DSİ çiftçiyi susuz bırakacak!

DSİ çiftçiyi susuz bırakacak!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasada Değişiklik Yapan Tasarı’nın çiftçileri susuz bırakacağı tartışılıyor. Sulama birliklerinin temsilcilerinin de izlediği komisyon toplantısında, tasarının, bir veya daha çok havzadaki su kaynaklarının DSİ tarafından şirketlere ve kişilere tahsisine olanak sağlayan maddesi tartışmalar arasında kabul edildi. Komisyon'da kabul edilen maddelere göre, DSİ isterse sulama tesislerini hizmet alımı veya işletme hakkı devri yöntemiyl

Mehmet Yurtseven / ANKARA-YURT

20 Mart Salı günü TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasada Değişiklik Yapan Tasarı’nın görüş- melerine başlandı.

Sulama birliklerinin temsilcilerinin de izlediği komisyon toplantısında, tasarının, bir veya birden çok havzadaki su kaynaklarının DSİ tarafından şirketlere hatta kişilere bile tahsisine olanak sağlayan maddesi tartışmalar arasında kabul edildi.

SU BEDELİNİ ÖZEL ŞİRKETLER BELİRLEYECEK

Komisyonda kabul edilen maddelere göre, DSİ isterse sulama tesislerini hizmet alımı veya işletme hakkı devri yöntemiyle şirketlere devredebilecek. Özel şirketler hiçbir sınırlama olmaksızın su bedelini ve tahsis zamanını belirleyebilecek.

Muhalefetin “Uluslararası sermayeye, yandaşa peşkeş çekiyorsunuz” diyerek eleştirdiği düzenlemelerden, Kabul edilen madde 378 sulama birliği 1 milyon 300 bin çiftçiyi doğrudan etkiliyor.

Seçimle göreve gelen sulama birlikleri aracılı- ğıyla kullandığı su kaynaklarının özelleştirilmesini öngören tasarıda yer alan düzenlemeler ve sonuç- ları şöyle: Birlik meclis yönetim kurulu, denetim kurulu lağvedilecek. Seçilmiş kurulların lağvedilmesi birliklerin tüzel kişiliklerinin fiilen ortadan kalkması sonucunu doğuracak.

Seçilmiş bu organların yerine DSİ tüm yönetim ve denetim yetkilerini devralacak. Bir ya da birden fazla havzadaki su kaynaklarının tamamı ya da bir kısmı DSİ’nin alacağı kararla tek bir şirkete verilebilecek. Üreticilerin kullandığı su kaynakları özelleştirme yoluyla kişi veya şirketlere devredilecek. Özel şirketler hiçbir sınırlama olmaksızın su bedelini ve tahsis zamanını belirleyebilecek.

'TASARI YASALAŞIRSA MİLYONLAR ANKARA'YA AKAR'

Tasarının görüşülmesine başlanması ile birlikte Ankara’ya gelen sulama birliği temsilcisi onlarca çiftçi, su kaynaklarının özelleştirilmesine olan tepkilerini dile getirdi. Komisyon toplantılarını izleyen çiftçiler, tasarının yasalaşmasının “Türkiye’de tarımı durma noktasına getireceğini, ölüm fermanlarının imzalanacağını” söyledi. Meclis’te iktidar partisi ve muhalefet partisi milletvekilleri ile de görüşen “Tasarı yasalaşırsa milyonlar Ankara’ya akar” diyen çiftçiler, sorunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da iletti. Komisyon bu tepkiler üzerine toplantısını iki kez ertelemek zorunda kaldı. Kulislerden alı- nan bilgiye göre çiftçilerin tepkilerini yumuşatmak amacıyla ‘küçük rötuşlar’ yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Kesin bir toplantı gündemi belirlemeyen komisyonun tasarının görüşmelerine 27 Mart Salı ya da 28 Mart Çarşamba günü devam etmesi bekleniyor.

ÖZEL SEKTÖR SUYU PARAYLA SATACAK

YURT’A konuşan CHP Genel Başkan tarımdan sorumlu Başdanışmanı Doçent Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Geçtiğimiz günlerde meclise gelen sulama için kullanılan yer altı ve yer altı su kaynaklarının Sulama kooperatifleri zarar ediyor gerekçesiyle özel sektöre devredilmesini içeren teklife karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Zarar edenlerin Belediyelere ve DSİ’ye devredilmesine ve bunlar tarafından işletilmesine karşı değiliz. Tüzel kişiler sı- kıntı. Özel sektör suyu parayla satacak.

Tarım maliyetleri çok arttı. Tarımsal elektrik fiyatlarını düşürmesi gerekirken bir de üstüne para alması yanlış. Son 10 yıldır buğday fiyatı hiç artmadı. Mazot 1 buçuk liradan 5.5 lira oldu. Gübre fiyatlarındaki artış ortada. Çiftçi sulamayla gelirlerini az bir şey toplamayı düşünürken yer altı ve yer üstü su kaynaklarının özelleşmesi Türkiye tarımının önünü tıkıyor. CHP’nin komisyonda verdiği mücadele sayesinde İktidar komisyonu biraz geciktirerek süre istedi. MHP bizim düşüncemize dahil oldu. AKP ile MHP’nin aralarında anlaşmazlık var. Umarım AKP bu düzenlemeyi geri çeker” dedi.