Doğa tahribatına yasal kılıf

Doğa tahribatına yasal kılıf

Arkeolojik sit, doğal koruma alanları, tabiat parkları, ormanlık alanları sınırları içerisinde barındıran 330 maden sahasının ihalesi için geri sayım başladı.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün duyurusunu yaptığı ihaleler 19-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Ancak ihaleye çıkılacak alanların bazılarının 1. ve 2. derece sit bölgelerinde olması dikkat çekti.

Bu alanlarda yapılacak aramalar için ilgili koruma kurullarından izin alınması gerektiğini hatırlatan ihale ilanlarında, 26 farklı alanda 25 bin 762 hektar ile Afyon birinci sırada yer alıyor. Afyon'u, Antalya ve Osmaniye 18 bin hektar ile takip ederken, 16 bin hektar ile Denizli ve Adana üçüncü sırada yer alıyor.

SİT ALANLARI VAR

Afyon için yapılan ihale duyuruları içerisinde bir alanda 1. derece arkeolojik sit kapsamındaki Göynüş vadisindeki Aslantaş mağarası bulunuyor.

Cumhurbaşkanı kararı ile “kesin korunacak hassas alan, doğal sit” kapsamına alınan Denizli ili Çameli İlçesinde bulunan Kusuru Gölü’de maden arama sınırı içerisinde yer alıyor.

Yapılan açıklamaya göre Niğde Kızılca-Kıvrımak Höyüğü, Aydın Çine Tepecik Höyüğü, Antalya’da bin 500 hektar alan içinde 1.derece Arkeolojik sit, Adana’da 2 bin hektarlık içinde Tabiat Parkı da maden arama sınırları içerisinde yer alıyor.

DÖRDÜNCÜ GRUP MADENLER ARANACAK

Belirlenen arama alanlarında, aranacak madenlerin büyük bölümünü dördüncü grup madenler olarak sınıflandırılan; grafit, kükürt, flüorit, kriyolit, zımpara taşı, korundum, diyasporit, kuvars, kuvarsit, kuvars kumu, feldispat grubu mineraller oluşturdu. İkinci sırada ise ikinci grup madenleri olarak sınıflandırılan; kalker, granit, andezit, bazalt, mermer, traverten, oniks mermeri, granit gibi blok üretilen taşların aranıp çıkartılacağı bildirildi.