‘Eşit vatandaşlık’ İyi Parti metnine nasıl girdi, kim fark etti?

‘Eşit vatandaşlık’ İyi Parti metnine nasıl girdi, kim fark etti?

Meral Akşener, partinin ilk program metnine kendi söylemlerinde bulunmayan ‘eşit vatandaşlık’ kavramının girdiğini doğruladı, bu yüzden o ekiple yollarını ayırdıklarını söyledi. İyi Parti Genel Başkanı Akşener, yeni sistemde milletvekili adayı olmayacağını da kaydetti.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, henüz Bursa’daki program toplantısı yapılmadan basına verilen metinlerinden birine, kendi söylemlerinde hiç bulunmayan ‘eşit vatandaşlık’ kavramının girdiğini doğruladı ve bu yüzden bir büroda faaliyet gösteren ekiple yollarını ayırdıklarını söyledi. Akşener, yeni sistemde milletvekili adayı olmayacağını ifade ederek, İyi Parti’nin parlamentoda çok güçlü ve nitelikli bir kadro ile temsilini hedeflediğini bildirdi.  

Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Bulut, bugün kaleme aldığı yazıda, KRT’de Çağlar Cilara’nın konuğu olduğu sırada gündeme getirdiği konuyla ilgili Akşener’in kendisini aradığını belirtti. Bulut’un yazısı şöyle:

“Akşener, program çalışmalarına kendisinin bizzat katılmadığını, ilk program metninin, Google Driver üzerinde tartışmaya açılması, bu sırada herkesin kendi düşüncesine göre katkı yapması, çıkarmalar veya ilavelerde bulunması gibi daha önce siyasi partilerde hiç yapılmamış bir çalışma tarzıyla hazırlandığını anlattı.

Akşener, henüz Bursa'daki program toplantısı yapılmadan basına verilen metnin, Abdülbaki Erdoğmuş'un bildirisinin taslağa ek yapılmış hali olduğunu, kendi söylemlerinde hiç bulunmayan "eşit vatandaşlık" kavramının da bu sırada program metinlerinden birine girdiğini doğruladı. Bu yüzden kendisinin isteğiyle bir büroda faaliyet gösteren ekiple yollarını ayırdıklarını söyledi; verdiğim ismi de teyit etti.

Tabii programın son halinde bu kavram yok ama ilk yayınlanan metinde bulunduğunu Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu fark ederek çıkarmış.

Akşener, "Programa sokulmak istenen 15 sayfalık bölüm, Abdullah Öcalan'ın 'konfederasyon modeli' ve 'bölgesel çözüm' dediği görüşlerin akademik dille yazılmış haliydi. Bu bölüm, cumhuriyetin kuruluş değerlerini esas alan ve genelde iyi yazılmış olan programın bütünüyle de ters düşüyordu. tespitimin de doğru olduğunu, bunları kabul etmelerinin düşünülemeyeceğini, Bursa'da katılan herkesin katkıda bulunduğu, tartışmalı, entelektüel seviyesi yüksek, demokratik bir program toplantısı yapıldığını ve tüzükte de asıl yetkinin genel başkana değil, partinin yetkili kurullarına bırakıldığına işaret etti.

Akşener, İyi Parti'nin çok önemli bir seçmen potansiyeli yakaladığını, ciddi bir kamuoyu araştırma şirketine yaptırdıkları ankette "oy vereceğim" diyenlerin yüzde 19 civarında olduğunu, buna yakın bir oranda da "oy verebilirim" diyenler bulunduğunu, Türkiye'nin geleceği adına bu şansın iyi değerlendirilerek bu gücün ve emeklerin heba edilmemesi gerektiğini söyledi.

Partisinin resmi kuruluş sürecinde çok ciddi bir engelleme yapılacağını öğrendiğini, bu sorunu aşmak için bizzat girişimde bulunduğunu anlatan Akşener, yazılmamak kaydıyla önemli bilgiler verdi.

‘MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMAYACAK’

Akşener, yeni sistemde kendisinin milletvekili adayı olmayacağını da belirterek, "Benim önceliğim, İyi Parti'nin parlamentoda çok güçlü ve nitelikli bir kadro ile temsil edilmesidir" dedi ve uyarılarımın yerinde ve zamanında olduğunu, eleştirilerden çok faydalandığını belirtti.

Akşener, son olarak "Bakın ne söyleyeceğim, İyi Parti'nin kuruluş sürecinde, hiçbir yabancı misyon temsilcisi ile görüşmedim, ayrıca hiçbir gizli görüşme de yapmadım." dedi.

Akşener, bu sözlerle herhalde "Proje Parti" eleştirilerine cevap vermek istedi. “