Etek ölçen hakim görevden alındı

Etek ölçen hakim görevden alındı

İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi'nde görülen bir işe iade davası duruşmada hakim Mehmet Yoylu ile avukat arasında 'etek boyu' tartışması yaşandı. HSK, konuyla ilgili soruşturma başlattı.

İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görülen bir işe iade davası duruşması sırasında hâkim ile avukat arasında ‘etek boyu’ tartışması yaşandı. Hakim Yoylu HSK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı.

Tutanaklara da yansıyan olayda; kadın avukat Tuğçe Çetin beyanda bulunacağı sırada, mahkeme hâkimi Mehmet Yoylu, avukatın etek boyunun dizinden 15 santimetre yukarda olduğunu ve bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı davrandığını savundu. Mahkeme hâkiminin konu hakkında fikrini sorduğu davacı avukatı Dorukcan Davutoğlu “Özgürlük alanı ile ilgilidir. Müdahale edilmemesi gerekir” cevabını verdi. Hâkim daha sonra adliyenin yazı işleri müdürünü duruşma salonuna çağırdı ve ona da etek hakkında fikrini sordu. Mahkeme hâkimi daha da ileri giderek avukatın eteğinin fotoğraflanmasını istedi. Avukat Tuğçe Çetin ise bunu reddetti. Tüm bu ifadeler ise tutanağa geçti. Duruşma bitiminde ise hâkim Yoylu, davacı avukatı Davutoğlu’na “Ankara Barosu avukatına küpe yakışıyor mu?” dediği öğrenildi. Davutoğlu, “Hâkime ‘ne diyorsunuz’ diyebildim sadece. Şoka girdim” ifadelerini kullandı. Avukat Davutoğlu ve Çetin’in hakimden şikayetçi olacağı öğrenildi.

Yoylu’nun dün başka bir duruşmada da avukatlarla tartıştığı ortaya çıktı. Duruşma tutanağına avukatların cep telefonlarıyla oynadıklarını, telefonlarının çaldığını geçiren M.Y., durumun “sinema salonu, ibadethaneler gibi yerlerde yapılmasının etik ve estetik değerlere, Türk adli sistemine, hâkim marufa, örfe, adete, standart Türk estetiğine uygun olmadığının” anlatıldığını yazdırdı. Avukatlar ise duruşma tutanağına düştükleri şerhte, cep telefonlarıyla oynama gibi bir durumun söz konusu olmadığını, telefonlarının sessizde olduğunu belirttiler. Hâkim Yoylu’nun 2011 yılında Balıkesir’deki bir duruşmada avukat Muzaffer Zeybek’i darp ettiği ortaya çıktı.Yoylu’nun saldırısında başında ve boynunda ezikler ile kızarıklıklar tespit edilen avukat Zeybek 3 günlük ‘iş göremez’ raporu aldı. Zeybek’in şikâyeti üzerine Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Olayın ardından İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar Kartal Adliyesi’ne akın etti. Duruma tepki gösteren avukatlar adliye koridorlarını doldurunca, başsavcılığın talimatı ile adliyede görülecek olan duruşmalara ara verildi. Saat 13.30 sıralarında ise İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu avukatlarla birlikte adliyeye geldi. Hâkim Mehmet Yoylu’nun yönettiği duruşmaya katılan Durakoğlu ve avukatlar, attıkları sloganlarla hâkimi protetesto ettiler. Durakoğlu, bir süre hâkim Yoylu ile konu hakkında görüştü.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Olayın sosyal medyada tepki çekmesinin ardından gazetemiz muhabiri Alican Uludağ’a açıklamalarda bulunan Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz söz konusu hâkim hakkında soruşturma izni verildiğini bildirildi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Twitter’dan HSK’nin soruşturma başlattığını belirtti ve “En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim” dedi. Ardından Yılmaz müfettiş ön raporunun gelişiyle 2. Daire’nin olağanüstü toplandığını ve Yoylu’nun “göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği” gerekçesiyle tedbiren görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.