Erdoğan: İdlib'de 5'i asker, 8 kişi şehit oldu

Erdoğan: İdlib'de 5'i asker, 8 kişi şehit oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'de ortak medya toplantısı tertip etti. İdlib'deki saldırıyla alakalı izahta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sabah ne yazık ki rejim güçleri yeniden İdlib'de hava saldırısına geçti ve 3'ü sivil, 5'i asker 8 kişi şehit oldu. Şuanda bizde bu noktada gerek hava gerek karada yoğun bir şekilde şart olan bedeli ödetiyoruz. Ödetmeye de devam edeceğiz." ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izahlarından satır başları şu şekilde:

Stratejik ortağımız komşumuz ve arkadaşımız Ukrayna ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyimizin sekizinci toplantısını bitirdik.

Ukrayna'nın sayın Zelenskiy'nin öncülüğünde yürüttüğü reform sürecini takdirle izliyoruz.

Türkiye olarak Kırım'ın yasaya aykırı ilhakını tanımadığımızı bir defa daha belirtmek istiyorum.

Kuruluşundan bu yana başkanlığı Türk büyükelçiler tarafında yürütülen göreve desteğimiz tamdır.

İkili ticaretimizi 5 milyar dolardan 2023 senesinde 10 milyar dolar düzeyine çıkarma hedefimize erişeceğimize inanıyorum.

Savunma endüstri alanındaki işbirliğimizde son senelerde hızla gelişiyor.

Necip Hablemitoğlu konusunu da tekrar masaya yatırarak failinin burada olduğuna değin elimizdeki istihbari bilgileri kendisine sunduk.

Ukrayna pek çok soydaşımıza hane sahipliği yapıyor. Kırım'ın yasa dışı ilhakının hemen peşinden ana vatanından ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarları'nın vaziyetini izliyoruz.

(İdlib'deki son vaziyet) İlk olarak İdlib konusundaki gelişmeler her geçen gün altından kalkılamaz duruma geldi. Rejimin, Rusya'nın da görmezliğiyle saldırıları vesilesiyle İdlib'deki insanlar bizim hududumuza doğru yürüler. 1 milyona yakın insan hudutlarımıza doğru yürüyor. Biz bunları ülkemizde konuk ediyoruz bunları konteyner şehirlerde bugüne kadar konuk ettik. Bunlar artık konteyner şehirlerden de çıkartarak hanelere yerleştirme yoluna da gitmiş bulunuyoruz. Bu gelen 1 milyon insanı biz nerelere yerleştireceğiz. Çok kısa müddet önce bir deprem meydana geldi. Bu depremde 41 yurttaşımız yaşamını yitirdi. 10 bini aşkın hasarlı bina var. Bir taraftan da tabi sığınmacılar ülkemize geliyor. Bunları kabullenmekte zorlanıyor. Suriye'de bilhassa nasıl iskan ederiz bunun çalışmasını yapıyoruz. Hudutlarımızdan Suriye içine 30-40 kilometre olan hem de haneler yapıyoruz. Oralara yerleştireceğiz. Şuanda böyle bir çalışmanın içindeyiz. Ne yazıkki bu sabah rejim güçleri İdlib'de hava saldırısına geçti. Bu saldırılar neticesinde 3'ü sivil 8 kişi şehit oldu. Artık dedik ki olacak gibi değil karşı cevap verir verildi. Şuanda netlikle bizde bu noktada gerek hava gerek karada yoğun bir şekilde gereken bedeli ödetiyoruz. Ödetmeye de devam edeceğiz. Umarım ki Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde herkes yükümlülüğünü bilsin ve bu çerçevede çalışmaları sürdürelim