Erdoğan ve Putin: Tam mutabakat!

Erdoğan ve Putin: Tam mutabakat!

Fırat'ın doğusunda oluşturulacak güvenli bölge konusunda Türkiye-ABD arasında varılan mutabakatın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik bir görüşme daha gerçekleştirmek üzere Soçi’ye geldi.

Erdoğan’ın burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştireceği görüşmede başta Suriye'nin kuzeyi olmak üzere birçok bölgesel ve ikili meselenin ele alınacağı bekleniyordu. Soçi Zirvesi’nden bir beklenti de Türkiye ile Suriye arasındaki görüşmelerin resmen başlatılmasında uygulanacak takvimin ortaya çıkmasıydı.

Erdoğan ile birlikte Türkiye heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

Görüşme öncesi yaptıkları kısa açıklamalarla her iki lider de zirveden beklentilerini ortaya koymuş oldular. Putin, "İnanıyorum ki ilişkimizin seviyesi bugün bölgemizdeki tüm sorunların çözülmesine yardımcı olacak" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Bu görüşmenin, barışın çok güçlü şekilde ele alınmasına ve Barış Pınarı Harekâtı'na çok ciddi fırsatlar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Görüşme sonrasında yapılan açıklama da gösterdi ki, hem Türkiye ve hem de Rusya aralarındaki işbirliğini sadece Suriye ile sınırlı görmemektedir. Hatta, Putin’in açıklamalarına bakarsak, stratejik bir ortaklığa giden yolun Suriye üzerine görüşmelerini daha çok etkilediğini söylemek mümkün.

Putin ve Erdoğan Suriyeli göçmenlerin Suriye topraklarında oluşturulacak güvenli bölgeye yerleştirilmesi konusunda ittifaka varmıştı. Soçi’de bu mutabajkat yeniden teyit edildi. Ancak, mutabakat bununla sınırlı kalmadı. Turizm, nükleer santral ve Ruble/TL Dolar yerine kullanılması üzerinde uzlaşılan konu başlıkları.

Rusya ile Türkiye’Nin Suriye sahasında ortak devriye gibi askeri işbirliğine gitmeleri yönünde aldıkları karar da Soçi’nin yeni bir gelişmesi olarak kayıt altına alındı.