‘Dr. Devlet Bahçeli Barcelona'da oynar mı?’

‘Dr. Devlet Bahçeli Barcelona'da oynar mı?’

MHP Lideri Bahçeli’nin dünkü sürpriz çıkışıyla MHP’yi yarıştan çekmesi, köşe yazarlarının gündemini oluşturdu. ‘Çok kıvrak dar alanda çok iyi çalım atıyor!’ denilen Bahçeli için ‘Barcelona’nın teknik patronundan teklif geldiği’ esprisi yapıldı. Bir başka yazar ise ‘İlk defa bir partinin genel başkanı, başka bir partinin genel başkanının ülkeyi yönetmesini istedi’ dedi, bunun altında Beştepe’ye gönderilen mesaja yer verildi. İşte ayrıntılar…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı seçiminde MHP’nin aday göstermeyeceğini belirtmesi ve ‘Erdoğan’ı destekleyeceğiz’ şeklindeki açıklaması, köşe yazarlarının gündemini oluşturdu.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, ‘Doktor Devlet Bahçeli Barcelona'da oynar mı?’ başlıklı yazısında, Bahçeli’nin çıkışı sonrası dünya liderlerinden Türkiye’ye tebrik ve telefon mesajları yağdığı esprisini yaparken, şunları kaydetti:

‘TRANSFER İÇİN KESENİN AĞZINI AÇTIK’

“Bu arada, son dakika bilgisi olarak dünya liderlerinin yanı sıra ünlü futbol kulübü Barcelona'nın teknik patronu Ernesto Valverde, bir açıklama yaparak, "Kalemiz yol geçen hanına döndü. Barca'ya bu defans ve bu kaleci yakışmıyor. Duydum ki Türkiye'de Devlet Bahçeli varmış. Takımda görmekten büyük onur duyarız. Transfer için kesenin ağzını açtık" dedi.

8 Nisan 2014 tarihinde, "İster AKP'li, ister MHP'li, ister CHP'li olsun her vatandaş cumhurbaşkanı olabilir ama ne var ki Recep Tayyip Erdoğan'dan olamaz. Milletin terazisi bu sıkleti çekmez. Villalara balya balya dolar yığandan, paraları sıfırlarken haysiyetini de sıfırlayandan cumhurbaşkanı olmaz. TSK'ya kumpas kurandan başkomutan olmaz. Milliyetçiliği ayaklar altına alan bir inkarcıdan cumhurbaşkanı olmaz, olamayacaktır. İki yanlıştan bir doğru çıkmaz. Tekeden süt çıkmaz, suda ateş yanmaz. Recep Tayyip Erdoğan'dan da cumhurbaşkanı olmaz" diyen Doktor Devlet Bahçeli'yi, defansa veya kaleye almak ona yapılacak büyük bir haksızlık olur.

Valverde'ye naçizane tavsiyem; defansta heba etme. Santrafor arkası oynat. Çok kıvrak dar alanda çok iyi çalım atıyor!.. Ama bonservisi Liverpool'da, size çok pahalıya mal olabilir. Benden söylemesi!.. İnanmazsanız, Cenk Tosun'a sorun... “

‘BEN ÜLKEYİ YÖNETMEK İSTEMİYORUM…’

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan ise Bahçeli’nin sürpriz yaparak. Cumhurbaşkanı seçiminde partisinin aday göstermeyeceği yolundaki açıklamasını, ‘Siyasi tarihte bir ilk’ şeklinde değerlendirdi. Tezkan, ‘Bahçeli MHP’yi yarıştan çekti’ başlığıyla yayımladığı yazısında, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Siyaset bilimine göre siyasi partiler ülkeyi yönetmek için kurulur.. Bu iddiayla seçmenin karşısına çıkar. Ben ülkeyi yönetmek istemiyorum diyen siyasal parti olmaz. Bu durumun siyaset biliminde yeri yok.

