Dünya’nın en yoksul çocukları Türkiye’de!

Dünya’nın en yoksul çocukları Türkiye’de!

Our World in Data’nın, ekonomik krizin ülkelerde çocuklar üzerindeki raporuna göre yüzde 25.7 oranıyla Dünya’nın en yoksul çocukları Türkiye’de!

Verilerle Dünyamız  (Our World in Data)’ ın yayınladığı rapora göre Dünya’nın en yoksul çocukları yüzde 25.7 oranıyla Türkiye’de bulunuyor. 2014 yılında UNICEF’in Ekonomik Krizin Ülkelerde Çocuklar Üzerindeki Etkisi (Children Of The Recession: The Impact Of The Economic Crisis On Child Well-Being in Rich Countries) raporunda ise yüzde 30.7 oranıyla yine birinci sıra Türkiye’deydi.

SEBEP PARASIZLIK!

Avrupa Birliği çocuk yoksulluğunun nedenlerinin başlıca sebeplerini, ebeveyn işsizliğinin yanında ebeveynlerin işe girdiğinde düşük ücretlerle çalışmaları ve çocukların gelir desteğinden mahrum kalmaları olarak sıraladı. Gelir eşitsizliğinin artması ve devamında kalıcı hale gelmesi, çocuk yoksulluğunun devamlı hale gelmesine ve eşitsizliğin nesiller arası aktarımına neden oluyor.

YOKSUL ÇOCUKLAR ZENGİN ÇOCUKLARIN TAM 16 KATI!

Dünya bankasının 2010 yılında yayınladığı rapora göre ise durum çok daha vahim. Türkiye’de nesiller arası yüksek fırsata sahip çocukların oranı yüzde 5 iken, nesiller arası düşük fırsata sahip çocukların oranı tam yüzde 78 yani neredeyse 16 katı. 2006 yılından itibaren ise Türkiye’deki yoksulların 5 milyondan fazlasını 14 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor.

ÇOCUKLAR ÜLKEDEN ÜMİTSİZ

Yaşanan yoksulluğun başlıca sebeplerinden biri de eğitim. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, TED’in (Technology, Entertainment, Design) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)’ in 2013 ve 2015 raporlarına göre Türkiye’de okulu erken terk eden kızların oranı yüzde 40 iken, erkek öğrencilerde bu durum yüzde 35 gibi ciddi seviyelere ulaşmış durumda. Bu rapor gençlerin ülkedeki eğitim sisteminden ümitsizliğini ve ailede yaşanan yoksulluğu gözler önüne seriyor.

 

Muzaffer Susamış