Elektrik faturalarında büyük oyun: 500 milyon TL'lik vurgun!

Elektrik faturalarında büyük oyun: 500 milyon TL'lik vurgun!

Elektrikte, aylık yüzde 2 gecikme faizi hariç kesme-bağlama bedeli olarak, yurttaştan alınan yaklaşık 500 milyon TL’nin dağıtım şirketlerine aktarıldığı ortaya çıktı.

Elektrik faturaları can yakmaya devam ediyor. Kesme bağlama bedellerinin 2019 Ocak ayında yüzde 26 artırılarak alçak gerilim abone grupları için 33,8 TL, orta gerilim abone grupları için ise 171,6 TL olarak belirlendi. Faturasını ödeyemeyen yurttaştan, borcun gecikme faizi hariç yaklaşık 500 Milyon TL alınarak elektrik dağıtım şirketlerine aktarıldı.

2018 yılında kurdaki artış ve dalgalanmalar, piyasa dengesi gibi gerekçelerle elektrik fiyatlarında bütün tüketici grupları için 2017 sonu ile 2019 başı arasında yüzde 30,5- 72,1 oranlarında çok yüksek artışlar yapıldı.

14 MİLYONUN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

EMO Samsun Şube Enerji Komisyonu Başkanı Mehmet Özdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (ETKB) verilerine göre, elektrik faturalarının zamanında ödenmemesi dolayısıyla Türkiye genelinde 2017- 2018 yıllarında 14 milyondan fazla elektrik kesme-bağlama işlemi yapıldığını kaydetti.

42 MİLYON ABONE VAR

Enerjinin temel bir insan hakkı olduğunu ve asgari geçim şartları göz önüne alınarak fiyatlandırılması gerektiğini savunan Özdağ, Türkiye’de elektrik abone sayısının yaklaşık 42,5 milyon olduğunu, bunun 500 bininin sanayi abonesi geri kalanının ise mesken, ticarethane ve tarımsal sulama abone grupları olduğunu belirterek şunları söyledi: SADECE SAMSUN’DA 160 BİN KİŞİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ  “Samsun’da mesken, ticarethane ve tarımsal sulama elektrik aboneleri yaklaşık 800 bin, sadece 2018 ılı içerisinde yapılan kesme-bağlama işlemi sayısı 160 bini bulmuştur. Elektrik borcunu ödeyemeyen abone gruplarının büyük ölçüde mesken, tarımsal sulama ve ticarethane aboneleri olduğu bilinmektedir. Bu tablo bize hane halkının, esnafın ve çiftçinin yaşamsal ve geçimsel zorunlulukla tükettiği elektrik faturasını bile ödeyemediğini ortaya koymaktadır.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNE KIYAKTA SINIR YOK

Dağıtım şirketlerine kıyakta sınır yokKesme bağlama bedellerinin 2019 Ocak ayında yüzde 26 artırılarak alçak gerilim abone grupları için 33,8 TL, orta gerilim abone grupları için ise 171,6 TL olarak belirlendiği göz önüne alındığında; faturasını ödeyemeyen vatandaşlarımızdan, borcun gecikme faizi hariç yaklaşık 500 Milyon TL alınarak elektrik dağıtım şirketlerine aktarılmıştır.

Enerji kesme işlemleri, art niyetli kullanımlar dışında iptal edilmeli, halkımız yararına yeniden düzenlenmelidir. Kesme bağlama bedelleri kaldırmalı veya 5 TL gibi bir bedele sabitlenmelidir.”