Dizilerin karnesi çıkarıldı: Şiddetsiz bölüm yok

Dizilerin karnesi çıkarıldı: Şiddetsiz bölüm yok

Televizyon dizilerinin şiddet karnesi açıklandı. 8 farklı dizinin bir bölümünde yapılan incelemede, 14 kadına şiddet, 122 ölüm tehdidi, 35 kişinin de ölüm sahnesi yer aldı.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, dizilerin şiddet karnesini açıkladı. Televizyon kanallarında yayımlanan Sen Anlat Karadeniz, Kuzgun, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Çukur, Hercai, Kardeş Çocukları, Bir Zamanlar Çukurova ve Çocuk dizilerinden rastgele seçilen birer bölüme ilişkin inceleme yapıldı. İncelemeye göre ‘14 kadına şiddet, 122 ölüm tehdidi, 300 silah, 31 genel şiddet, 149 bağırma, 35 kişinin de ölüm sahnesi’ yer aldı. İncelemede öne çıkan tespitler şu şekilde:

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Dizilerin şiddet karnesinde, 14 sahnede belirlenen ‘kadına yönelik şiddet ve zorlama’ sahnesinin 12’si Sen Anlat Karadeniz dizisinin bir bölümünde yer aldı. Bu sahnelerin büyük çoğunluğunu, kaçırılan ve alıkonulan kadınlara yönelik şiddet ve zorlamalar oluşturdu.

İŞKENCE VE KAÇIRMA
41 sahnede yer alan genel şiddet sahnesi tespiti, incelenen sekiz dizinin yedisinde yer aldı. Bu sahneler içerisinde ormanda ayaklarından bağlayıp dövme ve sallandırma, traktörün arkasına iple bağlayıp tarlada sürükleyerek işkence, sinirlendiği kadının evini benzin dökerek yakma, cinnet, dövüp kaçırma gibi sahneler yer aldı. Sadece Hercai dizisinde 17 genel şiddet sahnesi tespit edildi.

300 KEZ SİLAH GÖRÜNDÜ
Sekiz dizide, en az 300 kez silah göründü. Ayrıca arka planda duran silahlı kişiler, bellerde bulunan silahlar veya çatışma sırasında sayılamayacak kez silah patlaması gibi durumlar yaşandı. Tabanca, uzun namlulu silahlar, bombalar, el bombaları, pompalı tüfekler, bıçaklar göründü. İzlenen sekiz dizide de silah görünümü ve söylemi bulundu.

İzlenen sekiz dizinin yedisinde 149 sahnede bağırma tespit edildi. Bunlardan 75’ini erkeklerin bağırdığı sahneler oluşturdu. Dizilerde kadınların ağladığı ve yalvardığı 67 sahne tespit edildi. Diziler de çok sayıda fiziksel şiddetin yanı sıra şiddet söylemleri de geniş bir yer tuttu. 122 sahnede şiddet, tehdit ve ölüm söylemi bulunurken bu sahnelerden 33’ünde öldürmekten bahsedildi. İzlenen dizilerde dokuz psikolojik şiddet sahnesi görüldü.