Esnaf, Kılıçdaroğlu’na derdini anlattı

Esnaf, Kılıçdaroğlu’na derdini anlattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgın hastalığı sürecinde işleri olumsuz yönde etkilenen esnaf ile video konferans görüşmesinde bir araya geldi.


CHP Lideri Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgın hastalığı sürecinde işleri olumsuz yönde etkilenen esnafla video konferans görüşmesinde bir araya geldi. Kılıçdaroğlu taksi, otobüs esnafından taşıtlar vergisinin alınmaması için Meclis’e önerge vereceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, hükümetin esnafa verdiği desteklerin yetersiz kaldığını vurgulayarak, kredi ertelemesinden sadece 200 bin esnafın yararlanabildiğini belirtti.

 Toplantıya İzmir, Kırşehir, Rize, Uşak, Kırklareli, Kars, Muş, Diyarbakır, Kilis, Sivas ve Manisa esnaf odaları başkanları ile Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ve Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan katıldı. Toplantıda CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu ve Veli Ağbaba eşlik etti.

Esnaf Kılıçdaroğlu’na derdini şöyle anlattı:

“Tarım olmayınca esnaf olmaz, esnaf olmayınca da iş olmaz. Bizim esnaf olarak tek derdimiz geçinmek.”

“Esnaf dükkanını açıyor ama müşteri yok.”

“Mecburen kapalı olan esnafımızın sıkıntıları büyük. Sosyal yardımlaşmaya yönlendirildiler ama ezile büzüle gittikleri sosyal yardımlaşma müdürlüğünden geri döndüler. Bazı belgeler istenmiş. Eviniz, arabanız var mı demişler. Tabi ki babasından kalan evi, biriktirdiğiyle aldığı arabası var ama adam 40 gündür evine para götürememiş.”

“Faizsiz kredilerle ilgili bizlere destek sağlanması lazım. İşyerlerinin stopajlarının kalkması lazım. Bu borçlarımızın ve Ekim ayı vergilerimizin 2020 sonrasına ötelenmesinde yarar görmekteyiz.”

KILIÇDAROĞLU ESNAFIN SORUNLARINI DEĞERLENDİRDİ

Kılıçdaroğlu esnaf ve sanatkarın günlük gelirle geçinmeye çalıştığını vurgulayarak, “Yerel yönetimler ve hükümetlerle ilgili sorunlarınız var. Yerel yönetimler ve hükümet sorunlarınızı çözmek zorunda” dedi.

Kılıçdaroğlu esnafın kirasının ötelenmesi gerektiğini hatırlatarak, “Günübirlik yaşayan esnaf kirayı nasıl ödeyecek. Hadi 1 ay oldu ödesin de 3 ay oldu nasıl ödeyecek? Gelir elde etmeden ödeyemez. Esnafın birikimi olmaz, olsa sanayici olur büyür” diye konuştu.

‘KANUN TEKLİFİ SUNACAĞIZ’

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ekmeği bedava dağıtmak istediğinde “kıyametin koptuğunu” söyleyen Kılıçdaroğlu, bunu üzerine belediyenin ekmeği 5 kuruş yaptığını ekledi. Kılıçdaroğlu esnaftan gelen mazot desteği talebine “Özellikle taksi, servis, tır ve otobüs şoförü esnafı için Meclis açıldığında kanun teklifi vereceğiz ve 2020 yılı için taşıtlar vergisi alınmasın diyeceğiz” ifadelerini kullandı.   

Kovid-19 salgının tüm dünyayı etkilediğini ancak sadece Türkiye’de Meclis’in kapatıldığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bizde niye kapalı? Vatandaşın derdi var, kanun çıkaralım. Süratli şekilde yapalım ve hayata geçirelim. Hatta parlamentoda ortak hareket etmek lazım. Kovid-19 hangi partiden diyor mu? Hangi partiden, inançtan, kimlikten olduğunu dinliyor mu?” diye sordu.

‘İŞKUR TOPLATABİLİRDİ’

Çay hasadının İŞKUR üzerinden gerçekleşebileceğini öneren Kılıçdaroğlu, “İŞKUR geçici işçi temin ederek, çayı toplatabilirdi. Çay üreticisi üreticisi de yük gelmeyecekti. Bunu önerdik ama anlaşılan yerine gelmedi” dedi.

AVM’lere de değinen Kılıçdaroğlu, çok AVM olmaması  ve istediği yere dükkan açılmaması gerektiğini belirterek, “Bunun adı planlamadır. Bir sokakta 1 berber olur, 5 tane berber yaparsanız 5’i birden batar. Emeği de batırır, israfa yol açarsınız” diye konuştu.

‘SİCİL AFFINI ÖNERDİK AMA OLMADI’

Esnafa sicil affı konusunda hükümete önerilerini sunduklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, bankaların açtığı kredilerden sicil affı olmadığı için esnafın yararlanamayacağını dile getirdiklerini aktararak, “Fakat olmadı ama bunun üzerinde duruyoruz. Bir şekilde çıkması lazım” diye ekledi.

‘KAÇ ESNAF YARARLANDI?’

Esnafın ülkenin çimentosu olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Esnaf devlete yük değildir, katkı yapar. Ahi Evren kurallarına uyar ve toplumlun huzur içinde yaşaması için elinden geleni yapar. Ben bunu bilen bir kişiyim. Esnafın korunması Anayasa’ya girmişse, bu gerçekler yüzünden girmiştir. Esnaf kardeşimin de siyaseti yakından analiz etmesi ve sorgulamasını isterim. Diğer ülkeler korona dolayısıyla esnafa ne yaptı, biz ne yaptık? Halk Bank’tan alınan kredileri erteledik. Halk Bank’tan kaç esnaf kredi kullandı? Toplam 1 milyon 700 bin esnaf var ve bunu 200 bini Halk Bank’tan kredi kullandı. Bütüncül çerçeve içine almak lazım.”