşme konusunda bir adım atarsa, biz de kendisine ve parlamento çatısı altındaki çalışmalarda on adım atarız. Türkiye barışa odaklanmalıdır” dedi.

HDP’ye mesaj
Demirtaş, duruşmaya verilen arada mahkeme başkanının izni ile salonda bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile sohbet etti. Demirtaş, Beştaş’a şunları söyledi: “Akan kanı durduralım, ölümleri durduralım, gerisi önemli değil. Diğer partilerle diyalog kurmanız çok önemli. İktidar partisi dahil Türkiye’nin demokrasisi adına diyalog kurmalısınız. HDP’ye bu görev düşer. Bunda da cesur olmamız lazım. Barış ve demokrasi adına en önemli aktör olmaya devam edeceğiz.”