FETÖ mağdurlarına müjde

FETÖ mağdurlarına müjde

Daha önce üsteğmenliğin son üç, yüzbaşılığının ise ilk üç yılında kurmaylık için başvurulabilirken, yeni sistemde rütbe aralığı genişletildi. Buna göre üsteğmen ile albaylık arasında bulunan rütbelerdeki personel kurmaylık sınavı için başvurabilecek.

Daha önce üsteğmenliğin son üç, yüzbaşılığının ilk üç yılında kurmaylık sınavlarına başvurmak olanaklı iken, yeni sistemde durum değiştirildi. Buna göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadrosundaki üsteğmen ile albay arasında bulunan rütbelerdeki personelin tamamı kurmaylık sınavlarına başvurabilecek.

Yeni düzenlemenin, geçtiğimiz 10- 12 yıl boyunca FETÖ’nün kendine bağlı kişileri kurmay yapmak amacıyla mağdur ettiği çok sayıda subay için de bir telafi olabileceği savunuluyor. Kurmaylık sınavlarına girmesine karşın FETÖ’nün engellemesiyle karşılaşan subaylara sınava girebilme rütbe aralığının genişletilmesiyle yeni bir şans da doğmuş oldu. Düzenleme ile albaylık rütbesinde bulunanlara da kurmaylık yolu açılıyor.

Albay rütbesindeki subayların kurmay sınavını ve eğitimini tamamlamaları durumunda Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) kurmay albay olarak girme şansları da doğuyor. Sınavlarda ve eğitimlerde başarı gösteren albayların bu durumda alacakları ek iki yıllık kıdemle birlikte üç-dört yıl içinde general-amiral olabilme yolları da açılıyor.

Darbe girişimi nedeniyle geçtiğimiz YAŞ’ta sınıftan subaylar yoğun olarak general ve amiral yapılmıştı. Bu yıl yapılacak YAŞ’ta da benzer bir durumun oluşması bekleniyor. Ancak bu şekilde general-amiral olanlar en fazla tümgeneral- tümamiral rütbesine kadar yükselebiliyor. Sınıftan general- amiral olanların bu engelinin de böylece ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekiliyor. Kurmaylık hakkının genişletilmesinin TSK'da oluşan komutan boşluklarını da gidermesi bekleniyor.