Erdoğan: Libya'ya şimdilik 35 asker gönderdik

Erdoğan: Libya'ya şimdilik 35 asker gönderdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında önceki gün AK Parti MYK ve MKYK toplandı

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, Libya tezkeresiyle ilgili bilgilerin verildiği toplantıda ülkeye ilk asker gönderiminde 35 personelin gittiği belirtildi.

Libya’ya giden personelin koordinasyon görevini üstleneceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye koordinasyonu üstlenecek. Asker savaşmayacak. Daha sonra gidecek askerler de orada herhangi bir çatışmaya girmeyecek. Yalnızca Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin bizden talebi doğrultusunda askerlerimiz hükümete bağlı güçlere eğitim verecek. Suriye’deki gibi olacak. Askerlerimiz orada koordinasyonu sağlayacak” dedi.

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürmesi oldu. Erdoğan’ın bu konuda özetle şu değerlendirmeleri yaptığı öğrenildi:

"İran, Türkiye’ye karşı da mezhepçi ve ırkçı bir politika izliyor. Bu da Türkiye’nin çıkarlarına aykırı. Suriye’deki kanlı savaşın bu boyutlara ulaşmasında İran’ın çok ciddi vebali var. İran’ın açıklamalarını da doğru bulmuyoruz. Ama bu Amerika’nın haklı olduğunu da göstermez. Asla İran’ın ikinci Suriye olmasını istemiyoruz. Orta yolu bulmak için elimizden geleni yapıyoruz. İkisinin de haklı, haksız olduğu yerler var. Biz her iki tarafa da ‘Bölgenin istikrarsızlaştırılmaması’ telkininde bulunuyoruz. Biz diyoruz ki, ‘Bölgeyi istikrarsızlaştırmayın’. Gerginliğin tırmanmasını istemiyoruz. Bölgede sıcak çatışma doğru değil, sıcak çatışma istemiyoruz. İran’ın bölgedeki tavrı bölge içinde değerlendirilmeli. Bu ülkenin bölgenin kendi şartları ve gerçekleri içerisinde dizginlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Diplomasiyi önceleyen bir anlayışla sürece müdahil olacağız. Süleymani’nin öldürülmesi planlı bir suikast. Bizim böyle bir suikastı tasvip etmemiz mümkün değil. Bizi o akşam Sayın Trump aradı, görüşmemiz çok iyi geçti. Telefonu kapattım, 4-5 saat sonra Kasım Süleymani’yi öldürüyorlar. Şok oldum. Trump ile daha yeni konuşmuştum, ‘Her şey yolunda’ demişti. Belki Trump’ın da bundan haberi yok. Bilmiyoruz.”