FETÖ GİTTİ, ENSAR GELDİ… Sınavda kopya rezaleti

FETÖ GİTTİ, ENSAR GELDİ… Sınavda kopya rezaleti

Ensar Vakfı eski Şube Başkanı İ. A., Halk Eğitim Merkezi’nin sınavında cevap anahtarını masada bırakarak dışarı çıktı. Öğrenciler 50 sorunun tamamını cevap anahtarından bakarak yaptı. Sınavdaki kopya görüntülerine YURT ulaştı.

Barış CAN / YURT

Bir dönem Ensar Vakfı Boyabat Şube Başkanlığı da yapan, Sinop Boyabat Halk Eğitim Merkezi Müdürü İ. A., Öğretmen - Usta Öğretici Oryantasyon Kursu Sınavı'nda cevap anahtarını öğretmen masasına bırakarak sınıftan çıktı. Sınava giren kursiyerler 50 sorunun hepsini cevap anahtarından yaptı.

İLK SKANDAL: KURSİYERLER MAĞDUR EDİLDİ

Sinop'un en büyük ilçesi olan Boyabat'ta HEM Öğretmen - Usta Öğretici Oryantasyon Kursu Sınavı'nda kopya skandalı yaşandı. Usta Öğretici Oryantasyon Kursu skandallarla başladı. 26 Mart Pazartesi günü öğlen saatlerinde kursiyerlere kursun aynı gün 15:00'de başlayacağı duyuruldu. Devam zorunluluğu bulunan kursta il dışında ve başka kurslarda olan kursiyerler mağdur edildi. Bu duruma tepki gösteren kursiyerlere 'kendilerine de valilikten geç haber verildiği, sorunu olanların valilikle halletmesi gerektiği' söylendi.

MÜDÜRDEN 1-2 SAAT KIYAĞI

İddialara göre kurs başladıktan sonra da skandallar zinciri yaşanmaya devam etti. İddiaya göre kursiyerlere günlük 6 saat ders vermesi gereken Halk Eğitim Merkezi Müdürü İ. A., kursları 1-2 saatte bitirdi. Her kursiyerin 1 gün devamsızlık hakkı olan kursta bazı kursiyerlere ayrıcalık tanındığı, devamsızlıklarının göz ardı edildiği, bazı kursiyerlere de devamsızlık yapmalarına rağmen kurs sonunda belge verildiği, bazı kursiyerlere ise verilmediği öne sürüldü.

'CEVAP ANAHTARINI MASADA BIRAKTI' İDDİASI

30 Mart Cuma günü 15:30'da başlayan kursta perşembe günü devamsızlık hakkını kullanan A.Ü isimli kursiyer kursa gecikmeli olarak 16:17'de katıldı. Kurs hocası İ.A, sanki A.Ü.’yü bekliyormuş gibi dersi 16:23'te bitirip kısa bir ara verdi. Aranın ardından sınavı başlatan hoca İ.A., 5 dakika sonra sınavın yapıldığı salonu terk etti.

İddialara göre kurs hocası İ.A.’nın sınavdan çıkmasından sonra ön sıralarda oturan İ. K. isimli kadın kursiyer hocanın masasına giderek sınav cevap anahtarını eliyle koymuş gibi aldı, masasına geldi ve okumaya başladı. Bu esnada sınıftaki öğrenciler aynı cevap anahtarından bütün soruları cevapladı. Bu anlar bir kursiyerin cep telefonu kamerası ile saniye saniye görüntülendi.

Bir süre sonra kurs hocası İ.A. sınıfa gelerek sınavı bitirdi.

Sınavdan sonra bazı kursiyerlerin sınavda kopya çekildiğini sözlü olarak ilettiği ancak, kurs hocası İ.A.’nın aldırış etmediği öne sürüldü. Sınavda kopya çekildiği iddialarının sıkça dile getirilmesinden ardından İ.A. sınav sonuçlarını 4 ay sonra açıkladı, Temmuz sonunda HEM Öğretmen - Usta Öğretici Oryantasyon Kursu öğrencilerine belgelerini verdi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Kursiyerlerden İ. K., Boyabat İlçe Kaymakamlığı'na Halk Eğitim Müdürü İ.A.  hakkında şikayette bulundu, soruşturma ve tahkikat yapılmasını istedi. Kursiyer İ.K. şikayet dilekçesinde, "Söz konusu kişi hakkında Türk Ceza Kanununun 257. maddesi görevin gereklerine aykırı davranıldığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunulmasına ve yine Türk Ceza Kanununun 204. Maddesi kapsamında özel ve resmi belgede sahtecilik suçundan işlem yapılmasını; saygılarımla arz ve talep ederim." ifadelerini kullandı.

