Dünya’nın yeni salgını: Halk protestoları

Dünya’nın yeni salgını: Halk protestoları

Dünya’nın birçok ülkesinde yaşanan ekonomik buhran, zamlar, gelir adaletsizliği insanların sokağa taşmasına neden oluyor. Dünya’da adeta bir salgın haline gelen halk protestolarına on binlerce hatta yüz binlerce kişi katılıyor.

Özellikle 2019 senesinde Orta Doğu, Asya, Güney Amerika ve dünyanın birçok bölgesinde yüz binlerce kişi sokağa döküldü. Ülkelerde yaşanan yoksulluk, artan zamlar ve işsizlik nedeniyle insanlar sokağa dökülüyor. Protestolarda binlerce kişi yaralanıyor, hayatını kaybediyor.

Yakın zamanda Lübnan’da yaşanan iletişim ağlarına gelen vergi zammı nedeniyle halk sokağa taşmış, Lübnanlılar gibi ekonomik krizle boğuşan Şili halkı da sokağa döküldü. Protestolara 1 milyon Şilili katıldı.

Bunun yanı sıra Pakistan, Irak ve İspanya’nın Katalonya bölgesi de ağır protestolara sahne oldu. İspanya’da sorgulanan Katalon milletvekilinin serbest bırakılması için sokaklara dökülen halk gösteriler düzenledi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta da durum farksız… Hükümete karşı düzenlenen protestolarda en az 100 kişi hayatını kaybetti. Pakistan’da ise Başbakan Khan’ın istifasını vergilerin düzenlenmesini isteyen binlerce kişi sokaklara indi. Honk Kong’da ise Suçluların Çine İade Edilme tasarısı geri çekilmesine rağmen protestolar hala devam ediyor.

 ADALETSİZLİĞE DUR PROTESTOLARI   

Tüm bu gösterilerin ana sebebi ise eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik oldu. Düzenlenen protestolar adeta bir veba salgını gibi tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Bu protestoların üzerine devlet adamları yeni düzenlemeler yapmak veya istifa etmek zorunda kalıyor.

 

YOKOLUŞ İSYANCILARI DA AYAKTA!

İklim aktivistlerinin extinction rebellion olarak tabir ettiği yokoluş isyancıları, şiddet içermeyen sivil itaatsizlik olarak belirledikleri protestolarına dünya çapında devam ediyorlar. Yokoluş isyanı adlı çevreci grubun düzenlediği protestolar dünyada 60 farklı şekilde devam ediyor. Ekim ayının başında iklim eylemlerine başlayan çevreci grubun İngiltere, Hollanda, Avustralya, Yeni Zelanda'da çok sayıda eylemcisi gözaltına alınmıştı. 

Muzaffer Susamış