Erdoğan ve Putin’den flaş açıklamalar

Erdoğan ve Putin’den flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmeden sonra basının karşısına çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmenin ardından basının karşısına çıktı. Putin, Suriye krizinin gündeme geldiğini söylerken, iki ülke arasındaki ilişkinin kriz öncesindeki seviyeye ulaşıldığını dile getirdi. Ticaret hacminin arttığını ve bunun artışının %36 seviyelerinde olduğunu belirten Putin, Türk Akımı Projesi ve nükleer santral projesini de konuştuklarını ifade etti.

AKKUYU’NUN İLK REAKTÖRÜ 2023’TE

Anlaşma gereği Türkiye’den mahsullerin ihracatın başlayacağını söyleyen Putin, kısıtlamaların da yakında kalkması için görüşme yapıldığını ve enerji alanındaki işbirliği konusunda da görüşmelerin yapıldığını dile getirdi. Putin, Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak çalışmasından umutlu olduğunu söyledi. Putin, Suriye’de şiddetin azaldığını söyleyen Putin, “Diyalog için şartlar oluşuyor” dedi. Putin şunları kaydetti:

“Tahran’a yapmış olduğum ziyaret ve görüşmeler hakkında sayın Cumhurbaşkanı’na bilgi verdim. Bu bağlamda Astana sürecinin garantörleri olarak Rusya, Türkiye ve İran olmak üzere çalışmaların başarı ile devam ettiğini söylemek istiyorum. Çalışmalar başarı ile devam edecek. Bunun sayesinde Suriye’de şiddet azaldı. Sayın Cumhurbaşkanı’na verimli çalışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Temaslarımız alışkanlık haline geldi artık. Bu görüşmeleri seri şekilde, bürokrasiden uzak güzel bir havada devam etmektedir. Çok verimli ve çok iyi sonuç veriyor bu görüşmeler, bundan dolayı sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyoruz. Bu şekilde çalışmalara devam edeceğiz.”

Putin, “Rusya ve Türkiye Akkuyu’nun ilk reaktörünü 2023’te tamamlayacaktır” ifadesini kullandı.

SON KISITLAMALARI KALDIRALIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “İlişkilerimizin derinleştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Gerek yüz yüze gerekse telefon diplomasimiz yoğun bir şekilde devam ediyor” dedi. Erdoğan ise bu yıl Rusya’yı 3. kez ziyaret ettiğini söylerken, Putin ile bu yıl içerisinde toplam 6 kez bir araya geldiğini de vurguladı.

Erdoğan, “İstiyoruz ki tarım ürünleri konusunda son kısıtlamaları kaldıralım. Evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefe ulaşmak için iş adamlarımızın önündeki vize dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi önem arz ediyor. Öte yandan bugünkü gündemimizde çok çok önemli Türk Akımı ve Akkuyu konusundaki iş birliğimiz konusunda değerlendirme yaptık. Bu projelerin zamanında hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz. Rusya ile kültür ve turizm alanındaki ilişkilerimizi daha ileri taşımak istiyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında 4 milyonu aşkın Rus turisti ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında karşılıklı olarak düzenlenecek kültür yılı, bu çabalarımızda önemli olacaktır. Görüşmemizde bölgesel ve uluslararası konuları da gündemimize almamız mümkün oldu. Suriye’de Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma konusuna önemli katkılar yaptı” dedi.