Fatih Altaylı: Beylik tabancasının evde çalışan kızda işi ne?

Fatih Altaylı: Beylik tabancasının evde çalışan kızda işi ne?

Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısında, AFAD'ı ve geçtiğimiz günlerde AKP'li vekil Şirin Ünal'ın evinde yaşanan olayı değerlendirdi.

Altaylı'nın yazısından ilgili bölümler şöyle:

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Ece Üner'e kızmış. Çünkü Ece Üner, her yerde söylenenleri tekrarlamış ve Deprem Toplanma Alanlarının AVM'ye çevrildiğini, buralara ev ve işyerleri yapıldığını söyleyip, çok az toplanma yeri kaldığını ifade etmiş. Bunu söyleyen tek kişi Ece Üner değil. Murat Güllüoğlu, Ece Üner'e dava açacağına, teşekkür etsin. Bu bilgi yanlış ise eğer, Ece Üner doğrusunu da öğrenip açıklayacaktır elbet. Ama bunun çok daha kolay ve halk açısından da yararlı bir çözümü var. İletişim ve aplikasyon çağında olduğumuza göre... AFAD bir "AFAD App." yaptırsın. Buna İstanbul ve İzmir gibi deprem öncelikli kentlerden başlasınlar. Bu aplikasyonu akıllı telefonlarına indiren vatandaşlar en yakın toplanma alanının yerini görebilsinler. Burada tüm toplanma alanları, acil yardım konteynerlerinin yerleri işaretlensin ve telefonlardaki GPS sistemleri ve haritalar ile vatandaşlar buralara ulaşım yollarını da görebilsinler. Keza gerek duyulduğu anlarda AFAD ya da diğer yerel otoriteler bu aplikasyon üzerinden vatandaşla temas kurabilsin. Hatta bu aplikasyonlarda bir de "SOS" ya da "imdat" tuşu bulunsun ve telefonun yerini kurtarma ekiplerine bildirsin. Bunu her ilin AFAD organizasyonu o ilin gerekliliklerine göre farklı uygulamalarla zenginleştirebilir. Yeter ki bir fikir ve bir temel oluşsun. Bunlar zor şeyler değil. Ama düşünmeyi ve yapmayı gerektiren şeyler. Yine de Ece Üner'e veya eleştiri yöneltenlere dava açmak bunu yapmaktan daha kolay. *** 

Vicdanları rahatlatın
Türkiye birkaç gündür bir "ölümü" konuşmaya çalışıyor. İlginç bir ölümü.
AK Parti milletvekili, emekli general Şirin Ünal'ın evinde çalışan Özbek genç kızın ölümünü.
İlk gün haber şöyle yansıdı kamuoyuna
AK Parti'li milletvekilinin evinde, hasta eşinin bakıcılığının yapan Özbek asıllı 23 yaşındaki Kadirova milletvekilinin beylik silahıyla kendini göğsünden vurarak intihar etti.
Bir insanın kendini göğsünden vurması, intihar edecek kişi açısından gereksiz bir zorluk arz etse de olağan intihar biçiminin dışında olsa bile açıklama böyleydi.
Olayla ilgili pek çok soru işareti vardı
Genç bir kadın niye intihar etmişti
Beylik tabancasının evde çalışan kızda işi neydi
Olayın tanığını söyleyen vekil niye konuşmuyordu gibi sorular
Nasıl olsa mesele savcılık tarafından incelenir
Soru işareti giderilir diye bekledik başta
Fakat soru işareti azalacağına arttı
Şirin Ünal'ın Kadirova'ya cinsel tacizde bulunduğu şeklinde yorumlanan beyanatlar var.
Genç kadının bu durumu intihara sürükleyebileceğini söyledi.
Ardından savcılıkta Kadiro'nın arkadaşı sorgulandı ve burada Kadiro'ya seks işçisi olmak suçlaması yönlenirildi.
Savcılık tarafından
Otopsinin çok hızlı bir biçimde yapılmış olması tanıklık yapması muhtemel kişilere Emniyet'te "vebal" hatırlatmaları yapılmış olduğunun ortaya çıkması falan olayın giderek daha garip bir hal almasına neden oldu.
Bu saatten sonra bu davanın bu sorgulamayı yürüten savcılık tarafından yürütülmesi, kamuoyu vicdanında ciddi bir "rahatsızlık" yaratacaktır.
Bu soruşturmanın çok acilen yeni bir savcıya verilmesi ve herkeasin vicdanını rahatlatacak kimsenin hatalı biçimde karalanmasına ya da aklanmasına yol açmayacak biçimde ele alınması gerekir.
Son günlerdeki çıkışlarıyla puan toplayan Adalet Bakanı'nın bu konuda Adalet'in üzerine gölge düşmeyecek bir "şekil" vermesi şarttır.
Hem ölen hem kalanlar için...