Diyanet’in sefahat arzusu sınır tanımıyor

Diyanet’in sefahat arzusu sınır tanımıyor

Vatandaşa tasarruflu, mütavazı hayatı Kur'an'dan örnekler vererek öneren Diyanet İşler Başkanlığı kendi üst düzey yöneticilerine ise, ülkede var olan en lüks hayatı lâyık görüyor!

Sözcü gazetesinde Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı kendi merkezinde be yeni yapılan tesislerinde yeteri büyüklükte salonlar olmasına rağmen, kurum içi toplantılar ve seminerlerini Antalya’nın 5 yıldızlı otellerinde yapıyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı, her bir vatandaşın ödediği vergilerle kendisine tahsis edilen bütçeyi üst düzey yöneticilerinin lüks ve sefahat içerisinde yaşaması için harcıyor!

15 Ocak'ta “Murakıplar Semineri”, 27-30 Ocak tarihleri arasında “Eğitim Görevlileri Semineri”, 18-24 Ocak ve 26 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında da “4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu Öğreticilerine Yönelik Hizmet İçi Eğitim Semineri” düzenlendi. Bu toplantılar ve daha devam edecek toplantılar için Antalya'daki 5 yıldızlı oteller tutuldu. Vatandaşın milyonlarca lira parası bu toplantılara harcandı.

SAUNALI SEMİNERLER

Diyanet İşleri Başkanlığı toplantıları için, alkolsüz aile oteli WOME Deluxe, Alan Xafira, Silence Beach Resort gibi bölgedeki lüks oteller seçildi. Bu otellerin hepsi de 5 yıldızlı. WOME Deluxe kış fiyatları ile sadece yatak, kişi başı indirimli fiyatı 550 TL! Bu fiyata sosyal aktiviteler, yemek, sauna vs dahil değil.

Halbuki, Diyanet İşleri Başkanlığı hem Ankara’da hem de yeni yapılan tesislerinde bu tür etkinlikleri gerçekleştirecek imkanlara sahip.

DİB'in Eskişehir Yolu'ndaki merkez binasındaki devasa konferans salonunun yanı sıra merkezin hemen arkasına yapılan büyük tesislerde de salonlar bulunuyor. Türkiye’nin en güzel bölgelerinde onlarca tam donanımlı sosyal tesislere sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konforu kendisi için yeterli görmemiş olacak ki, ancak en üst düzey gelir grubunun ödeyebileceği lüksü sunan otelleri seçiyor.

Bu toplantılarla ilgili olarak Diyanet Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı metinler şöyle: “Yüksek ihtisas/eğitim merkezleri müdür ve eğitim görevlileriyle istişarelerde bulunmak amacıyla düzenlenen 12. Eğitim Görevlileri Semineri 27-30 Ocak 2020 tarihleri arasında Antalya-Alanya'da gerçekleştirildi. 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu öğreticilerine yönelik Antalya/Manavgat'ta 18-24 Ocak 2020 ve 26 Ocak- 1 Şubat 2020 tarihleri arasında Hizmet İçi Eğitim Semineri düzenlenmiştir.”

DİB GEREKÇESİNDE HARCIRAH KANUNU’NA SIĞINDI!

Diyanet, SÖZCÜ'nün konuyla ilgili sorusunu yanıtlarken, merkezlerindeki yatak kapasitesinin azlığını gerekçe gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Antalya’nın lüks otellerinde yapılan toplantıları harcırah kanunu kapsamında açıklaması ise olayı bambaşka bir yöne taşıdı.

DİB, şu açıklamayı yaptı: “Başkanlığımızca yürütülen hizmet içi eğitim faaliyetleri öncelikli olarak Eğitim Merkezlerinde yürütülmektedir. Eğitim Merkezlerinin yatak kapasitesi 3 bin olup uzun süreli mesleki eğitimlerle sürekli hizmet verdiğinden, sayısal anlamda yoğun katılımlı kısa süreli seminer programları eğitim merkezleri dışında sezon olarak uygun koşullu yerlerde Harcırah Kanunu kapsamında yapılmaktadır.”

Halbuki, Harcırah Kanunu hizmetlilere görevlendirmeler dolayısıyla yapılacak ödenekleri belirlemektedir. Anlaşılan, Diyanet İşleri Başkanlığı önce Antalya’nın lüks otellerine görevlendirme yapmakta, ardından da ilgili kanunu işletmektedir. Kaldı ki, Harcırah Kanunu otellerin ücretleri konusunda herhangi bir sınırlama getirmemiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı bu tür etkinliklere kimlerin hangi görevle katıldığını ve görevlendirmeler dolayısıyla yapılan ödemeler dahil toplam masrafları vergileriyle kendilerini finanse eden yurttaşlara şeffaf olarak açıklarsa, tartışma sona erecektir.

Vatandaşa tasarruf, sabır ve tevekkül önerirken Kur’an ayetlerini dayanak gösteren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, kendi lüks harcamaları için Harcırah Kanunu’nu gerekçe göstermesi de ayrıca dikkatleri çekti.