Ekonomi yazarı Güngör Uras yaşamını yitirdi

Ekonomi yazarı Güngör Uras yaşamını yitirdi

Ekonomi yazarı Güngör Uras yaşamını yitirdi. Acı haberi Milliyet gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç duyurdu

Ekonomideki karmaşık gelişme ve teknik kavramları,  “Ayşe Teyze” ve benzeri ifadelendirmelerle sembolize ettiği kitlelere gündelik dil eşliğinde aktararak, Türk basın tarihinde bir ekol yaratan Prof. Dr. Güngör Uras, hayatını kaybetti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonraki yıllarda akademik kariyerinin yanı sıra Devlet Planlama Teşkilatı’nda da görev alan, bilinen adının yanı sıra “Tevfik Güngör” ve “Ali Rıza Kardüz” adlarıyla da yazarak Türkiye basınının en üretken ve renkli isimleri arasında özel bir yer edinen Güngör Uras 85 yaşındaydı.

Uzun süredir Milliyet’te yazan, yemek yazıları da kaleme alan Prof. Güngör Uras, kendisine özgü üslubuyla teknik ekonomik meseleleri popülarize eden yazılarıyla büyük bir ilgi gördü

Uras'ın ölümüne ilişkin olarak Mahfi Eğilmez kişisel Twitter hesabından, "Ekonomi dünyasının üstadı, hocamız, ağabeyimiz Güngör Uras'ı kaybettik. Başımız sağ olsun" paylaşımında bulundu.

 Milliyet gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç, CNN Türk canlı yayınında Uras'ın ölümüyle ilgili, "Bir süredir rahatsızlığı vardı. Sadece ustamız değil Türk ekonomisinin devlet planlamasından başlayıp bir çok özel grubun bugünlere gelmesinde katkısı olan bir isimdi. Hayali, hayatı üretimdi" ifadesini kullandı.

Andaç, "Değerli bir ismi kaybettik Allah'tan rahmet diliyorum. Üç gün önce birlikteydik, bayramın birinci günü de birlikte olacaktık ama nasip olmadı. Son ana kadar iyiydi hayata direndi gözündeki heyecanı hiç kaybetmedi. Ayşe Teyze karakterine yazılarında hayat vermişti. Ayşe Teyze öksüz kaldı desek yeridir. Önemli notlara işaret eden muazzam bir isimdi" şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞANLIĞI'NDAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Uras'ın vefatı nedeniyle sosyal medya üzerinden taziye mesajı yayımladı.

Güngör Uras'ın hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduğunu belirten Altun, Uras'ın yakınlarına taziyelerini iletti. Altun, Uras'ın sanayiye, tarıma, üretime , tasarrufa vurgu yapan, planlı ekonominin ve büyümenin önemine dikkat çeken bir isim olduğunu belirtti.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI: ÖNEMLİ BİR DEĞERDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Uras'ın ölümüne ilişkin olarak, "Çok kıymetli Güngör Uras Beyefendi’nin vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Hane halkına ekonomiyi “Ayşe teyze ekonomisi” ile basit ve anlaşılır şekilde anlatan Güngör Bey, ülkemiz için önemli bir değerdi. Cenabı Allah’tan kendisine rahmet, değerli ailesine sabırlar diliyorum" ifadelerini kullandı.

TAZİYE MESAJLARI

Uras için pek çok yazar taziye mesajı yayınladı. 

İşte o mesajlar:

Ekonomist Mahfi Eğilmez sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, "Ekonomi dünyasının üstadı, hocamız, ağabeyimiz Güngör Uras'ı kaybettik. Başımız sağ olsun." dedi.

Eski Hürriyet yazarı Uğur Gürses ise, "Güngör Uras son nefesine kadar kalemini düşürmedi. Yazarken öğrenme çabası saygıya değerdi. Üzgünüm." dedi.

Gazeteci yazar Hasan Cemal Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Sevgili Güngör Uras’ı, yılların dostunu kaybettik, başta sevgili Nuran, hepimizin başı sağolsun." dedi. 

GÜNGÖR URAS KİMDİR?

Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras 22 Temmuz 1933’te, Düzce’de dünyaya geldi. Babası Halit Uras, Beylerbeyi Sarayı’nda son şehzadelerden Abid Efendi’nin yaveri iken Milli Mücadeleye katılan ve İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen bir subaydı. Hayatının ilerleyen yıllarında bankacılık yaptı. 

Uras, ilkokulu Anadolu’nun farklı şehirlerinde okudu. Ankara Koleji’ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 'Mali Şube'sini bitirdi. 1988'de Boğaziçi Üniversitesi'nde doçentlik unvanı aldı. 1994'te Marmara Üniversitesi'nde Profesör oldu. 
Çalışma hayatına Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile başlayan Uras, daha sonra Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı olarak görev yaptı. 

1974 - 1980 yılları arasında TÜSİAD Genel Sekreterliği görevinde bulundu. 

Aksigorta İdare Meclisi Başkanlığı da yapan Uras, 1993 yılına kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi, 2001 yılına kadar da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak çalıştı. 
1968 yılında Türkiye İktisat Gazetesi`nde köşe yazarlığına başlayan Uras, sırasıyla Rapor, Tercüman, Güneş, Sabah, Yeni Yüzyıl, Dünya ve Milliyet gazetelerinde köşe yazarlığını sürdürdü. 10.000 civarında makale yazdı.
Evli ve bir çocuk babasıydı.