Deniz Zeyrek: YSK gerekçesinin matematiği

Deniz Zeyrek: YSK gerekçesinin matematiği

YSK'nın 200 sayfalık gerekçeli kararını köşesine taşıyan sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, "Yani kaç sayfa olursa olsun sadece sandık kurullarının oluşumu konusundaki kanuna aykırılığın ve kanuna aykırı oluştuğu söylenen sandık kurullarının sonuca nasıl tesir ettiğinin anlatıldığı bir gerekçe olmak zorunda" dedi.

31 Mart seçimlerini MHP ve AKP'nin baskılarıyla iptal eden YSK'nın gerekçeli kararının kısa metni dün açıkladı. "Sızan bilgiye göre sadece gerekçe (4 üyenin karşı oy yazıları dışında) 200 sayfa olacakmış" diyen Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, "Bu bilgiyi işittiğinizde ya da okuduğunuzda siz de “200 sayfa ise hayli fazla gerekçeleri varmış” hissine kapıldınız mı? Ankara sokaklarında dün kiminle konuştuysam bu hisse kapılmıştı. Ben şahsen kapılmadım, çünkü 200 sayfanın önemli kısmının mevzuat ile ilgili “kopyala/yapıştır” bölümleri ve ek belge ve listelerden oluşacağını düşünüyorum" dedi. 

Deniz Zeyrek'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

Kısa kararda iptal kararının “Bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle”alındığı yazılıydı.
Haliyle, uzun gerekçede bu cümlenin çizdiği sınırın dışına çıkılamaz.
Yani kaç sayfa olursa olsun sadece sandık kurullarının oluşumu konusundaki kanuna aykırılığın ve kanuna aykırı oluştuğu söylenen sandık kurullarının sonuca nasıl tesir ettiğinin anlatıldığı bir gerekçe olmak zorunda.
“Seçmen kütükleriyle ilgili iddialar”, “kısıtlı seçmenler”, “çalınan oylar” kısa kararda belirtilmediği için gerekçeli kararda yer alması beklenmiyor.
Örneğin, iptal gerekçesi (kanun gereği) sandık kurulu başkanlarının kamuda çalışmıyor olması ise sorunlu sandık kurulu sayısı 123 değil 877 olmalıydı. Bu da bazı ilçelerde de iptal kararı alınmasını gerektirebilirdi.
Örneğin, iptal gerekçesi (kanun gereği) sandık kurulundaki iki asıl üyenin kamuda çalışmıyor olması ise dikkate alınması gereken rakam 3852'ydi. Bu da bazı ilçelerde iptale yol açabilirdi.
Diğer taraftan bulunamayan ya da imzasız-mühürsüz olan oy sayım döküm cetvelleri iptal gerekçesi olabiliyorsa bu sadece sandık kurulu başkanı sivil olan 123 sandıkta değil, kamu görevlisi başkanı olan sandık kurullarında da iptal gerekçesi olabilir.
Çünkü hiçbir kanunda, seçim iptali için sandık kurulu ve oy sayım/döküm cetveli şartlarının aynı anda aynı sandıkta gerçekleşmesi şartı yer almıyor.
Eminim, bu gerekçelerle ilgili sizin de aklınızda bir çok soru oluşuyordur.
Bakalım YSK'nın gerekçelerinde bu soruların kaçına yanıt bulabileceğiz?