DİSK: OHAL emeğe zararlıdır, millete karşıdır

DİSK: OHAL emeğe zararlıdır, millete karşıdır

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, ilan edilmesinin birinci yıldönümünde OHAL'in emekçiler ve çalışma yaşamı açısından yarattığı sonuçlara bakıldığında en yaygın ve kapsamlı ihlal edilen hakkın çalışma hakkı olduğunu söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, OHAL’in birinci yıldönümünde hazırlanan DİSK raporuyla ilgili açıklamasında, DİSK’in 15 Temmuz darbe girişimine ilk günden karşı duran, lanetleyen ve darbeye karşı demokrasiyi ve hukuk devletini tavizsiz bir biçimde savunduğunu hatırlatarak darbeyle mücadele adına TBMM'nin devre dışı bırakılarak OHAL ilan edilmesini başından bu yana eleştirdiğini belirtti.

DİSK başından beri OHAL'in kaldırılmasını, darbeciler ve onların mensup oldukları FETÖ/PDY ile mücadelenin TBMM işletilerek ve hukuk devleti kurallarına bağlı kalınarak yürütülmesini ve savunduğunu dile getiren Beko, “DİSK bugün de aynı noktadadır:Darbecilerin yargılanması ve cezalandırılması, 12 Eylül darbesinde olduğu gibi cezasız kalmaması büyük önem taşımaktadır” dedi.  Son bir yıl içinde yaşanan gelişmelerin DİSK’in talebiyle taban tabana zıt bir manzara açığa çıkardığını dile getiren Beko, OHAL’in amacından saptırıldığını savunarak Anayasanın ihlal edildiğini ileri sürdü. 

Beko, “OHAL muhalif olan herkesi sindirmeye yönelik bir araç olarak kullanılmıştır. 169 bin 13 kişi hakkında adli işlem yapılan, 50 bin 510 kişinin tutuklandığı bu dönemde 167 gazeteci, 85 belediye başkanı ve 12 milletvekilinin de tutuklananlar arasında olması demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanının grevleri tehdit olarak tanımlayan açıklamasında OHAL uygulamasının çalışma hayatında da ağır sonuçlar ortaya çıkardığının bir kez daha görüldüğünü dile getiren Beko, şöyle dedi:“OHAL uygulamasının en vahim sonuçlarından biri çalışma hakkının, kamu görevlilerin ve işçilerin iş güvencelerin ortadan kaldırılması ve sendikal haklarının kullanımının sınırlanması olmuştur. OHAL döneminde en yaygın ve kapsamlı ihlal edilen hak çalışma hakkıdır.

Bir yıllık OHAL döneminde 112 bin 530 kişi kamudan ihraç edilmiş, Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşanmıştır.Raporumuzun gösterdiği gerçek şudur: OHAL emeğe zararlıdır. Emeğe zararlı olan OHAL, açıkça millete karşıdır. Bizler, sermayeye olağanüstü sömürü olanakları sağlayan, olağanüstü işsizlik, güvencesizlik ve hak gaspı yaratan OHAL'in derhal kaldırılması için mücadeleye devam edeceğimizi buradan bir kez daha duyuruyoruz. OHAL kalkacak, işçiler işini, ekmeğini ve adaleti er yada geç kazanacaktır."