Dilipak'tan AKP'ye seçmen uyarısı: Peki bu gençler...

Dilipak'tan AKP'ye seçmen uyarısı: Peki bu gençler...

Yandaş Akit yazarı Abdurrahman Dilipak bugünkü yazısında AKP'nin genç seçmenleri neden kaybettiğini yazdı.

AKP'nin genç seçmen kaybının nedenlerini bugünkü köşesine taşıyan yandaş yazar Dilipak, "Ateşle oynuyoruz. Barutla ateş bir arada durmaz, patlar. Bir yandan kışkırtır, öte yandan bastırırsan çatışmaya zorlamış olursun" dedi.

Dilipak'ın yazısının ilgili bölümü şöyle: 

Gençleri niye kaybettiniz biliyor musunuz? Onlar internet çocuğu. Hayalin kışkırttığı çocuklar onlar. Hayalin kışkırttığı talepleri hiçbir gerçek karşılayamaz. Onlara sürekli vaad eder ve sorumluluk yüklemezseniz, hep daha fazlasını isterler. Onlara “hadi sen de yap” demeniz gerek. Onun için de destek ve altyapı gerek.

Matrix 1 yayınlanalı 20 yıl olmuş yaklaşık. Yapım yılı 1999. Orada yapay zekanın dünyayı nasıl değiştireceği, zamanda yolculuk ve farklı zaman boyutlarından söz ediliyor. Birileri bunu o zaman sadece fantastik bir bilim kurgu zannediyordu.

Gelecek yıl bir kısmı uygulamaya girecek yeni eğitim sisteminde ‘yapay zeka’ dersi de yerini alıyor. Finansal matematik, veri analizi ve optimizasyon, biyoteknoloji, geleceğin enerji sistemleri, güç-egemenlik ve uluslararası ilişkiler, akıllı şehirler ve insanlığın geleceği, sosyal güçlüklere yenilikçi yaklaşımlar. Sistem kavramı, bilgi kuram, tasarım odaklı düşünme ve toplumsal fayda gibi seçmeli dersler var.

Çocuklar bunları öğrenecek de ne olacak? Söyleyeyim, yeni oluşmakta olan tekno pazara eleman olacak. Ama bu kafa ile o pazar bizim olmayacak. Beyaz adam pazarın sahibi olacak, biz ise pazarlamacısı, tüketicisi, üretimde ara eleman. Çünkü altyapımız yok. Çünkü mevzuat eksik, çünkü bu işler multi disipliner denen tarzda, yani farklı birimler arası çalışmalar, koordineli, senkronize yürütülmüyor. Minimum risk ve maliyet, minimum zamanda maksimum faydaya dayalı bir optimizasyon, oryantasyon planlaması yok.

Siber piyasada eğer milli bilgi merkeziniz yoksa, süper bilgisayarınız yoksa, milli bir yazılım güvenlik sisteminiz yoksa, bu alanda milli bir çalışma mümkün mü! Düz ovada avlanırsınız.

Sahi ABD’nin Huawei ile savaşının arkasında yatan da bu değil mi? S400anlaşması bunun için kriz çıkarmıyor mu? Kriz olmayan alanlar zaten HW, SW olarak tamamen onların kontrolünde. Türkiye HW, SW, bilgi çöplüğüne döndü. Bu durumda, yapay zeka ve sistem kavramı, bilgi kuramı, veri analizi ne demek öğrenen çocuklar bu ihmalin farkına varırlarsa, onları nasıl durduracaksınız. Yok zaten, yuttukları zoka’nın farkına bile varamayacak kadar bu gerçeklerden uzak, birbirlerinden uzak, akletmeyen, önlerine konulan işten başka dünyaları olmayan biyonik robotlara benzeyen, kişisel çıkar ve zevklerine odaklı “birey”ler yetiştirecekseniz, bunun “biz”e ne faydası var ki!

Bu çocuklar Futuristik bir şekilde, filozofik bir ön görü ve derinlikle, imani bir bakış açısı ile tarihten gelen bir tecrübe ile ve geleceğin endişesini taşıyarak, bugünün gerçeklerinin farkında olarak bir irfan, bir ahlak ve hikmetle sorumluluk üstlenebilecek mi?

Böyle giderse ya bu çocukları, bugün olduğu gibi ya çalarlar, ya da zaten kendileri gider.

Hele şu seçimi bir atlatalım, daha konuşacak çook şey var. Selâm ve dua ile..