Doğumunun 100'üncü yılında Alparslan Türkeş'in evi harabeye döndü

Doğumunun 100'üncü yılında Alparslan Türkeş'in evi harabeye döndü

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucusu ve merhum genel başkanı Alparslan Türkeş doğumunun 100'üncü yılında geçtiğimiz ay günlerce anıldı. Anma etkinlikleri bu ay da devam ediyor. Ancak Türkeş'in Kıbrıs'ta doğduğu ev harabe şeklinde...

MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in 8 yaşına kadar yaşadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Surlariçi semtinde yer alan evi doğumunun 100'üncü yılında harabe görüntüsünden kurtulamadı.

MHP ve Ülkü Ocakları 25 Kasım 1917'de Kıbrıs'ta dünyaya gelen Türkeş'in 100'üncü doğum yılını Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutladı. Ancak Türkeş'in Kıbrıs'ta dünyaya geldiği ve 8 yaşına kadar yaşadığı ev, Türkeş'in 100'üncü doğum yılında da harabe görüntüsünden kurtulamadı.

İktidar partisi AKP ve MHP'nin ittifak arayışlarında olduğu, Türkeş'in siyasi mirası üzerine çeşitli partilerin kavga ettiği, Türkeş'in 100'üncü doğum yılı olan bu sene de hiç birşey yapılmadı. Yıllardır, restorasyon çalışması yapılarak müze yapılacağı iddia edilen evde bu sene siyah bir kapı ve kilit takıldı.

Kapı takılmadan önceki hali

Gazeteci Ali Doğan, Türkeş'in doğduğu evin harabe görüntüsünü paylaşarak; "Başbuğ Alparslan Türkeş'in Kıbrıs'ta doğduğu ev !!!... Doğumunun 100'ncü yılında ( herkesin Türkeşçi (!) olduğu bir günde) doğduğu evi bu durumda bırakanlara ithaf olunur...Birileri bu evi restore edip Başbuğun doğumunun 100'ncü yılında müze olarak açsaydı ne güzel bir hediye olurdu Türk milliyetçilerine... Siyaset için harcadığımız enerjiyi biraz da vefa için harcayabilseydik keşke !!!!"  ifadelerini kullandı.

Doğan'ın bu paylaşımının altına, Naim Aydoğdu da, senelerdir müze yapılacak denildiğini, ancak hiçbirşey yapılmadığını belirterek, "100. Doğum yılında Başbuğun doğduğu ev çöp ev durumunda.Ve bu çok acı veriyor bana..." dedi. Kıbrıs'taki ilgili mercilere başvurduğunu ancak sonuç alamadığını söyledi.

TRT eski kameramanlarından Yaşar Suvat da başından geçen bir olayı, "Türkeş'in doğduğu evin hemen bitişiğinde tarihi "Luzinyan evi" var ve restore edilip ziyaretçilere açılacaktı. Ben de haber için orayı çekiyorum. Omuzumda TRT logolu kamerayı gören biri benim Ankara'dan geldiğimi zannederek yanıma geldi. Hoş-beş den sonra bana éBen bu gördüğün yerde yıllardır esnafım. Siyasi görüşü olan biri de değilim ama bu ev gözümüzün önünde yıkılıp gidiyor ve ben buna çok üzülüyorum. Ne olur Ankara'ya gidince gerekli yerlere iletinde birşeyler yapsınlar. Bak yine tekrar söylüyorum ben Türkeşçi falan da değilim ama, Kıbrıs'tan çıkmış böyle bir kişinin doğduğu evin bu hale gelmesine gönlüm razı gelmiyor" dedi. B en de Ankara'da olmadığımı, burada görev yaptığımı ama birşeyler yapmaya çalışacağımı söyleyerek oradan ayrıldım.
Sonrasında, o yıllarda A. Türkeş'in milletvekili olan oğlu Ahmet beyin Meclis e-mailinden durumu anlatan bir yazı yazdım. Ayrıca KKTC de bir üniversitede görev yapan Umay hanımı arattım bir milletvekili arkadaşımıza. Ve geçen zaman içinde hiç bir çalışma olmadı, zaten kerpiç yapı olan ev yıllar içerisinde eriyerek yıkılıp gitmekte. Sonuçta, Kıbrıs'tan çıkıp Türk dünyasına malolmuş bir kişiliğin doğup büyüdüğü evin yok olup gitmesinde ülkücülerin, partinin ve ailesinin sorumluluğu olsa da, esas sorumluluğun KKTC'yi yönetenlerde olduğunu düşünüyorum. Türkeş'in doğduğu evin restore edilememesindeki esas sebep para değil mülkiyet sorunu olduğu kanısındayım. Bu sorunu çözecek olan da KKTC hükümetidir. Kamulaştırdım müze yapıyorum diyerek bu evi kurtaracak." şeklinde anlattı.

Suvat, YURT Gazetesi'si için Türkeş'in Kıbrıs'taki evinin son halinin fotoğraflarını çekerek bizimle paylaştı. Yeni fotoğraflarda eve siyah demir bir kapı takılarak, kilit vurulmuş olduğu, hiçbir çalışma yapılmadığı görüldü.

TÜRKEŞ ADINA ÜNİVERSİTE DE YOK

Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Adnan Menderes gibi birçok lider adına üniversite bulunurken Alparslan Türkeş ve eski Başbakan Yardımcılarından, Türkiye'yi dünyada temsil etmiş, birçok akademisyen yetiştirmiş, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden ders vermiş Erdal İnönü adına üniversite bulunmaması ise dikkatlerden kaçmadı.

NELER YAŞANDI?

Alparslan Türkeş'in 2 oğlu yıllardır iktidarda olan AKP'de siyaset yaptı. 24. Dönem AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş görev yaparken, MHP'den istifa ederek AKP'ye geçen Yıldırım Tuğrul Türkeş ise Türk Dünyası'ndan Sorum Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı ve hala da AKP milletvekiliği yapıyor. Tuğrul Türkeş'in Bşbakan Yardımcılığı döneminde babası Alparslan Türkeş'in Kıbrıs'ta doğduğu evin restore edileceği iddia edilmişti. Tuğrul Türkeş Başbakan Yardımcısı olarak ilk resmi ziyaretini Kıbrıs'a yapmış, Kıbrıs'taki ülkücüler ise Türkeş'in MHP'den istifa ederek AKP'ye geçmesini protesto etmişti.