Bahçeli’nin ‘Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağız’ açıklaması bu anlama mı geliyor? Evet..

Açıklayayım. Devlet Bahçeli’nin destek verdiği yeni rejime göre biz sadece cumhurbaşkanı seçmeyeceğiz, aynı zamanda başbakan da seçeceğiz. 2019’da cumhurbaşkanlığıyla başbakanlık birleşecek. Yürütmeyi seçeceğiz. Bizi dört yıl boyunca yönetecek kişiyi belirleyeceğiz. O kişi parlamentonun dışından çalışma ekibini oluşturacak.. O bakanlar bugünkü bakanlar gibi olmayacak.. O bakanlar halka karşı, yasamaya karşı sorumlu olmayacak.. Başkana karşı sorumlu olacak.. Başkana hesap verecek..

Bahçeli dünkü açıklamasıyla MHP’yi bu sistemin dışına çıkardı.. MHP’yi yarıştan çekti..

BEŞTEPE’YE MESAJLAR

Gelelim Bahçeli’nin açıklamasının ikinci bölümüne.. ‘Erdoğan’ı destekleyeceğiz’ sözlerine.. Bahçeli bir ilke daha imza attı..

İlk defa bir partinin genel başkanı, başka bir partinin genel başkanının ülkeyi yönetmesini istedi..

Siyaset bilimi açısından bu da anlaşılmaz bi durum..

Bahçeli, ‘Bizim adayımız ikinci tura kalamazsa Erdoğan’ı destekleyeceğiz’ deseydi siyaset biliminde yeri var..

İki turlu seçimlerin amacı da bu.. İlk turda yüzde 50+1 çıkmazsa ikinci turda ittifaklar kurulsun, birbirine yakın partiler birleşsin diye..

Bir soru daha..

Bahçeli, cumhurbaşkanı seçimine 21 ay varken neden bu açıklamayı yapma ihtiyacı duydu? Beştepe’ye mesaj yolladı..

Mesajda şunlar yazılı:

BİR: Ben yapacağımı yaptım, MHP’yi yarıştan çektim, hadi masaya oturalım, şu ittifak işini bir an önce bitirelim..

İKİ: İttifak yaparken MHP’nin tüzel kişiliğini koruyalım ki Hazine yardımı alalım.. Kasamızda paramız olsun..

ÜÇ: Uyum yasaları için de tam destek vereceğim..

Dört : Erken seçime gitme.. Dayanışmayı bozma..”

‘BAHÇELİ’NİN ÇIĞLIĞINI İYİ OKUMAK LAZIM’

Hürriyet yazarı Muhat Yetkin ise “Bahçeli partisi bir ölçüde dağılmış, İYİ Partiye kan kaybetmiş ve artık yüzde 10’u bulup Meclis’e girmeme sınırına gelmişken AK Parti’den acaba çok şey mi istiyor?” dedi. Yetkin, özetle şunları kaydetti:

“Hazine yardımı yalnızca seçime girip yüzde 7 almış siyasi partilere veriliyor. Başkaları gibi yapıp “dükkânı çevirmek” gibi bir deyim kullanmayalım ama partiyi ayakta tutmak için önemi var Türkiye koşullarında. O nedenle Bahçeli’nin dünkü çığlığını iyi okumak lazım. İşin seçmen iradesi, Bahçeli’nin 2015’te Erdoğan’ı başkan yaptırmamak üzere oy istemesini filan hesaba katmadan soruyorum: bu kadar destek ve fedakârlıktan sonra Bahçeli, Erdoğan’dan çok şey mi istiyor?”

‘DEVLETİN BAŞINA DEVLET GELECEK SLOGANI RAFA KALKTI’

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül ise "MHP’nin son 20 yılda en popüler sloganları arasında yer alan 'Devletin Başına Devlet Gelecek...' sözleri Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘Tayyip Erdoğan'ı destekleriz’ açıklamasının ardından rafa kalkmış oldu" diye yazdı.