Emekli general TSK'da peş peşe istifaların gerçek nedenini açıkladı

Emekli general TSK'da peş peşe istifaların gerçek nedenini açıkladı

Emekli Tuğgeneral Ali Er, “İstifaların nedeni, generallere YAŞ’ta gösterilmiş olan güvensizliktir. Siyase irade, komutanları terfi ettirmemekle komutanlara olan güvensizliğini ortaya koymuştur” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) 5 generalin istifasının perde arkasında, “atamaların ve terfilerin, artık TSK’nin gelenek ve göreneklerine bağlı kalınarak yapılmadığı ve etik yapının bozulduğu gerekçesinin” olduğu konuşuluyor. “Görev yerini beğenmemenin” istifa gerekçesi olmadığına dikkat çekiliyor. TSK’nin geleneklerinin bozulmasından ve liyakatsizliğe duyulan tepkilerin yeni istifaları da beraberinde getirebileceği belirtiliyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, 2 Ağustos’ta yapılan YAŞ toplantısında general sayısı düşürülmüş, komuta kademesinde tasfiye yaşanmıştı. YAŞ’ta alınan kararlar doğrultusunda general görevlendirmeleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geçen günlerde yayımlandı. Kararnameye göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 75, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 27, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 27 general yeni görevlere atandı. Kararname ile görev yeri değişen 5 karacı generalin, önceki gün istifa dilekçelerini hazırladıkları ve gerekli makamlara sundukları öğrenildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, Generallerin YAŞ’tan önce, Ankara’da Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yapan, YAŞ’tan sonra 6. Mekanize Piyade Tümen ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’na atanan Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı; Ankara’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı’nda görev yapan, YAŞ ile 6. Hudut Tugayı Komutanlığı’na Van-Başkale’ye atanan Tuğgeneral Recep Özdemir; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nda Kurmay Başkanı olarak görev yapan; YAŞ’tan sonra Hakkâri Yüksekova’ya 3. Piyade Tümen Komutanı olarak atanan Tuğgeneral Ömer Faruk Bozdemir; Kahramanmaraş 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görev yapan, YAŞ’tan sonra 6. Mekanize Piyade Tümen ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı Yardımcılığı’na Kilis Elbeyli’ye atanan Tuğgeneral Uğur Bülend Acarbay ve 59. Topçu Eğitim ve Tugay Komutanlığı’nda görev yaparken, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı Yardımcılığı’na atanan Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam olduğu belirlendi.

Liyakatsizliğe tepki
Edinilen bilgiye göre, generallerin istifasına YAŞ sonrası verilen atama kararlarının “liyakatsizliği” gerekçe gösteriliyor. Generallerin istifaları, Doğu hizmeti görmemiş isimlerin Kuvvet Komutanlıkları gibi kritik yerlere atanırken, “savaşan askerlerin pasif görevlere atanması” ve TSK’de mücadele yürüten çok sayıda askerin de emekli edilmesine karşı böyle bir girişimde bulundukları şeklinde yorumlanıyor. Generallerin istifasının ardında da “görev yerini beğenmemenin” değil, bu yapının bozulmasına tepki duyulduğuna dikkat çekiliyor. Örneğin, Özel Kuvvetler Komutanı olan Çorbacı’nın Adana’ya piyade Piyade Tümen Komutanı olarak atanmasının doğru bulunmadığı, alt kadrosuna da Harp Okulu mezuniyeti açısından daha kıdemli olan iki tuğgeneralin “yardımcı olarak” atanmasının “liyakate aykırı” olduğu belirtiliyor.

‘İlkesel tutum’
Terfi ve tayinlere karşı alınan istifa kararlarını Cumhuriyet’e “kişisel ikbal değil, ilkesel tutum” olarak değerlendiren emekli Tuğgeneral Ali Er, “İstifaların nedeni, generallere YAŞ’ta gösterilmiş olan güvensizliktir. Siyasi irade, YAŞ’ta komutanları terfi ettirmemekle ve kadroları boş tutmakla komutanlara olan güvensizliği ortaya koymuştur. Bunun karşılığında da Başkomutanın, kendilerine güvenilmeyen cephedeki komutanları ‘O zaman bizim bu göreve gitmemize gerek yok’ demişlerdir” ifadelerini kullandı.

İstifa eden komutanların ikbal ve üst rütbeye terfi etme hırslarının olmadığını belirten Er, “İstifaların sebebi kendilerine bu kadar kritik görevi veren makamın güvensizliğidir. İstifa edenlerin hepsi bekleme sürelerini doldurmuş ve kendilerine verilmiş olan bütün görevlerde başarılı olmuş olan komutanlar. İstifaların tek sebebi YAŞ kararları dersek işin içine ikbal ve rütbe beklentisi girer” dedi. YAŞ kararları sonrası komuta kademesinde huzursuzluk oluştuğunu belirten Er, “Bunun ciddiye alınması gerekir, çünkü asker hiçbir zaman ikbal, para, makam, rütbe için çalışmaz. Yeminine bağlı olmak için çalışır. Ama başındaki Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Cumhurbaşkanı kendisine güveniyor mu, güvenmiyor mu görmek ister. Güvensizlik devam ederse istifaların devamı gelebilir” dedi.