Erdoğan: 'Şan olsun Ukrayna'ya'

Erdoğan: 'Şan olsun Ukrayna'ya'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti esnasında tören kıtasını "Slava Ukraine!" (Şan olsun Ukrayna'ya) sözleriyle selamlaması Rus basınında büyük yankı getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından Kiev'de resmi törenle karşılanırken tören kıtasını "Slava Ukraine!" (Şan olsun Ukrayna'ya) sözleriyle selamlaması Rus basınında büyük yankı uyandırdı.

ERDOĞAN'DAN RUSYA'YA MESAJ MI?

Erdoğan'ın verdiği selamın, 2018 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından resmileştirildiği ve aynı zamanda Rusya karşıtı propagandalarda kullanıldığına da dikkat çekilerek, Erdoğan'ın verdiği bu selamın Rusya'ya mesaj anlamına geldiği yorumları yapıldı.

"ERDOĞAN'IN KAZANIMLARINDAN BİRİ ASKERİ-TEKNİK İŞ BİRLİĞİ"

Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretinin kazanımlarından biri de askeri-teknik işbirliği anlaşması imzalanması. Buna göre, Türkİye, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için Türk askeri ve çift kullanımlı malların satın alınması için 200 milyon Türk lirası (yaklaşık 36 milyon $) sağlayacak. Ukraynalı diplomatlara göre, şu anda askeri-teknik işbirliği konusunda yaklaşık 50 Ukraynalı-Türk projesi uygulamanın çeşitli aşamalarında devam etmekte.

"KIRIM TATARLARININ İNSAN HAKLARINA SÜREKLİ DESTEK"

Erdoğan konuşmasında bir kez daha Ankara'nın resmi Kırım'ın statüsüne ilişkin tutumunun değişmediğini belirtti. Türkiye, Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak tanımayı reddetti. Cumhurbaşkanı Zelensky, Ukrayna'nın Kırım Tatarları da dahil olmak üzere Kırım ve Rusya'daki Ukraynalı mahkumların serbest bırakılmasında Türkiye'nin yardımına güvendiğini söyledi. Erdoğan bu konuda diplomatik bir tavır sergilemeyerek, aracı olmaya hazır olduğunu doğrudan doğrulamadı veya reddetmedi. Ancak Kırım Tatarları ile ilgili olarak insan haklarına sürekli destek verdiğini ve Ukrayna'da kendilerine konut inşasında yardım etmeye istekli olduğunu belirtti.