Erbil'de restorana silahlı saldırı: 1 Türk diplomat hayatını kaybetti

Erbil'de restorana silahlı saldırı: 1 Türk diplomat hayatını kaybetti

Erbil'de Türk konsolosluk çalışanlarının bulunduğu restorana susturucululu silahlarla saldırı düzenlendi.

Türkiye’nin Erbil konsolosluğuna yakın bir noktada Kırklar caddesi üzerinde bulunan bir restoranda silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. Saldırı esnasında Türk muavin konsolos ve 2 konsolosluk çalışanının da restoranda olduğu belirtildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ve yaralıların olduğu belirtiliyor.

Erbil İl Meclisi Başkan Yardımcısı Nezhet Abdulgani olay yerinde emniyet güçlerinin çalışma yapmakta olduğunu, silahlı iki kişinin yakalanması için çalışma başlattığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı. Saldırı sonucu bir Türk diplomat hayatını kaybetti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Bugün öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi, Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz" denildi.

Ayrıca BBC Türkçe‘ye olayla ilgili bilgi veren üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, iki kişinin hayatını kaybettiğini, hayatını kaybedenlerden birinin konsolosluk yetkilisi olduğunu söyledi. İkinci kişinin kimliğiyle ilgili bilginin ise henüz teyit edilmediğini belirtti. Bir kişinin de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı bilgisinin kendilerine ulaştığını aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada olayla ilgili "Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir" ifadelerini kullandı.