Enis Berberoğlu için AYM'ye 2.başvuru

Enis Berberoğlu için AYM'ye 2.başvuru

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, avukatları aracılığıyla bugün Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ikinci başvurusunu da yaptı.


 Başvuru dilekçesinde Anayasa’nın 3 maddesinin ihlal edildiği belirtilerek, başvurunun ivedilikle görüşülmesi istendi. Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin kararını ‘tanımamasını’ eleştirerek, “Bir yerel mahkeme AYM’nin de itiraz yolu kapalı olan ‘Kararını tanımıyorum’ diyerek, milli iradeye darbe vuruyor” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AYM kararının eleştirilebileceğini, ancak bağlayıcı olduğunu vurgulayarak, “Aksi Anayasa’yı askıya almaktır ve maalesef bugün Anayasa askıda. AYM kararı uygulanmayarak devletin sigortasını arttırdılar. Burada en büyük görev yargıya ve TBMM’ye düşüyor. Maalesef bugün yasama, yürütme, yargı ve dördüncü güç basın yürütmenin ağır vesayeti altında” diye konuştu.

Milletvekilli düşürülen Enis Berberoğlu hakkında AYM’nin hak ihlali kararının ardından dosya en son İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme, ihlalin giderilmesinde yetkili yerin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi olduğuna karar vererek, dosyayı 14. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderdi. Berberoğlu dosyası iki mahkemenin de doğrudan AYM kararı uygulamaması nedeniyle ortada kalınca, Berberoğlu’nun avukatları Anayasa’nın 3 maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye ikinci başvuruyu bugün yaptı.

Başvurunun ivedilikle görüşülmesi istenirken, Anayasa’nın 19. Maddesi’ndeki “kişi hürriyeti ve güvenliği”, 36. maddesindeki “hak arama hürriyeti” ve 67. maddesindeki “seçme, seçilme ve siyasi faaliyete bulunma” haklarının ihlal edildiği belirtildi.

ANAYASA ASKIDA

Başvurunun ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Berberoğlu’nun avukatları Murat Ergün ve Yiğir Acar AYM önünde basın açıklaması yaptı. Erkek, AYM kararının eleştirilebileceğini, ancak bağlayıcı olduğunu vurgulayarak, “Aksi Anayasa’yı askıya almaktır ve maalesef bugün Anayasa askıda. AYM kararı uygulanmayarak devletin sigortasını arttırdılar. Burada en büyük görev yargıya ve TBMM’ye düşüyor. Maalesef bugün yasama, yürütme, yargı ve dördüncü güç basın yürütmenin ağır vesayeti altında” diye konuştu.

BERBEROĞLU’NU AŞTI ARTIK DEVLET KRİZİ HALİNE GELDİ

Erkek, AYM kararlarının uygulanmamasının 83 milyonun güvencesiz kalması anlamına geleceğini kaydederek, “Bu Enis Berberoğlu’nu aştı, artık devlet krizine dönüştü. Yargı ve TBMM Başkanlığı bu krizi ortadan kaldırmak zorunda” dedi.

‘İPİ BİRLİKTE GÖĞÜSLEDİLER’

Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün yargıyı eleştirerek, “Hangimiz daha hukuka aykırı karar verebiliriz noktasında yarıştılar ve ipi birlikte göğüslediler. Biz sadece Enis Berberoğlu için bu mücadeleyi veriyorken, şimdi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın uygulanabilir olması açısından bütün ülkenin çıkarları noktasında başvuruyu yaptık” diye konuştu.

‘MEVZUATTAN TEK BİR DAYANAK GÖSTERMEDİ’

AYM’nin oybirliği ile aldığı kararın ‘tanınmamasının hukuksuzluk’ olduğunu vurgulayan Ergün, Berberoğlu hakkında İstanbul 14 ve 15’inci Ağır Ceza Mahkemeleri’nin verdiği kararlara değinerek, şunları söyledi:

“Karar vermeleri beklenen konularla ilgili tek satır yok. 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmamızın sebebi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıdır. Ancak elimizde olan 2 sayfalık kararda 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 14’ün kararıyla ilgili tek bir satır yazmamıştır. 14’e bakarsanız, o da AYM kararını tanımama yetkisini nereden aldığına dair mevzuattan tek bir dayanak göstermemiştir.”

‘MİLLİ İRADEYE DARBE VURUYOR’

“Siyasi faaliyette bulunma hakkı anayasal haktır, Beberoğlu bu hakkını kullanamıyor. Bunu kullanabilmesi için Meclis’e gitmesi lazım. Ancak bir yerel mahkeme AYM’nin de itiraz yolu kapalı olan ‘Kararını tanımıyorum’ diyerek, milli iradeye darbe vuruyor.”

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Gazetesi'nde 14 Haziran 2017’de yayınlanan “MİT TIR'ları” haberiyle ilgili olarak Enis Berberoğlu hakkında “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla açılan davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 25 yıl hapis cezası verdi.Bunun üzerine Berberoğlu 14 Haziran 2017’de tutuklandı. Bu hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2017’de bozuldu.

Bozma kararında İstinaf Mahkemesi “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağını” bildirdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararına “usul ve yasaya aykırı” olduğunu savunarak önceki kararında direndi.

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, 13 Şubat 2018’de bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.

Bu kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi cumhuriyet savcısı temyiz etti. Savcılık, Berberoğlu'nun "casusluk" suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay’a gönderdi. Dilekçede, Berberoğlu'nun, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan cezalandırılmasını istedi.

Berberoğlu, 24 Haziran Milletvekilliği Seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilince, yargılamanın durdurulması talebiyle Yargıtay'a başvuru yaptı. Başvuru 20 Temmuz 2018’de reddedildi. Fakat Yargıtay 20 Eylül 2018'de Haziran seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilen ve hala tutuklu bulunan Enis Berberoğlu hakkında verilen cezanın infazının, yasama dokunulmazlığı gerekçesiyle durması istemini kabul etti ve Berberoğlu'nun tahliye edilmesine hükmetti.

Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, AYM kararı beklenmeden, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunuldu ve 4 Haziran 2020'de burada okunarak milletvekilliği düşürülmüş oldu. Berberoğlu hemen ertesi gün gözaltına alındı ve yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi, ancak aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkartıldı.

AYM, 25'inci, 26'ıncı ve 27'nci dönem CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vererek, gerekçesini 10 Ekim 2020’de duyurmuştu.

Berberoğlu’nun avukatlarının AYM kararıyla birlikte yeniden başvurduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi AYM’nin yerindelik denetimine girdiğini ileri sürerek, kendi kararında direnmişti. Berberoğlu'nun avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itiraz ederek, dosyayı İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşımıştı.

15. Ağır Ceza Mahkemesi ise 23 Ekim’de verdiği kararda, hak ihlalinin ortadan kaldırılmasında yetkili mahkemenin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi olduğunu belirterek, dosyayı 14. Ağır Ceza’ya geri göndermişti.