Erdoğan'ı utandıracak görüntüler

Erdoğan'ı utandıracak görüntüler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP kurulduktan kısa bir süre sonra yaptığı konuşma tekrar gündem oldu. Erdoğan 2002'de yaptığı konuşmada şahıs merkezli siyaset yapmayacaklarını belirtiyor.

Barış CAN / YURT

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP kurulduktan sonra bir gazeteciye verdiği röportaj tekrar gündem oldu. Erdoğan konuşmasında "Hiçbir zaman ipleri elinde tutan bir genel başkan olmam" derken "şunu çok açık net söyleyeyim. Bir defa hiçbir zaman padişah olmayı düşünmedim. İmparator olmayı düşünmedim. Öyle bir düşüncem yok. Partimizde de böyle bir şey olmamasının yanlışlığına inanıyorum. Dikkat ederseniz hep siyasi ilkelerimizi açıklarken 'Biz şahıs merkezli siyaset yapmayacağız'" ifadelerini kullanıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istifasını istediği AKP'li belediye başkanları teker teker istifa etti. Erdoğan'ın istifasını istediği 6 belediyeden 3'ü Türkiye'nin en büyük kentlerini yöneten belediye başkanlarıydı. İstifa eden belediye başkanları istifa ederken açık açık 'Cumhurbaşkanımızın gördüğü lüzum' üzerine istifa ettiklerini söyledi. Erdoğan belediye başkanları istifa etmeden önce "istifa etmezlerse neticesi ağır olur' ifadelerini kullanmıştı.

'ERDOĞAN'IN EMRİYLE İSTİFA EDİYORUM'

23 yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Melih Gökçek istifa ederken Erdoğan'ın emrine uyarak belediye başkanlığını ifade ederek "Erdoğan tarafından istifam istendi. Benim davamda emir, demiri keser. Erdoğan'ın istifa talebini yerine getiriyorum" dedi.

'PARTİMLE TERS DÜŞMEYECEĞİM'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Aktepe de 'İstismarla, yolsuzlukla, hırsızlıkla gündeme gelmedik. Partimle ters düşmeyeceğim, görevi bırakıyorum' diyerek istifa ettiğini duyurdu.

'TEHDİT EDİLDİM'

En trajik istifayı ise Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur yaptı. Edip Uğur istifasında ağladı. Ailesinin tehdit edildiğini söyledi. Edip Uğur "Yolsuzluğunuz yok, usulsüzlüğünüz yok, başarısızlığınız yok, FETÖ bağlantınız yok ama ailenize, evinize kadar ulaşan baskılar, tehdide varan müdahaleler var.  Katlanacak bir durum olmanın ötesine geçmiştir" ifadelerini kullandı.

'NETİCESİ AĞIR OLUR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polanya dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada bulunarak "İstanbul’da, Kadir Topbaş Bey, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın kendisiyle görüşmesine olumlu cevap verdi, istifasını o şekilde gönderdi. Ardından Düzce’yle, genel başkan yardımcımız görüştü, o da istifasını verdi. Niğde’nin de istifasını verdiğini duydum. Şu anda Balıkesir’e istifasını verme talebimiz iletildi. Hakeza Melih Bey’e, kendisine bu durum iletildi. Bursa aynı şekilde. Bursa’yla da yarın Sayın Başbakan veya ilgili genel başkan yardımcımız veya şahsım görüşeceğiz." demişti.

Erdoğan yine aynı açıklamasında bir gazetecinin "Peki AK Parti’nin istifalarını istediği başkanlar buna yanaşmazlarsa, istifa etmemekte direnirlerse ne olacak?" sorusuna ise "ben arkadaşlarımızın, öyle bir yola tevessül etmelerini düşünemem, düşünmek de istemem. Çünkü onun neticesi ağır olur" şeklinde cevap vermişti.

AKP'DE İSTİFALAR SÜRECEK

Ankara, Bursa ve Balıkesir belediye başkanları az da olsa bir direnme gösterirken, İstanbul, Düzce, Niğde belediye başkanları hemen istifa etmişti. Tüm yaşananlardan sonra 2019 seçimleri için AKP'de kısa dönemde 7 belediye başkanın daha istifa edeceği iddia edilirken 2018 içerisinde de AKP içerisinde istifalarını süreceği iddia ediliyor.