Dönmek istemiyorlar! 10 binin üzerinde şirket kurdular

Dönmek istemiyorlar! 10 binin üzerinde şirket kurdular

Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili yapılan bir araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Sığınmacıların büyük bir çoğunluğu savaş bitse bile ülkelerine dönmek istemezken, sığınmacıların 10 binin üzerinde şirket kurduğu belirtiliyor.

Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşın ardından milyonlarca sığınmacı Türkiye’ye giriş yaptı. Her geçen yıl sayıları daha da artan Suriyelilerin bir kısmı, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçiş yaparken büyük bir çoğunluğu Türkiye’de kaldı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın Türkiye’de yaşayan Suriyelilere yönelik yaptığı araştırmanın detayları dikkat çekti. Suriyeliler savaş bitse bile ülkelerine dönmeyi düşünmüyorlar. Araştırma sonucuna göre, Türkiye’de yaşayan Suriyelilierin yüzde 72’si ülkelerine dönmek istemezken, 10 binin üzerinde şirket kuran sığınmacılar, girişimlerinin başarılı olduğu gerekçesiyle dönmek istemediğini belirtiyor.

YÜZDE 72’Sİ BU KARARDA
Suriyeli sığınmacılar sorunu son birkaç yıldır Türkiye’nin önemli gündemlerinden birisi. Avrupa’nın Türkiye’nin omuzlarına yüklediği sığınmacı sorunu hem sosyolojik olarak hem de maddi olarak Türkiye’nin yıpranmasına yol açıyor. Her geçen gün daha da büyüyen bu yük ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz dolayısıyla daha da alevlenmiş durumda. Türk vatandaşları Suriyelilerin artık ülkelerine dönmesini ve  hükümetten de artık bu yönde politikalar geliştirilmesini istiyor.

10 BİNİN ÜZERİNDE ŞİRKETLERİ VAR
TEPAV’ın Türkiye’deki Suriyeli girişimcilere ve onların bünyesinde çalışan Suriyelilere yönelik yaptığı anket raporu, ülkemizde bulunan Suriyelilerin savaş bittikten sonra bile Türkiye'de kalmak istediklerini ancak artık 'geçici' olarak değerlendirilmek istemediklerini gösteriyor. Ankete katılan Suriyeli girişimcilerin yüzde 72'si, savaş bittiğinde bile Suriye'ye dönmek istemediklerini, Türkiye'deki girişimlerinin başarılı olduğunu söylüyor.

Araştırmanın dikkat çeken bir diğer önemli detayı ise ülkedeki ekonomik darboğaz dolayısıyla işletmeler birer birer kapanırken Suriyeli sığınmacıların 10 binden fazla şirket kurmuş olmaları. Araştırma şirketinin yayınladığı rakamlara göre 250 bin Suriyeli bu şirketler tarafından sağlanan istihdamın avantajlarından yararlanıyor.