Erdoğan: Suriyeliler için 37 milyar doları aşan harcama yaptık

Erdoğan: Suriyeliler için 37 milyar doları aşan harcama yaptık

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Saraybosna’da konuştu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saraybosna’da Güneydoğu Avrupa İşbirliği Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, "Düzensiz göçle mücadele konusunda da her türlü tedbiri Ege Denizi başta olmak üzere hayata geçirdi. 2015-2017 döneminde  ülkemizde yakalanan düzensiz göçmen sayısı 1 milyonu geçmiştir. Ege'de yaşanan insani trajedisinin önüne geçtik" dedi. 

Erdoğan, "Süreç aynı zamanda Balkan ülkelerinin Avrupa Atlantik  Kurumları ile entegrasyonuna da kritik katkılarında bulunuyor. Türkiye daima güçlü destek vermiştir.Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile ilgili Avrupa Birliği’nin alacağı kararlar bölgenin geleceği için önemlidir.  Kıta genelinde yükselen ayrımcı bakış geleceğini de tehdit ediyor. Avrupa liderlerinin vizyoner bir şekilde hareket edeceğine, Balkanlar’ın Avrupa ile bütünleşmesini savunacağına inanıyoruz. Sürecin kurucularından Türkiye’nin 2020-2021 dönem başkanlığını üstlenmesi konusunda fikir birliği sağlanmasında memnuniyet duydum" diye konuştu. 

Türkiye'nin dönem başkanlığında bölgesel kalkınmaya önem verileceğini söyleyen Erdoğan, "Son birkaç yıldır bölgede çok fazla insan hareketliliği yaşanıyor. AB ülkeri anlaşamazken Türkiye, 4 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Suriyeliler için 37 milyar doları aşan harcama yaptık. Düzensiz göçle mücadele konusunda da her türlü tedbiri Ege Denizi başta olmak üzere hayata geçirdi. 2015-2017 döneminde  ülkemizde yakalanan düzensiz göçmen sayısı 1 milyonu geçmiştir. Ege'de yaşanan insani trajedinin önüne geçtik. Böylece başta Balkan ülkeleri olmak üzere Avrupa Kıtası'nın tamamının güvenliğine paha biçilemez bir katkı sağladık. Avrupa'ya düzensiz geçmeyi yüzde 99 azalttık. Avrupalı dostlarımızdan beklediğimiz desteği göremedik" ifadesini kullandı. 

"Saraybosna-Belgrad otoyolu projesi son derece önemlidir. Otoyol projesine ilişkin gerekli mutabakat metnini imzaladık" diyen Erdoğan, ekonomi işbirliğimizi geliştirmek zorundayız. Ülkelerimiz arasındaki dijital altyapıyı güçlendirmemiz gereklidir. Kamu yatırımlarını yaparken siber güvenlik teşvikini de ihmal etmemeliyiz. 21. Yüzyılın getirdiği şartları karşılayanbir bölge haline gelmemiz gerek" dedi.