Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Şekibe ablası hayata gözlerini yumdu

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Şekibe ablası hayata gözlerini yumdu

Avukat Halit Çelenk'in hayat arkadaşı Şekibe Çelenk yaşamını yitirdi.

1968 gençlik hareketi önderleri ve THKO kurucuları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam sürecine tanıklık eden ve en zorlu anlarında hep yanlarında yer alan Şekibe Çelenk hayatını kaybetti.

"Denizlerin Şekibe ablası" olarak bilinen Şekibe Çelenk'in cenazesi bugün ikindi namazını müteakip, Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu Kapı'da bulunan ve 60 yılını birlikte geçirdiği Halit Çelenk'in mezarına defnedilecek. Halit Çelenk de tarihe "Denizlerin avukatı" olarak kaydedilmişti. Evrensel gazetesi, Şekibe Çelenk'i tanıtan bir yazı yayınladı.

ŞEKİBE ÇELENK KİMDİR?

1921 Selanik doğumlu olan Şekibe Çelenk, bir İstiklal savaşı gazisi Hakkı Sayar'ın kızıdır. Mübadele sonrası kendilerine verilen İstanbul'da bir eve taşınan Sayar ailesi, Baba Hakkı Sayar'ın görevi gereği Anadolu'nun bir çok kentini gezer.

Ailenin iki kızından büyüğü olan Şekibe Sayar, ilk, orta ve lise öğrenimini Bursa'da yapar.

Aile görevi göreği Malatya'ya giderken, Şekibe Sayar, İstanbul Hukuk Fakültesi'nde okumak için İstanbul'a gider. Ailenin zar zor geçinmesi nedeniyle hukuk eğitimini zorluklar içinde yapan Şekibe Sayar'ın yolu, 60 yılını birlikte geçireceği Halit Çelenk ile kesişir.

60 YIL SÜREN BİRLİKTELİĞİN İLK BULUŞMASI

Antakya Lisesi mezunu Halit Çelenk ile Bursa Kız Lisesi mezunu Şekibe Sayar'ın yolları Hukuk Fakültesi'nin posta kutusunun önünde çakışır, önce okul arkadaşlığı olarak başlayan birliktelikleri, sonra gönül ve düşünce birlikteliği ile 60 yıl sürer.

1944 yılında üniversite son sınıfta Halit Çelenk ile evlenen Şekibe Çelenk, Halit Çelenk'in Ankara’ya yedek subay okuluna gitmesinden sonra İstanbul’da Deniz Yolu İşletmelerinde onun yerine çalışmaya başlar. Halit Çelenk’in kıta hizmeti Devrek’te sürer ama bu kez karı koca birlikte Devrek'e giderler. Askerlik sonrasında iki avukat stajlarını Antakya’da Mesut Fani Bilgili’nin yanında yaparlar. İlk çocuğu Serpil'e hamile olan Şekibe Çelenk, stajı bitirir ve İstanbul’a doğuma gider.

Çelenk ailesinin avukat olarak yolları Samsun'a düşer. Birlikte bir avukatlık bürosu açıp çalışmaya başlarlar, ancak ortam Şekibe Çelenk’in verimli çalışmasına elverişli olmadığı için avukatlığı bırakıp, öğretmenliğe başvurur. Ama iktidarda Demokrat Parti vardır ve Şekibe Çelenk'in öğretmenlik başvuruları sonuçsuz kalır.

1960’larda Ankara’ya göç eden Çelenkler, 1962’den itibaren TİP’ te çalışmaya başlarlar. Şekibe Çelenk, TİP’te, Ankara Merkez İlçe başkanlığı, Partinin YSK’de temsilciliği, parti yüksek onur kurulu üyeliklerinde bulunur. TİP’in katıldığı ilk seçimlerde ilk kadın sesi olarak radyo programlarına katılır. 1966’da Malatya Kongresi sonrasında, çoğu kişi ihraç edilirken, Şekibe Çelenk de uyarı alır.

Lastik İş’te sendika hakemliği görevi yapan Şekibe Çelenk, cezaevlerinde, tutukevlerinde devrimci dostlarını, devrimci gençliği yalnız bırakmaz.

YARALI YUSUF ASLAN'IN BAŞINDADIR

Şekibe Çelenk'in yolu Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve daha nice devrimci genç ile de kesişir. Onları evinde misafir eder, Sivas'ta yaralı olarak Numune Hastanesi'ne getirilen Yusuf Aslan'ın asker gözetiminde olmasına rağmen yanına girmeyi başarır. 

Deniz,Yusuf ve Hüseyin’in Sıkıyönetim 1 Nolu askeri mahkemesinde her duruşmasına katılan, babalarıyla TBMM'de idamı engellemek için çaba gösteren Şekibe Çelenk, 12 Eylül’de Muzaffer Erdost’la birlikte bir işkence merkezine dönüşen DAL’a götürülen Halit Çelenk için Ankara'yı birbirine katar.

2011'DEN BERİ HALİT'SİZ

5 Mayıs 2011 yılında, 60 yılını birlikte geçirdikleri, birbirlerinin gözlerinin içine bakmaktan bir an geri durmadığı Halit Çelenk'i kaybeder. Denizlerin katledilişlerinin yıldönümü olan 6 Mayıs'ta Halit Çelenk'i de evlatlarının yanına gönderen Şekibe Çelenk, ileri yaşına, zaman zaman kendini zorlayan hafızasına rağmen her 6 Mayıs'ta Karşıyaka'da Deniz, Yusuf, Hüseyin'in, 2011'den beri de Halit Çelenk'in mezarları başındadır. Onlara karanfillerle birlikte sevgilerini gönderen Şekibe Çelenk de artık sevdiklerinin yanına, son yolculuğuna uğurlanacaktır.