Erdoğan: 'Halkım liderliğimi takdir ediyor'

Erdoğan: 'Halkım liderliğimi takdir ediyor'

Atina'daki resmi temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, To Vima gazetesinde yayınlanan demecinde kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  demecinde, Lozan Antlaşması, azınlıklar, Türkiye-AB ilişkileri, FETÖ, mülteci sorunu, Suriye konusu ve kendisiyle ilgili soruları yanıtladı.Erdoğan, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs'ı hâlâ bir Yunan adasıymış gibi gördüklerini belirterek, "Bu rüyaları hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Kıbrıs Türkleri eşsahip oldukları bu adada hiçbir zaman Rumların istediği gibi azınlık konumuna düşmeyecek" dedi.  Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre Erdoğan şunları söyledi:

'DEĞİŞEN KOŞULLARA ADAPTE OLMALIYIZ'

"Lozan Barış Antlaşması, Türkiye'nin Yunanistan ve bazı başka ülkelerle ilişkilerini belirleyen bir anlaşmadır. Türkiye, diğer tüm anlaşmalarda da olduğu gibi Lozan Antlaşması'na saygı göstermekte ve yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Öte taraftan, ister ikili düzeyde, ister başka meselelerde, azınlıklardan başlayarak zaman zaman zorluklar, sorunlar ve yanlış uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Bugün, 94 yıl öncesi ile farklı şartlar, sorunlar ve çözüm metotları bulunmaktadır. Dönemin şartlarını iyi analiz etmeli ve değişen koşullara adapte olmalıyız. İyi niyet ve samiyet olursa aşılamayacak hiçbir sorun yoktur.

'ÖZEL ORTAKLIK İLİŞKİSİ SENARYOSUNUN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ YOK'

AB'ye tam üyelik stratejik hedefimiz olmaya devam etmektedir. 'Özel ortaklık ilişkisi' senaryosunun bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. AB'nin çifte standartlarına rağmen, bizler üyelik için iyi niyet ve itina ile çalışmaya devam ediyoruz.
Yapıcı eleştiri, başlıkların açılmasını engellemekle değil tam aksine bu başlıkları (fasıllar) açmakla olur.

AZINLIKLAR

Batı Trakya Türk azınlığı, maalesef, milli kimliğinin tanınması, eğitim ve din hürriyeti ile ilgili sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar çözülüp, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin gündeminden çıkmalıdır. Beklentilerimizi (Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis) Pavlopulos'a da (Yunanistan Başbakanı Aleksis) Çipras'a da anlattım.

'GAYRETLERİMİZDEN VAZGEÇERSEK NE OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR MI?'

2015'te gün geliyor Ege'den 10 bin kişi geçiyordu. Bu sayı son 20 ayda günde 70-80 kişiye düştü. Bugün bizi eleştirenler o günleri unuttular. AB ile 18 Mart 2016'daki anlaşmayı planlayan da, uygulayan da Türkiye'dir. Bizi eleştirenler, Türkiye'nin bu konudaki gayretlerimizden vazgeçersek ne olabileceğini düşünüyorlar mı? Biz anlaşmayı uyguluyoruz. Aynı yaklaşımı AB'dan da bekliyoruz.

'PYD-YPG İLE SURİYELİ KÜRTLER AYNI SEPETE KONAMAZ'

Suriyeli kardeşlerimizin PKK'nın uzantısı olan PYD/YPG gibi terör örgütlerinin hedeflerine ulaşmalarına izin vermeyeceklerine eminiz. PYD-YPG ile Suriyeli Kürtler aynı sepete konamaz. Hiçbir terror örgütü, belirli bir halkın temsilcisi sayılamaz. Suriyeli Kürtlerin, teröre karışmadan yasal siyaset yapan temsilcileri vardır. Darbe teşebbüsünün başındaki ve elemanları ABD'de yaşıyor. Sosyal medyada da başka iletişim araçları ile ülkemiz aleyhindeki tehditlerini rahatça sürdürüyor. ABD'den bize iade edilmesini bekliyoruz.

'LİDERLİK CESARET VE KARARLILIK GEREKTİRİR'

Liderlik, cesaret ve kararlılık gerektirir. Eğer, Türkiye'nin liderliği olmasa, kararlı iradesi olmasa, Avrupa kendisine gelen mülteci göçünü nasıl önleyecekti? Liderlik, girişimcilik, değerlere ve insanlığa bağlılık gerektirir. Türkiye, DAEŞ terör örgütüne karşı mücadelede en büyük gayreti gösterdi. Bütün terör örgütlerine karşı mücadele etmeye kararlıyız. Müttefiklerimiz ve ortaklarımız için güçlü, güvenilir ve kararlı bir dostuz. Onlardan da aynı tavrı bekleriz. Türkiye'nin çıkarlarının ihlal edilmesine, güvenliği için olan endişelerine sessiz kalamayız.

'HALKIM LİDERLİĞİMİ TAKDİR EDİYOR'

Ülkemize verilen vaatlerin yerine getirilmesini beklemekten daha doğal ne olabilir? Halkımız, partiler ve medya FETÖ terör örgütünün teşebbüsüne karşı çıktı. Halkımız, liderini ülkeyi ve devletini korudu. Bundan büyük şeref ve iftihar olamaz. Dost ülkelerden bunu anlamalarını istiyoruz. İşte bütün bu nedenlerle, halkım liderliğimi takdir ediyor.