Diyanet İşleri Başkanı'na Alevi dedesinden yanıt

Diyanet İşleri Başkanı'na Alevi dedesinden yanıt

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın CNN TÜRK canlı yayınında Aleviler'e yönelik, "Devletimizin üniter yapısı dolayısıyla Müslümanların ibadethanesinin cami olması münasebetiyle cami hem sünninin ibadet yeridir hem de Alevi'nin ibadet yeridir" sözlerine cevap veren Alevi Dedesi Baki Güngör, "Sayın Erbaş bilgi cahili çünkü Alevi toplumunun sünniler gibi namaz kılmadığını aslında biliyor. Bu söylem asimilasyoncu bir söylem ve Alevi toplumuna hakarettir. Üniter devlet Alevi toplumu

Uğur Can Yalçınkaya / YURT

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, CNN TÜRK canlı yayınında Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayarak Aleviliğe ve Cemevlerinin statüsüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz bütün vatandaşlarımıza hizmet götürme noktasında hareket ediyoruz. Alevi kardeşlerimiz Cemevleri'nde muhabbetlerini yapabilirler. Zikirlerini yapıyorlar zaten. Namazlarını da kılmak istiyorlarsa kılsınlar. Ancak  devletimizin üniter yapısı dolayısıyla Müslümanlar'ın ibadethanesinin cami olması münasebetiyle cami hem sünninin ibadet yeridir hem Alevi'nin ibadet yeridir. Muharrem ayının girmesi vesilesiyle Alevi kardeşlerimizle birlikte muharrem iftarları da yapıyoruz. Yurt dışında Alevi kardeşlerimizle hizmet edecek bazı dede isimli kardeşlerimizi de diyanet işleri başkanlığı olarak görevlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

'ALEVİLER NAMAZ KILMAZ'

Alevi Dedesi Baki Güngör Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın bu sözlerini, "Aleviler namaz kılmazlar. Cemevleri'nde namaz kılınmaz. Sevgili canlar Sayın Erbaş bilgi cahili çünkü Alevi toplumununun sünniler gibi namaz kılmadığını aslında biliyor. Sayın Erbaş bu sözüyle asimilasyon politikasını  veya insanların bilincinin altına namaz kavramını mı yerleştirmeye çalışıyor?  Bu söyleminiz asimilasyoncu bir söylem ve Alevi toplumuna da hakarettir sayın başkan. Alevi toplumu sünniler gibi namaz kılmış olsaydı, zaten cemevlerinde olmazdı. Onlar da sünni toplumu gibi camilerde sizin içtihatınız gereği namaz kılarlardı. Alevi toplumunu namaz kılmak için camilere davet eden Sayın Erbaş,  ötekileştirmenin asimilasyon politikasının en üst ağzıdır. Çünkü Sayın Erbaş Diyanet İşleri Başkanı'dır. Diyanet İşleri Başkanı kendi diliyle, kendi ağzıyla Alevi  toplumunu asimile etmek için bu söylemlerde bulunuyor. Bunlar size yakışmadı sayın başkan. Çünkü siz sözde okumuş mürekkep yalamış biri olarak ve bugünde sünni toplumunun Hanefi mezhebinin gerekleriyle kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en üst tepesindesiniz" diyerek eleştirdi.

'ASİLEME ETME, ALEVİLERİ ÖTEKİLEŞTİRME AĞZIDIR'

Baki Güngör, "Bu sözler ne gerçekçidir ne de hakikattir güzel canlar. Cami Alevi toplumunun ibadet yeri değildir . Cami sünni toplumunun ibadet yeridir. Bize Kuran'da İslam'ın ibadet yeri camidir diye bir ayet gösterin... Kuran'ı Kerim'de cami kavramıyla alakalı herhangi bir söylem bulunmamaktadır. Fakat Kuran'ı Kerim'de mescitler ve mescit kavramı yer almaktadır. Cami sünni toplumunun mescididir. Cemevleri Alevi toplumunun mescididir. Size şunu açıkça ifade ediyoruz; camiler Alevi toplumunun ibadet yeri değildir.  Alevi toplumunun ibadet yeri inanç önderleriyle ibadet ettikleri aynı zamanda sosyal kültürel bütün çalışmaların olduğu cenazelerinin kalktığı lokmalarının piştiği fakir ve yoksulların ihtiyaç sahiplerinin doyurulduğu cemevleridir. Camiler bugüne kadar bizim ibadethanemiz olmadı bundan sonrada olmayacakdır. Peki Erbaş'ın bu söylemi neyin ifadesi? Alevi toplumunu camiye çekerek asimile etme Alevi toplumunu ötekileştirme ağzıdır. Sayın Erbaş biz sizin inancınıza saygı duyuyoruz ama Diyanet İşleri Başkanı olarak Alevi toplumunu asimile etmek  ötekileştirmek  için bir takım söylemlerde bulunuyorsunuz" dedi.

HELAL LOKMA...
  
Alevilerin Diyanet'in iftarına ihtiyacı olmadığını belirten Baki Güngör, "biz kuru ekmeğimizle bu halkın lokmalarıyla iftarlarımızı veya oruçlarımızı açarız. Biz oruçlarımızı kendi elimizin emeğiyle alnımızın teriyle  gözümüzün nuruyla kazandığımız helal kazanılmış lokmalarla açarız. Biz kimsenin vergilerini alıp yemeyiz. Bugün alınan vergilerde Alevi toplumunun da hakkı olduğunu unutmamamız gerekir" açıklamasında bulundu.

PASAPORT ALAN DEDELERE ÇAĞRI

Öte yandan Alevi Dedelerinin küçümsendiğini ifade eden Güngör, yurt dışında Alevi kardeşlerimize hizmet edecek bazı dede isimli kardeşlerimizi Diyanet İşleri Başkanlığı olarak görevlendiriyoruz açıklamasında bulunan Ali Erbaş'a, "dede isimli ne demek? Alevi toplumunun inanç önderleri rehberdir, pirdir, mürşittir  ve Alevi toplumunun ağzında kutsaliyet kazanmış dede kavramıyla ifade edilir. Bizim sizin hizmet pasaportunuza bizim sizin gri pasaportunuza ihtiyacımız yok. Alan dedelere de buradan bunu düşünerek almaları gerektiğini ifade ediyorum. Diyanet'in hizmet pasaportunu alan dedeler Diyanet İşleri Başkanı diyor ki 'dede isimli' Lütfen bizi tanımayan bir kurumun pasaportunu kullanmayın. Bizim kimliğimizi reddeden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gri pasaportunu alıp Avrupa'ya veya başka yerlere  gidip hizmet etmeyin. O kurumlar size davetiye yollasın. O davetiyeyle konsolosluğa başvurun. Vizenizi alın sonra hizmetinizi yapın" çağrısında bulundu.