İ.A.: KES, KAPAT ŞUNU!

İddiaların odağındaki yetkiliye ulaşan YURT, cevap hakkı tanıdı. Muhabirimizin sorularını dinledikten sonra cevap vermek yerine sesini yükselten İ.A., “Kes kapat şunu” diyerek telefonu kapattı.

ENSAR’DAN HEM’E, ORADAN DA CİHANNÜMA’YA…

Halk Eğitim Merkezi Müdürü İ.A.’nın Ensar Vakfı gibi birçok vakıf ve dernekte yöneticilik yaptığı belirtiliyor. Yine iddialara göre İ.A.’nın müdürlük yapacak liyakati bulunmadığı, 'bir gecede bu makama geldiği' iddia edildi. İ.A. halen Cihannüma isimli derneğin de Sinop İl Temsilciliğini yapıyor.

***
CHP: FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HALA GÖREVDE!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, skandalı YURT’a değerlendirdi. AKP yönetiminin geçmişte kader birliği yaptığı FETÖ’nün siyasi ayağının halen görevde olduğunu belirten Kaya, “FETÖ gitti, Ensar geldi. FETÖ’nün siyasi ayağı halen duruyor. Dolayısıyla o siyasi ayak bu işlerin devam etmesine izin veriyor” dedi.

‘BAKAN SELÇUK GEREĞİNİ YAPACAKTIR’

CHP’nin Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Sinop’un Boyabat ilçesinde yaşanan sınav skandalını ‘çocuklarımızın geleceğini çalıyorlar’ diye değerlendirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un skandalı öğrendiğinde gereğini yapacağına inandıklarını belirten Kaya, “Hırsız hırsızlığından bir türlü vazgeçmez. Soruyu çalanları göreve getirenler hala görevlerinin başındalar. Mesele soruyu çalan, soruyu bir başkasına sunan değil, bunları bu görevde tutanlar. Bu bir zihniyet sorunu. Zihniyet değişmedikçe kişiler değişse de mesele değişmiyor” diye konuştu.

CHP’Lİ KAYA’NIN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE:

Esası şu; bir cemaatten kurtulursun, bir cemaate teslim edersin. Liyakat yoksa, bilgiye, bilime ve ülke sevdasına dayalı bir sisteminiz yoksa bir cemaatin pençesinden kurtulursunuz ya da kurutuluyormuş gibi yaparsınız, başka bir cemaate teslim olursunuz. Şu andaki yaşanan durum; FETÖ gitti ENSAR geldi durumudur. FETÖ gitti mi, o da tartışmalı, FETÖ'nün siyasi ayağı hala duruyor. Dolayısıyla siyasi ayağı bu işlerin yapılmasına izin veriyor. Şimdi de bu cemaat örgütlenmesi devam ettiğine göre siyasi ayak temizlenmeden bu zihniyetten bu ülkenin kurtulması mümkün değil.
Çocuklarımızın geleceği çalınıyor. Çocuklarımızın geleceğinin çalınmasına Milli Eğitim Bakanı'nın sessiz kalmaması lazım. Ziya Selçuk bu konuyu öğrenir öğrenmez ilk yapacağı iş benim tahmine göre ilgiliyi derhal görevden alıp soruşturmayı başlatmak olacaktır diye düşünüyorum. Ziya Selçuk, bu hırsızlığı yapanı cezalandırırsa sempatimiz olur, cezalandırmazsa CHP olarak gerekli tepkiyi gösteririz.

İŞTE O ŞOK GÖRÜNTÜLER:

Kurs sonunda verilen belge

İ.A.'nın Ensar Vakfı'nda yöneticiyken

İ.A.'nın Ensar Vakfı'nda yöneticiyken

İ.A Cihannüma Derneği toplantısında

İ.A Cihannüma Derneği toplantısında

İŞTE O KURSTA SORULAN SORULAR: