Diyarbakır Cemevi'nin 14 aydır elektrikleri kesik

Diyarbakır Cemevi'nin 14 aydır elektrikleri kesik

14 aydır elektrikleri kesik olan Pir Sultan Cemevi Yönetimi olayı yargıya taşıyacağını duyurdu.

Diyarbakır'da 2011 yılında açılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi'nin elektriklerinin 14 aydır kesik olduğu ifade edildi.

DEDAŞ elektriğin kesilmesine gerekçe olarak faturaların ödenmediğini gösterdi.

Sputnik'e konuşan Cemevi Dernek Başkanı Cafer Koluman 2014 yılından itibaren faturaların yatırılmaması üzerine 2018 yılında elektriklerin kesildiğini, olayı yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Koluman yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

'CAMİLERE, KİLİSELERE VERİLEN DESTEK CEMEVLERİNE DE VERİLSİN'

"4.5 yıldır kimse gelip dokunmadı. 2018 yılı ekim ayında haber vermeden gelip elektriği kestiler. Taziyelerimiz oluyor, cenazelerimiz oluyor, derneğin etkinlikleri oluyor ve bunu yapmaktan mahrum kaldık. Geçici olarak bir hafta açtık sonra gelip bize ‘borç yapılandırması yapacaksınız, eğer kabul etmezseniz abone vermeyeceğiz ve sözleşme imzalamayacağız’ dediler. Buna rağmen yazılı şekilde DEDAŞ’a başvurduk. Elimizdeki emsal kararları, AİHM kararlarına atıfta bulunarak buranın bir ibadethane olduğunu ve morgun olduğunu taziyelerin cemlerin olduğunu ve buranın Alevilerin ibadethanesi olduğundan hareketle kiliselere, camilere, sinagoglara tanınan hak neyse bizim de bu haktan faydalanmamız gerektiğini ve bunun bir vatandaşlık hakkı olduğunu buradan ifade ettik .Verilen cevap ne hazindir ki bizi müftülük ile muhatap etmek istediler. ‘Madem siz buranın ibadethane olduğunu düşünüyorsunuz o zaman müftülüğe başvurun, siz değil müftülük bizimle muhatap olsun’ dediler. İçinde Alevilerin olmadığı bir Diyanet Başkanlığı ile bizi muhatap etmek bir asimilasyon politikasıdır.  Biz buna karşı duruş sergiledik. Bununla ilgili valilikle görüşme talebimiz kabul edilmedi, bize randevu vermedi. Bize yazılı bir cevap verip ‘bugün yarın çözeceğiz’ dediler ama çözülmedi. Bağlı olduğumuz bölgedeki belediye olan Bağlar Belediyesi’nden randevu istedik, verdiler ama son dakika iptal ettiler ve bir daha da bize dönüş yapmadılar. Çünkü bu ülkede yaşayan milyonlarca Alevi vergisini ödemesine rağmen, vatandaş olarak üzerine düşeni yapmasına rağmen maalesef ki en temel hakkımız olan söz konusu elektrik sağlanma hakkımızın kısıtlandığı burada görmüş bulunmaktayız.  Biz özellikle din ve vicdan özgürlüğüne dayanarak bu davayı açtık. Çünkü elimizde birçok emsal karar var. Her ne kadar Cemevleri yasal, anayasal anlamda ibadethane statüsüne kavuşturulmasa bile evrensel hukuk bağlamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduğuna dair içtihatları vardır. Keza yine, İdare Mahkemelerinin bu anlamda kararları mevcuttur. Yine, Yargıtay’ın Cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduğunu, Alevilerin ibadetinin de Cem olduğunu, dolayısıyla yüzyıllardır Alevilerin ibadetlerini Cemevlerinde yerine getirdiklerine dair içtihatları vardır. Kiliseler, Camiler, Sinagoglar muaf tutuluyorsa milyonlarca Alevi de bu hakka sahiptir "