Erdoğan'ın kabine hesaplarında son saatler...

Erdoğan'ın kabine hesaplarında son saatler...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu akşam açıklayacağı yeni kabine ile ilgili kulisler hız kesmiyor. Meclis komisyonlarındaki çalışmaların etkilenmemesi için AKP grubundan kaç kişinin istifa ettirilmesi gerektiğini soran Erdoğan’a, görüşünü önemsediği bir vekilin, ‘Şu anda Meclisten kimseyi bakan yapmayın’ dediği, bir hukukçu kurmayının ise ‘Eğer meclis komisyonlarındaki çoğunluğu önemsiyorsanız buradan istifa olmamalı’ anlamında görüş beyan ettiği kaydediliyor.

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün akşam yemeğinden sonra açıklayacağı yeni kabineye ilişkin kulis bilgilerini aktardı.

Acet, ‘Erdoğan kabineye kimleri alır?’ başlıklı yazısında, geçen hafta Salı günü, meclis grup başkanvekilliği henüz bitmemiş olan Mustafa Elitaş’ı yanına çağıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Meclis’teki grubumuzdan 5 kişiyi istifa ettirip bakan yaparsak komisyonlardaki çalışmalarımız bundan nasıl etkilenir?” diye sorduğunu aktardı.  

Elitaş’ın, ‘5 değil de 3 kişinin istifa etmesi halinde kalan milletvekili sayısı ile komisyonlarda sorun çıkmayacağını’ söylediğini, sonra bu görüşünü kameralar önünde tekrarladığını belirten Acet, bunu öğrenen Cumhurbaşkanı’nın hukukçu kurmaylarından bir ismin, ‘Elitaş’ın söyledikleri doğruları tam yansıtmıyor’ anlamında bir mesajla Erdoğan’a ulaştığını kaydetti. Acet, şunları aktardı:

ERDOĞAN SORUYOR, FİKİR ALIYOR

“Erdoğan’ın yeni kabine üzerinde çalışırken bir köşeye çekilip kimseye bir şey sormadan tek başına kafa yorduğu düşünülmesin. Soruyor.

Sözüne güvendiği, ağzından çıkacak lafları kıymetli bulduğu kişilere “Ne düşünüyorsun” diye soruyor. Mesela, uzun yıllar yanı başında görev alıp da şu günlerde milletvekilli olan bir isimden fikir alıyor. O milletvekili şöyle bir fikir veriyor:

“Şu anda Meclis’ten kimseyi bakan yapmayın. Bu şekilde halka yeni sistemin ruhunu güçlü bir şekilde yansıtacak bir mesaj verebilirsiniz. Baktınız ileride birtakım sıkıntılar çıktı, 6 ay sonra, 1 yıl sonra gerekli yerlerde yeni değişiklikler yapabilirsiniz.”

CEKETİN İLK DÜĞMESİNİ İLİKLEMİŞ OLACAK

Bu akşam açıklanacak olan yeni sistemin ilk Bakanlar Kurulu gerçekten önemli olacak.

24 Haziran’da halktan net bir destek alan Erdoğan, açıklayacağı yeni Kabine ile bir nevi, 5 yıl boyunca giyeceği ceketin ilk düğmesini iliklemiş olacak.

Yeni Kabine kurgusuyla hem topluma, hem de piyasalara bir mesaj verilmiş olacak. Bakalım bu nasıl bir mesaj olacak?”